Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

Προηγμένα Όπλα της Χαμάς: Πύραυλοι, Πυροβολικό, Μη επανδρωμένα αεροσκάφη, Κυβερνοχώρος


Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από το  Institute for Contemporary Affairs

Founded jointly with the Wechsler Family Foundation:

https://jcpa.org/article/hamas-advanced-weaponry-rockets-artillery-drones-cyber/

Θα μπουν επιμέρους στοιχεία για την κατασκευή των ρουκετών και άλλες πληροφορίες.

Θα διαβάσετε πολλές πληροφορίες για την Χαμάς και πως κάνει λαθρεμπόριο εισαγωγής διαφόρων υλικών από το εξωτερικό. Θα εκπλαγείτε με όσα θα διαβάσετε, δεν αλλάζω τίποτα στο άρθρο.

Αυτό το άρθρο είναι μέρος της επικείμενης ερευνητικής έκθεσης του Κέντρου Ιερουσαλήμ: Ο πόλεμος της Γάζας 2021: Η Χαμάς και το Ιράν επιτίθενται στο Ισραήλ.

    Η Χαμάς κατασκευάζει τώρα μεγάλο μέρος των δικών της όπλων, επεκτείνει την έρευνά της, αναπτύσσει drones και μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα, εμπλέκεται σε κυβερνοπόλεμο και βρίσκεται στο κατώφλι της αποφοίτησης από μη κατευθυνόμενους πυραύλους σε drones και πυραύλους ακριβείας καθοδηγούμενα με GPS.


    «Η Χαμάς, με την υλικοτεχνική υποστήριξη του Ιράν και της Χεζμπολάχ, έχει κατακτήσει την τέχνη της κρυφής πρόσβασης σε κρίσιμες αποστολές που προέρχονται από τη Λιβύη ή διέρχονται μέσω Σουδάν, χρησιμοποιώντας γενναιόδωρες πληρωμές σε μετρητά σε φυλές ή ακόμη και δωροδοκίες σε Αιγύπτιους στρατιωτικούς», ανέφερε τον Ιούνιο ο ειδικός της Χαμάς, Ahmed Fouad Alkhatib. για το Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής.


    Οι IDF αναγνώρισαν μια ναυτική βάση καταδρομέων της Χαμάς με μια σήραγγα που εκτείνεται δεκάδες μέτρα στη θάλασσα. Μια έρευνα έδειξε ότι η βάση της παραλίας που περιείχε τη σήραγγα χρηματοδοτήθηκε με κεφάλαια που συλλέγονται από την Αναπτυξιακή Υπηρεσία του ΟΗΕ. Για πολλά χρόνια, όπλα για τη Χαμάς πέφτουν στη θάλασσα σε σφραγισμένες κάψουλες μίλια μακριά από τις ακτές της Γάζας.


    Στις 11 ημέρες του πολέμου του 2021, η Χαμάς εκτόξευσε 400 ρουκέτες την ημέρα, σχεδόν τέσσερις φορές τον ημερήσιο μέσο αριθμό εκτοξεύσεων το 2014. Η Χαμάς εκτόξευσε επίσης έξι drones αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια του πολέμου. Όλα αναχαιτίστηκαν από το Ισραήλ, μερικά με απόρρητα μέσα.


    Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2021, οι IDF κατέστρεψαν ένα αυτόνομο υποβρύχιο όχημα που μετέφερε 50 κιλά. των εκρηκτικών. Το IDF σημείωσε ότι η Χαμάς διαθέτει «μη επανδρωμένα υποβρύχια που λειτουργούν αυτόνομα και πλοηγούνται χρησιμοποιώντας GPS».


    Η Χαμάς δημιούργησε μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου που προσπάθησαν να εξουδετερώσουν το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ Iron Dome και να διακόψουν τις επικοινωνίες των IDF. Μία από αυτές τις μονάδες βρισκόταν στο κτίριο Jalaa στην πόλη της Γάζας, όπου στεγαζόταν επίσης το Associated Press και το Al Jazeera. Το Ισραήλ έπληξε τουλάχιστον 10 στόχους της Χαμάς στον κυβερνοχώρο και τον ηλεκτρονικό πόλεμο κατά τη διάρκεια του πολέμου. 

Διαδρομές λαθρεμπορίου στη Γάζα

Με τη Γάζα ερμητικά σφραγισμένη από το Ισραήλ και την Αίγυπτο στη στεριά, τις υπόγειες σήραγγές της αποκλεισμένες και κλειστές από τη θάλασσα, από πού πήρε η Χαμάς τους πυραύλους, τους όλμους, τα drones και τα εκρηκτικά της; Αυτό το ερώτημα λείπει ιδιαίτερα από τις περισσότερες αναλύσεις για τα όπλα της Χαμάς που χρησιμοποιήθηκαν στη σύγκρουση του Μαΐου 2021 στη Γάζα.

Στην έρευνα για αυτή τη μελέτη, έγινε εμφανής ένας εκπληκτικός μετασχηματισμός των δυνατοτήτων της Χαμάς. Η τρομοκρατική ομάδα δεν ήταν πλέον μια δύναμη που πολεμούσε έναν ασύμμετρο πόλεμο με ασύμμετρες τακτικές και όπλα. Η Χαμάς κατασκευάζει τώρα μεγάλο μέρος των δικών της όπλων, επεκτείνει την έρευνά της και αναπτύσσει drones και μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα, εμπλέκεται σε κυβερνοπόλεμο και βρίσκεται στο κατώφλι της αποφοίτησης από μη κατευθυνόμενους πυραύλους σε drones και πυραύλους ακριβείας καθοδηγούμενα με GPS. Εξήγησε γιατί το Ισραήλ εστίασε στη στόχευση της «εμπιστοσύνης του εγκεφάλου» της Χαμάς - μια σειρά από στρατιωτικούς μηχανικούς και ειδικούς στην αεροναυπηγική και τον κυβερνοπόλεμο που εκπαιδεύτηκαν στο Ιράν, τη Μαλαισία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και εκπαίδευαν μια νέα γενιά ώστε να ανταποκρίνεται στην τεχνολογική υπεροχή του Ισραήλ.

Ορισμένες αναφορές αποδίδουν τους πυραύλους που εκτόξευσε η Χαμάς στην τοπική μεταποιητική βιομηχανία της και πράγματι, οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ τον Μάιο αναζήτησαν και βομβάρδισαν εργαστήρια και αποθέματα της Χαμάς στη Γάζα. Σαφώς, ωστόσο, η πρώην «βιομηχανία εξοχικών σπιτιών» της κατασκευής πυραύλων και κονιαμάτων έχει προχωρήσει. «Έχετε τώρα έναν μη κρατικό παράγοντα που καταφέρνει να χτυπήσει στόχους στο Τελ Αβίβ χρησιμοποιώντας μέσα που παράγουν οι ίδιοι», είπε ένας αξιοσέβαστος αναλυτής πληροφοριών. «Όσον αφορά μια τεχνολογική στρατιωτική αλλαγή, αυτό είναι κάτι πολύ».1

Οι θαυμαστές συγγραφείς περιγράφουν τους γηγενείς μηχανικούς τρόπους αντιμετώπισης της Χαμάς. Συλλέγουν μη εκραγείς ισραηλινούς πυρομαχικούς για τα εκρηκτικά που περιέχονται μέσα, ανακυκλώνουν στύλους φώτων δρόμου ή υπολείμματα πολέμου από τις ερημικές ισραηλινές κοινότητες στη Γάζα για σωλήνες εκτόξευσης και κατασκευάζουν σωλήνες βλημάτων από σωλήνες υδραυλικών εγκαταστάσεων. Η καταστροφή αρκετών πολυώροφων κτιρίων τον Μάιο του 2021 άφησε πολύ περισσότερες καλωδιώσεις, σωλήνες, οπλισμό, τσιμέντο και μέταλλο διαθέσιμα για «ανακύκλωση». Το 2020, οι κομάντος του ναυτικού της Χαμάς κατάφεραν να διασώσουν μεγάλες ναυτικές οβίδες βάρους 170 κιλών από ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο που βυθίστηκε στην ανοικτή θάλασσα πριν από περισσότερα από 100 χρόνια κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 2019, ο ηγέτης της Χαμάς Yahya Sinwar καυχήθηκε: «Υπάρχουν αρκετοί [σωλήνες υδραυλικών] για την κατασκευή πυραύλων για τα επόμενα 10 χρόνια».  

Όσο δημιουργικές και αν είναι η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ) στην κατασκευή όπλων – και με τη βοήθεια της καθοδήγησης των Ιρανών ειδικών – η Χαμάς εξακολουθεί να εξαρτάται από το λαθρεμπόριο.


Ορισμένα είδη διπλής χρήσης διακινούνται λαθραία μέσω καθιερωμένων σημείων εισόδου όπως η Rafah, το Erez, το Karni και το Kerem Shalom, κρυμμένα μέσα σε αθώα εμπορεύματα από το Ισραήλ ή την Αίγυπτο. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

    Τετρακόπτερα drones που χρησιμοποιούνται για εναέρια μαγνητοσκόπηση, που εισήχθησαν λαθραία ως παιχνίδια


Καταδυτικός εξοπλισμός για ναυτικούς καταδρομείς ως μέρος παράδοσης ρούχων!

Τόνοι συστατικών για εκρηκτικά (χλωριούχο αμμώνιο) που κρύβονται σε μια αποστολή 40 τόνων αλατιού4


Ένα φορτίο αλατιού έκρυβε τέσσερις τόνους χλωριούχου αμμωνίου που αναχαιτίστηκε στο συνοριακό πέρασμα Nitzana μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ το 2016.

Ο δρόμος λαθρεμπορίου όπλων μέσω της χερσονήσου του Σινά προς τη Γάζα από τη Λιβύη και το Σουδάν, που διευθύνεται από φυλές Βεδουίνων, υποτίθεται ότι είχε αποκλειστεί από τον αιγυπτιακό στρατό πριν από αρκετά χρόνια. Ωστόσο, ένας πρώην από τη Γάζα, ο ειδικός της Χαμάς, Ahmed Fouad Alkhatib, ανέφερε πρόσφατα ότι «η Χαμάς, με υλικοτεχνική υποστήριξη από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, έχει κατακτήσει την τέχνη της κρυφής πρόσβασης σε κρίσιμες αποστολές που προέρχονται από τη Λιβύη ή διέρχονται μέσω Σουδάν, χρησιμοποιώντας γενναιόδωρες πληρωμές σε μετρητά σε φυλές ή ακόμα και δωροδοκίες σε Αιγύπτιους στρατιωτικούς αξιωματικούς».5
Οι σήραγγες προς τη θάλασσα

Τον Ιούνιο του 2018, η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ έπληξε μια σήραγγα της Χαμάς τρία χιλιόμετρα νότια των συνόρων Γάζας-Ισραήλ. Η είσοδος της σήραγγας ήταν κάτω από ένα στρατιωτικό φυλάκιο της Χαμάς και από εκεί, η σήραγγα συνέχιζε δεκάδες μέτρα μέχρι τη θάλασσα. Η «έξοδος» ήταν 2-3 μέτρα κάτω από το νερό, σύμφωνα με το IDF.


Η έξοδος μιας θαλάσσιας σήραγγας. (Μονάδα Εκπροσώπου του IDF)

Το IDF εντόπισε μια ναυτική βάση της Χαμάς ήδη το 2016, πριν ανακοινώσει τη θαλάσσια σήραγγα. Μια έρευνα έδειξε ότι χρηματοδοτήθηκε «με κεφάλαια που προέρχονται από τον Οργανισμό Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).»6


Αεροφωτογραφία του «λιμανιού» της Χαμάς 2016
Αεροφωτογραφία του «λιμανιού» της Χαμάς 2016 (Φωτογραφία: IDF Resperson’s Unit)7


Οι τοποθεσίες των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ σε ναυτική βάση κομάντο και σήραγγα της Χαμάς το 2018

«Η Χαμάς έχει επενδύσει πολλούς πόρους για την κατασκευή αυτής της σήραγγας», είπε ένας ανώτερος αξιωματικός του Ισραηλινού Ναυτικού. «Το θεωρούμε «μπλε τούνελ»—από στεριά σε θάλασσα. Η μονάδα καταδρομέων της Χαμάς διαθέτει δεκάδες μαχητές, με πολιτικά καταδυτικά μέσα που επιτρέπουν μη ανιχνεύσιμη κίνηση κάτω από το νερό», συνέχισε. «Τέτοια μέτρα είναι αποτελεσματικά στα τρία χιλιόμετρα μεταξύ της σήραγγας και των συνόρων.»8


Αφίσα στρατολόγησης ναυτικών κομάντο της Χαμάς.

Μέχρι τον Μάιο του 2021, ισραηλινοί αξιωματούχοι του ναυτικού και των υπηρεσιών πληροφοριών εξέφρασαν ανησυχίες για τις μονάδες καταδρομών που διείσδυσαν από τη Γάζα στο Ισραήλ, όπως έκαναν στον πόλεμο του Ιουλίου 2014.
Για κάθε ναυτική έξοδο, υπάρχει μια είσοδος

Τον Φεβρουάριο του 2020, αεροσκάφος του Ισραήλ έπληξε μια ακτογραμμή της Χαμάς. Ένα βίντεο με τη ζημιά στον ιστότοπο δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο και το συμβάν δεν άφησε σχεδόν καμία απήχηση στα μέσα ενημέρωσης.9 Το βίντεο έδειξε μεγάλη ζημιά σε μια ενισχυμένη κατασκευή από τσιμέντο και νεαρούς άνδρες να μαζεύουν σπασμένες πλάκες τσιμέντου και να σκαρφαλώνουν από κάτι που φαινόταν να είναι υπόγεια σήραγγα. Πάνω από τα ερείπια υπήρχε ένας φαρδύς παραλιακός δρόμος περιπάτου. Η σημασία του βίντεο δεν μπορούσε να εκτιμηθεί πλήρως μέχρι την έκθεση του συστήματος σήραγγας «Μετρό» της Χαμάς στον πόλεμο του Μαΐου.

Σήμερα, μετά τη σύγκρουση στη Γάζα του 2021, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Χαμάς εισήγαγε όπλα μέσω μιας υποθαλάσσιας σήραγγας στις ακτές της Μεσογείου. Οι «φορτηγοί» που επιφορτίστηκαν με την εκφόρτωση των βυθισμένων όπλων ήταν ναυτικοί κομάντος της Χαμάς, που αριθμούσαν περίπου 400 δύτες.10 Η υποβρύχια «αποβάθρα» μπορεί ακόμη και να είχε συνδεθεί με το σύστημα σήραγγας «Μετρό» κάτω από τον παραλιακό δρόμο, έτσι ώστε οι αποστολές όπλων να κατευθύνονται σε τις κατάλληλες μονάδες al Qassam.


Εγκαταστάσεις της Χαμάς και ο περίπατος κατά μήκος της ακτής της Γάζας

Στις 6 Φεβρουαρίου 2020, το Ισραήλ χτύπησε εγκαταστάσεις της Χαμάς και τον περίπατο κατά μήκος της ακτής της Γάζας. Είναι αυτά τα ερείπια μιας πολύ οχυρωμένης σήραγγας κάτω από αυτήν που χρησιμοποιήθηκε για την παροχή προστατευμένων σημείων εξόδου και εισόδου για κομάντος και όπλα της Χαμάς;11

Για πολλά χρόνια, όπλα για τη Χαμάς πέφτουν στη θάλασσα σε σφραγισμένες κάψουλες μίλια μακριά από τις ακτές της Γάζας από λαθρέμπορους και πλοία. Το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ παρακολουθεί στενά τα αλιευτικά σκάφη της Γάζας, μερικά από τα οποία είναι ύποπτα ότι τα απέπλευσαν κομάντος της Χαμάς για να φέρουν τα μυστικά φορτία πιο κοντά στην ακτή. Τον Φεβρουάριο του 2021, οι ισραηλινές δυνάμεις βύθισαν ένα «αλιευτικό σκάφος» της Χαμάς δύο μίλια μακριά από τις ακτές της Γάζας.12 Κατά μήκος των ακτών της Γάζας, υπολογίζεται ότι 750 βάρκες13 και 5.000 ψαράδες14 ταξιδεύουν στα νερά. Το Ισραήλ περιορίζει τις αλιευτικές ζώνες της Γάζας σε 3-15 ναυτικά μίλια, ανάλογα με τις συνθήκες ασφαλείας.



Ναυτικό κομάντο της Χαμάς απόπειρα διείσδυσης στο Ισραήλ το 2014

Ο Ισραηλινός Στρατός επαγρυπνεί ενάντια στις επιθέσεις της Χαμάς (και της Χεζμπολάχ) από τη θάλασσα από την επιδρομή κομάντο της Χαμάς το 2014 στην παραλία Ζικίμ. Υπό απειλή βρίσκονται οι υποθαλάσσιοι αγωγοί, οι ισραηλινές εξέδρες αερίου Tamar και Leviathan στη Μεσόγειο, καθώς και ισραηλινά λιμάνια, σκάφη και εγκαταστάσεις πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας κατά μήκος της ακτής. Τα πιθανά όπλα για τρομοκρατική επίθεση περιλαμβάνουν drones, μη επανδρωμένα εκρηκτικά ταχύπλοα, ναυτικές νάρκες, επιδρομές κομάντο και υποβρύχια drones που μοιάζουν με τορπίλες εξοπλισμένα με GPS. Όπλα όπως αυτά χρησιμοποιούνται από τους Χούτι που προμηθεύονται από το Ιράν στα ύδατα της Υεμένης και πιθανότατα θα εμφανιστούν και στα χέρια της Χεζμπολάχ και της Χαμάς.

Όταν ένας μηχανικός drone της Χαμάς, ο Mohammed al-Zawahri (εκπαιδευμένος στο Ιράν), δολοφονήθηκε στην Τυνησία το 2016, η τηλεόραση της Τύνιδας κινηματογράφησε το εργαστήριό του. Στο βίντεο φαίνεται ένα πρωτότυπο αυτόνομου υποβρύχιου όπλου.


Ανακοίνωση για τη νεκρολογία της Χαμάς του 2016 για τον μηχανικό Mohammad al-Zawahri


Ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα (UUV) βρέθηκε στο εργαστήριο του Zawahri στην Τύνιδα (Τυνησιακή τηλεόραση)

Κατά τη διάρκεια του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ του Μαΐου 2021, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα αυτόνομο υποβρύχιο όχημα που μετέφερε 50 κιλά. εκρηκτικών πριν από την επικείμενη εκτόξευση από τη Γάζα.15 Η ομάδα κομάντο της Χαμάς που μετέφερε ένα μικρό υποβρύχιο σκοτώθηκε επίσης. Το γραφείο του εκπροσώπου του IDF αποκάλυψε ότι η Χαμάς διαθέτει «μη επανδρωμένα υποβρύχια που λειτουργούν αυτόνομα και πλοηγούνται χρησιμοποιώντας GPS».16 Ένα βίντεο του συμβάντος δείχνει ότι η δράση έλαβε χώρα πάνω από το έδαφος. Εάν οι σήραγγες «Μετρό» της Χαμάς και η συνδετική υποθαλάσσια σήραγγα δεν είχαν τεθεί εκτός δράσης, θα μπορούσε η Χαμάς να εκτοξεύσει το υποβρύχιο χωρίς να εντοπιστεί;

  Hamas Rockets, Artillery, and Drones


Μαχητές της Χαμάς ετοιμάζονται να εκτοξεύσουν drones «αυτοκτονίας» Shehab (φλεγόμενος μετεωρίτης) στο Ισραήλ.17

Η επικράτηση των επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ τον Μάιο του 2021 ήρθε με τη μορφή ακαθοδηγούμενων ρουκετών και πυρών πυροβολικού. Περίπου 4.350 βλήματα εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ, με το 15% να υπολείπεται και να εκραγεί στη Γάζα. Η Χαμάς, με τη βοήθεια του Ιράν, επιδιώκει να αναβαθμίσει και να επεκτείνει τον θαλάσσιο οπλισμό της, όπως συζητήθηκε παραπάνω, αλλά το ίδιο ισχύει και για τα χερσαία όπλα της. Μην ξεγελαστείτε από τα όπλα του φτωχού που είναι εμπρηστικά μπαλόνια, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED) ή ακόμα και βουβούς μη καθοδηγούμενους πύραυλους. Το Ιράν, η Χεζμπολάχ και η Χαμάς έχουν επιστρατεύσει ειδικούς μηχανικούς και το απαραίτητο υλικό για να φέρουν πυραύλους καθοδηγούμενους από GPS, μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας και απειλές στον κυβερνοχώρο στα τρομοκρατικά οπλοστάσια της Γάζας.

«[Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ] είναι πολύ σοβαροί αντίπαλοι στη Γάζα», προειδοποίησε ένας ειδικός που ασχολείται με την εκτόξευση πυραύλων και την καθοδήγηση. «Αυτός δεν είναι ένας εχθρός που πρέπει να υποτιμηθεί. Δεν είναι λιγότερο σοβαροί από τους κατασκευαστές όπλων στο Ιράν ή τη Χεζμπολάχ και λειτουργούν κάτω από πολύ πιο δύσκολες συνθήκες».

Το Ισραήλ είχε αντιμετωπίσει προηγουμένως τους περισσότερους από τους τύπους ρουκετών που εκτόξευσε η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και το αμυντικό σύστημα Iron Dome αναχαίτισε περίπου το 90%. Υπήρχαν όμως κάποιες κρίσιμες διαφορές στην ανάπτυξη της Χαμάς. Κατά τη διάρκεια του πολέμου 50 ημερών το 2014, η Χαμάς εκτόξευσε περίπου 4.500 ρουκέτες. Στις 11 ημέρες του πολέμου του 2021, η Χαμάς εκτόξευσε 400 ρουκέτες την ημέρα, σχεδόν τέσσερις φορές τον μέσο ημερήσιο αριθμό εκτοξεύσεων το 2014.19 Σε μια περίπτωση, η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ εκτόξευσαν ένα μπαράζ 127 ρουκετών στο Ασντόντ και την Ασκελόν σε πέντε λεπτό διάστημα.


Μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ που φορτώνουν υπόγεια σιλό πυραύλων

Πρωτοφανή μπαράζ δεκάδων πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς στόχευσαν την περιοχή Νταν γύρω από το Τελ Αβίβ. Σαφώς, αυτή ήταν μια προσπάθεια να συντρίψουν τα ραντάρ και τους αναχαιτιστές Iron Dome, πιθανώς ακολουθώντας οδηγίες του Ιράν. Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη της λιβανέζικης εφημερίδας Al-Akhbar που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, ο Ιμπραήμ Αλ-Αμίν, η Χεζμπολάχ, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και η Χαμάς ίδρυσαν ένα κοινό κέντρο στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Βηρυτό κατά τη διάρκεια των μαχών. Ο Al-Amin πρόσθεσε ότι ο διοικητής της δύναμης Al-Quds του IRGC, στρατηγός Esmail Qaani, επισκέφθηκε τον Λίβανο δύο φορές για να παρακολουθήσει επιχειρησιακές συναντήσεις.21

Το ποσοστό αναχαίτισης 90 τοις εκατό του Iron Dome του Ισραήλ μπορεί να είναι εντυπωσιακό, αλλά εξακολουθεί να σημαίνει ότι το 10 τοις εκατό δεν αναχαιτίστηκαν.


Υπολογίζεται ότι εκτοξεύτηκαν περίπου 200 πύραυλοι μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς. Αφού το Ισραήλ εκτόπισε την εναέρια κυκλοφορία από το απειλούμενο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο αεροδρόμιο Ραμόν στα νότια κοντά στο Εϊλάτ, η Χαμάς εκτόξευσε έναν πύραυλο Ayyash εμβέλειας 250 χιλιομέτρων στο αεροδρόμιο Ραμόν που εξερράγη ακίνδυνα στην περιοχή. (Το Ayyash πήρε το όνομά του από τον βομβιστή της Χαμάς Yahya Ayyash, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1996 και του οποίου το πορτρέτο ήταν κολλημένο στον πύραυλο.)

  στιγμιότυπα από ένα βίντεο της Χαμάς που υποτίθεται ότι δείχνει τη φόρτωση πυραύλων A-120 σε έναν εκτοξευτή πολλαπλών ρουκετών (MLR). (Janes, 21 Ιουνίου 2021

Μαχητές της Χαμάς φορτώνουν έναν βαρύ πύραυλο σε ένα υπόγειο σιλό υπό καμουφλάζ. (αραβικός τύπος)

Με τα χρόνια, οι πύραυλοι της Χαμάς έγιναν μεγαλύτεροι, συσκεύασαν περισσότερα εκρηκτικά και έφτασαν σε μεγαλύτερη εμβέλεια, αλλά οι πύραυλοι της μπορούν να στοχεύουν μόνο γενικές περιοχές και δεν έχουν ακριβή ακρίβεια.

Οι απογραφές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ των Ρουκετών22

Το Ιράν είναι το σούπερ μάρκετ για όπλα για ριζοσπαστικές πολιτοφυλακές και πληρεξούσιους. Οι πύραυλοι στα οπλοστάσια της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ μπορεί να έχουν διαφορετικά ονόματα, αλλά πολλοί είναι πανομοιότυποι, όπως φαίνεται σε αυτά τα γραφήματα που δημιουργήθηκαν από τον ειδικό σε όπλα Fabian Hinz για το Wilson Center.23


Συγκρίνετε τους χάρτες με το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ που προμήθευσε το Ιράν, που παρουσιάζεται σε αυτό το διάγραμμα που συναρμολογείται από το «Project Missile Defense Project» του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών


Παρακάτω είναι ένα διάγραμμα με πυραύλους και πυραύλους Χούτι στην Υεμένη. Τα ονόματα, τα σχέδια και το βεληνεκές είναι παρόμοια με άλλα όπλα που προμηθεύονται ή σχεδιάζονται από το Ιράν.25 Για παράδειγμα, το Borkhan θεωρείται ότι ανήκει στην «οικογένεια πυραύλων Scud».

Η συμμετοχή του Ιράν στην ανάπτυξη και την ανάπτυξη του πυραυλικού οπλοστασίου της Χαμάς δεν έχει λείψει από τους ειδικούς πυραύλων. Για παράδειγμα, ο Ian Williams από το Missile Defense Project του CSIS αναγνώρισε κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου «ένα μεγαλύτερο ιρανικό αποτύπωμα» στο πρόγραμμα πυραύλων της Χαμάς». Επεξεργάστηκε: «Το βλέπουμε μόνο στον τόμο που μπορεί να ανεβάσει η Χαμάς, την έντασή τους, τα μεγέθη των σάλβων και τον συντονισμό αυτών των σάλβων, ο οποίος είναι μεγαλύτερος από ό,τι έχουμε δει στο παρελθόν .”26
Drones

Οι πύραυλοι δεν είναι όπλα ακριβείας και χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και τους Χούτι ως όπλα τρομοκρατίας. Έχουν επίσης γενικά μια προβλέψιμη και μη ελιγμένη διαδρομή πτήσης – πάνω-κάτω και μπουμ όπου πέφτουν. Προσθέστε καθοδήγηση και ικανότητα ελιγμών σε αυτήν την πλατφόρμα και το αποτέλεσμα είναι ένας πύραυλος ακριβείας. Αλλά προκύπτουν άλλα προβλήματα: καύσιμο, εκτόξευση, ώθηση, θερμότητα, αξιοπιστία σήματος και παρεμβολές και αξιοπιστία πυρασφάλειας.

Πως φτιάχνουμε πυραύλους με απλό τρόπο διαβάστε εδώ:

 https://www.scribd.com/document/65362344/Making-Model-Rocket-Chemical-Motors

Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου: εδώ θα διαφωνήσω υπάρχουν πολλές διαφορές και η κατασκευή είναι από πολύ απλά υλικά. Μπορεί να είχαν τα σχέδια στην κατοχή τους οι της Χαμάς αλλά μάλλον βασίζονται σε άλλες λύσεις.


Έχω διαβάσει τόσα πολλά στην ζωή μου.


Τα drones λύνουν πολλά από αυτά τα προβλήματα. Τα drones είναι γενικά γνωστά για τη χρησιμότητά τους ως κατασκοπευτικά αεροσκάφη για πληροφορίες, διαχείριση πεδίου μάχης και αναμετάδοση σήματος.

Ωστόσο, τα drones έχουν και επιθετική ικανότητα. Ένας ευκολότερος δρόμος για μια βόμβα που καθοδηγείται με ακρίβεια, ειδικά για ασύμμετρους στρατούς, είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος αυτοκτονίας, γνωστό και ως περιπλανώμενα πυρομαχικά. Ένα τέτοιο όπλο θα επέτρεπε στη Χαμάς να χτυπήσει με ακρίβεια στρατιωτικές βάσεις, αμυντικές εγκαταστάσεις, σταθμούς παραγωγής ενέργειας, ναυτικούς στόχους, συγκεντρώσεις δυνάμεων και άλλους ζωτικούς στόχους. Το 2019, ένα drone των Χούτι εξερράγη πάνω από μια στρατιωτική παρέλαση της Υεμένης, σκοτώνοντας αρκετούς αξιωματικούς στο βήμα.27


Τα drones μπορούν να πετούν χαμηλά για να αποφύγουν τα ραντάρ, να πετάξουν μια περίπλοκη διαδρομή προς έναν στόχο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν σμήνος με άλλα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και πυραύλους κρουζ για να συντρίψουν την άμυνα για να χτυπήσουν στρατηγικό στόχο, όπως φαίνεται στην ιρανική επίθεση στο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις Abqaiq της Σαουδικής Αραβίας. Η επίθεση τον Σεπτέμβριο του 2019 έκλεισε το 50 τοις εκατό της βιομηχανίας πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.

Η Χαμάς και το Ιράν έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες για να τελειοποιήσουν ένα drone που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα. Ο ειδικός των drones Mohammed al-Zawahri εκπαιδεύτηκε στην αεροναυπηγική και τα drones στο Ιράν και έγινε αρχιμηχανικός της Hamas, όπου επέβλεπε το πρόγραμμα κατασκευής drone Ababil των Ταξιαρχιών al-Qassam. Δολοφονήθηκε στην Τύνιδα το 2016.


Αναμνηστική ανακοίνωση της Χαμάς για τον Zawahri που δείχνει το drone Ababil.

Ο Fadi Mohammed al-Batsh ήταν ένας από τη Γάζα που αποφοίτησε από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο στη Γάζα με μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην ηλεκτρολογία. Μετακόμισε στη Μαλαισία όπου δολοφονήθηκε. Ο μαλαισιανός Τύπος τον περιέγραψε ως «ειδικό πυραύλων». Στην κηδεία του στη Γάζα, υμνήθηκε ως «διοικητής μηχανικός».

Στις 12 Μαΐου 2021, ο Ισραηλινός Στρατός κατέστρεψε μια μηχανολογική εγκατάσταση Ε&Α στη Γάζα. Στο εσωτερικό συναντήθηκαν περίπου 15 μηχανικοί, εργάτες και ειδικοί στον κυβερνοχώρο που σκοτώθηκαν.28 Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει μερικούς από τους ανώτερους εμπειρογνώμονες κατασκευής όπλων της Χαμάς και διοικητές Ε&Α.


Ανώτεροι διοικητές της Χαμάς σκοτώθηκαν σε επιδρομές του IDF    

Η Χαμάς εκτόξευσε έξι drones αυτοκτονίας Shehab κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2021 (μια έκδοση των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Ababil και Houthi Qasef), το καθένα που μετέφερε περίπου πέντε κιλά. των εκρηκτικών. Όλα αναχαιτίστηκαν: ένας από έναν πύραυλο αέρος-αέρος Python που εκτοξεύτηκε από ένα μαχητικό αεροπλάνο F-16 και ένας άλλος από έναν πύραυλο Iron Dome (χρησιμοποιώντας ένα ραντάρ με διαφορετική διαμόρφωση από το κανονικό). Οι υπόλοιπες υποκλοπές ήταν ταξινομημένες.

Κατά σύμπτωση –ίσως– το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ένα μήνα αργότερα μια επιτυχημένη δοκιμή αναχαίτισης UAV με νέο αερομεταφερόμενο λέιζερ.29 Το σύστημα λέιζερ θα συμπληρώσει τελικά το σύστημα Iron Dome. Ισραηλινές και αμερικανικές εταιρείες αεροδιαστημικής θα συνεργαστούν επίσης για την ανάπτυξη ενός επίγειου συστήματος λέιζερ.30


Στιγμιότυπο οθόνης δοκιμαστικού drone που χτυπήθηκε από αερομεταφερόμενο λέιζερ πριν από τη συντριβή του (Calcalistech και βίντεο)31

Μια άλλη καινοτομία των IDF που εμφανίστηκε στο πεδίο μάχης της Γάζας ήταν ένας στόλος οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών με πολλαπλούς ρότορες που «μοιράζονταν ένα δίκτυο, αυτόνομες δυνατότητες και τεχνητή νοημοσύνη». . Στις 6 Μαΐου 2021, μια νέα μονάδα έρευνας και καταστροφής των IDF που αναπτύχθηκε με drone σμήνη σε μάχη. Αναζήτησαν και κατέστρεψαν «δεκάδες κρυμμένους εχθρικούς στόχους [όπως εκτοξευτές ρουκετών] σε πολύπλοκο έδαφος σε αγροτικές και αστικές περιοχές». Μέσα σε λίγες μέρες, η μονάδα ολοκλήρωσε περισσότερες από 30 αποστολές, «καταστρέφοντας δεκάδες εχθρικούς στόχους αρκετά χιλιόμετρα πέρα ​​από τα σύνορα».
Κυβερνοπόλεμος

Ένα ισραηλινό όπλο λέιζερ που καταρρίπτει επίσης πυραύλους της Χαμάς είναι μια σοφή προσθήκη στη φαρέτρα του Ισραήλ, λαμβάνοντας υπόψη τις ενεργές προσπάθειες της Χαμάς στον κυβερνοχώρο να εξουδετερώσει το σύστημα Iron Dome και να διακόψει τις επικοινωνίες των IDF σε υψηλές και χαμηλές συχνότητες στον πόλεμο του Μαΐου 2021. Σύμφωνα με έναν ανώτερο Ισραηλινό αξιωματικό, η Χαμάς δημιούργησε «μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου για να διαταράξει την ακρίβεια του IDF. Η Χαμάς θέλει να διεισδύσει ή να διαταράξει τα συστήματα των IDF στο φάσμα, στον Ιστό, χρησιμοποιώντας παρεμβολές GPS και άλλες δυνατότητες». Συνέχισε, «Στόχος είναι να μειωθεί το επίπεδο ακρίβειας των όπλων και να μειωθεί η συνδεσιμότητα».


Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή καταστρέφει ένα πολυώροφο κτίριο στην πόλη της Γάζας, στη Λωρίδα της Γάζας, όπου στεγάζονταν μέσα ενημέρωσης, όπως το Associated Press και το Al Jazeera. (Nidal Alwaheidi / SOPA Images/Sipa ΗΠΑ μέσω AP Images)

Στις 15 Μαΐου 2021, το Ισραήλ κατεδάφισε το κτήριο Jalaa στη Γάζα αφού προειδοποίησε τους κατοίκους να εκκενώσουν. Λαμβάνοντας υπόψη την προειδοποίηση, όλοι έφυγαν από το κτίριο και κανείς δεν τραυματίστηκε. «Οι πρώτοι πέντε όροφοι ήταν γραφεία, με τους ορόφους έξι έως 10 που κατοικούνταν από οικογένειες», σύμφωνα με τον Guardian. «Στον όροφο 11, στον τελευταίο όροφο, ήταν τα γραφεία της Γάζας του Associated Press και του Al Jazeera.»35

Η βρετανική εφημερίδα έκανε μεγάλη προσπάθεια για να εντοπίσει τους κατοίκους στους ορόφους έξι έως 10 και να αναλύσει λεπτομερώς τους φόβους και την κατάστασή τους. Αλλά ποιος κατοικούσε στα «γραφεία στους πρώτους πέντε ορόφους;» Ειδικές μονάδες της Χαμάς.

«Στο κτίριο της αίθουσας σύνταξης, υπήρχαν διεθνή πρακτορεία μέσων ενημέρωσης», εξήγησε ο Ταξίαρχος. (res.) Nati Cohen, πρώην αρχηγός της μονάδας C4I (διοίκηση, έλεγχος, επικοινωνίες, υπολογιστές και πληροφορίες) του IDF. «Αλλά στο ίδιο κτίριο, υπήρχαν όπλα και μονάδες της Χαμάς που σκοπός τους ήταν να διαταράξουν τα συστήματα του Ισραηλινού Στρατού. Αν κοιτούσες την ταράτσα, υπήρχαν πολλές κεραίες, δήθεν για επικοινωνία. Αλλά δεν ήταν όλοι. Μερικά από αυτά ανήκαν στη Χαμάς».

Ο Κοέν συνέχισε, «Η Χαμάς προσπάθησε να διαταράξει την κυβερνητική υπεροχή του Ισραηλινού Στρατού και ίδρυσε ελίτ μονάδες για αυτόν τον σκοπό. Μερικοί από τους ανθρώπους της Χαμάς που σκοτώθηκαν ήταν σε αυτόν τον άξονα συσσώρευσης ισχύος. Τουλάχιστον δέκα στόχοι που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Guardian of the Walls ήταν στόχοι C4I της Hamas και ηλεκτρονικού πολέμου».
Ένα αγρόκτημα διακομιστών υπολογιστών της Χαμάς

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Χαμάς διαχειριζόταν μια «φάρμα διακομιστών» στον κυβερνοχώρο. Ήταν ένας από αυτούς τους στόχους των IDF εναντίον της Χαμάς, το αγρόκτημα διακομιστών που χρησιμοποιήθηκε για την επεξεργασία τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων, όπως ραδιοφωνικά σήματα και την επεξεργασία πληροφοριών για παρεμβολές εκπομπών; Η διατήρηση μιας «φάρμας διακομιστών» με εκατοντάδες ή χιλιάδες υπολογιστές συνεπάγεται τη λειτουργία τους 24 ώρες το 24ωρο, 7 ώρες το 24ωρο, τη χρήση τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας και την παροχή ενός σταθερού περιβάλλοντος ψύξης.

Ταξίαρχος-Γεν. (res.) Ο Nati Cohen απάντησε σε ερώτηση σχετικά με μια επίθεση των IDF σε ένα αγρόκτημα διακομιστών της Χαμάς, ένα θέμα που δεν έχει συζητηθεί στα δημόσια μέσα ενημέρωσης:

    Αυτό είναι ένα δίλημμα μεταξύ του αξιωματικού των μυστικών υπηρεσιών που θέλει να συλλέξει πληροφορίες [πιθανώς μέσω της πειρατείας της εγκατάστασης στον κυβερνοχώρο της Χαμάς] και του αξιωματικού C4I που θέλει να διαταράξει την ικανότητα. Υπάρχει πάντα ένταση μεταξύ συλλογής και επίθεσης. Εξαντλήσαμε τις πληροφορίες και αποφασίστηκε ότι η φάρμα διακομιστών παρήγε υπερβολική ενέργεια για τη Χαμάς. Ένας από τους στόχους τους είναι να παράγουν μηνύματα. Έτσι η φάρμα έγινε νόμιμος στόχος.

Notes

1 https://www.washingtonpost.com/world/2021/05/13/faq-hamas-missiles/

2 Hamas said to retrieve ammunition from British WWI warship sunk off Gaza coast | The Times of Israel

3 https://www.nytimes.com/2021/05/13/world/middleeast/gaza-rockets-hamas-israel.html

4 https://www.jpost.com/Israel-News/Smuggling-attempt-foiled-Israel-seizes-4-tons-of-chemical-material-used-in-rockets-452955

5 https://www.washingtoninstitute.org/policy-analysis/inevitable-rearmament-hamas

6 https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4839849,00.html

7 Ibid.

8 https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5283568,00.html

https://uk.news.yahoo.com/israeli-warplanes-hit-multiple-gaza-110000423.html

10 https://www.timesofisrael.com/hamas-naval-vessel-posing-as-fishing-boat-destroyed-off-gaza-coast-report/

11 https://uk.news.yahoo.com/israeli-warplanes-hit-multiple-gaza-110000423.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly90LmNvLw&guce_referrer_sig=AQAAAK2dNkK826b2wkNRFxumBGEJ4rVfMh3dGEoyjbNNCojS5-8X-bnuZFisH8CQvm8VTY_bH40BvztY41zOh_50DrdOLeHjuenq4DP8KAKmBOS7ZB_aUiJPkk3cDRwHbrhdvQuYeRcGcmt69w_Brp7G8Oy5zdkIxJZYzz6Mi8C5X-w7

12 https://www.timesofisrael.com/hamas-naval-vessel-posing-as-fishing-boat-destroyed-off-gaza-coast-report/

13 https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/53AB1C25E722FD1B852572C100698CB4-Full_Report.pdf

14 https://www.latimes.com/projects/24-hours-at-sea-with-gazan-fishermen/

15 https://www.israeldefense.co.il/en/node/49957

16 Ibid.

17 https://youtu.be/UVgKElAQaAo

18 https://www.haaretz.com/middle-east-news/palestinians/.premium.HIGHLIGHT-hamas-rockets-reflect-success-in-creating-gaza-military-industry-1.9843784

19 Operation Guardian of the Walls: Lessons for the Civilian Front | INSS

20 https://twitter.com/manniefabian/status/1395470841584963588

21 https://english.almanar.com.lb/1352914

22 https://www.wilsoncenter.org/article/irans-rockets-palestinian-groups

23 https://twitter.com/fab_hinz/status/1393691107083657217

24 Shaan Shaikh, “Missiles and Rockets of Hezbollah,” Missile Threat, Center for Strategic and International Studies, June 26, 2018, https://missilethreat.csis.org/country/hezbollahs-rocket-arsenal/

25 https://force-analysis.com/swfiles/files/Yemen%20War%20Amongst%20Divided%20Alliances_2.pdf

26 https://www.washingtonpost.com/world/2021/05/13/faq-hamas-missiles/

27 https://www.bbc.com/news/world-middle-east-46822429

28 https://mfa.gov.il/MFA/ForeignPolicy/Terrorism/Pages/Four-senior-Hamas-commanders-targeted-in-joint-ISA-IDF-operation-12-May-2021.aspx

29 https://www.calcalistech.com/ctech/articles/0,7340,L-3910614,00.html

30 https://www.jpost.com/israel-news/lockheed-martin-rafael-advanced-defense-systems-create-new-laser-system-675034

31 Israeli airborne laser system successfully completes first-ever interception tests – Ctech (calcalistech.com)

32 https://defense-update.com/20210613_drone-swarms.html

33 Ibid.

34 https://www.israeldefense.co.il/en/node/50155

35 https://www.theguardian.com/global-development/ng-interactive/2021/jul/28/countdown-to-demolition-the-story-of-al-jalaa-tower-gaza-israel-palestine

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου