Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

Η Voice of America… καρφώνει τον δήθεν μεσολαβητή Ερντογάν για τη φιλοξενία που παρέχει η Τουρκία με ηγετικά στελέχη της Χαμάς


Islamist President Recep Tayyip Erdoğan made a speech at the Türkiye-U.S. Business Council 13th Türkiye Investment Conference. Photo via Turkish Presidency

Υπό τον τίτλο «Turkey Faces Scrutiny for Hosting Hamas Leaders», η Voice of America(VOA) δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της, ηχητικό ρεπορτάζ του ανταποκριτή της στην Τουρκία Dorian Jones σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία προσφέρεται να μεσολαβήσει στην κρίση στο Ισραήλ.

Ωστόσο, ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan έχει τεθεί σε διεθνές ‘μικροσκόπιο’ λόγω της φιλοξενίας (σ.σ. στην Τουρκία) ανώτερων στελεχών της Χαμάς, που έχουν χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ και άλλους ως τρομοκρατική οργάνωση (…)

Η Gallia Lindenstrauss, από το Institute for National Security Studies, δηλώνει στη VOA ότι προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο Ισραήλ το γεγονός ότι υπάρχουν επιχειρησιακά στελέχη της Χαμάς τα οποία διαμένουν στην Τουρκία. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ο Erdogan υποστηρίζει πως οι στενές σχέσεις με τη Χαμάς του δίνουν τη δυνατότητα να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο στην κρίση, ενώ, ταυτόχρονα, περιορίζει την επιρροή του Ιράν στην εν λόγω οργάνωση. Τούρκος αξιωματούχος, υπό το καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε στη VOA ότι η Τουρκία προσπαθεί να μεσολαβήσει για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων από την Χαμάς (…)

Το ρεπορτάζ ολοκληρώνεται με αναφορές στις προετοιμασίες των ισραηλινών δυνάμεων για μια πιθανή χερσαία επέμβαση, κάτι που θα θέσει τον Erdogan σε δύσκολη θέση, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτή η επέμβαση θα είναι ιδιαίτερα σκληρή και βίαιη. Η αντιπολίτευση στην Τουρκία παίρνει θέση υπέρ των Παλαιστινίων, πιέζοντας τον Erdogan να σκληρύνει τη θέση του κατά του Ισραήλ, καταλήγει το ρεπορτάζ.

Με πληροφοριες από VOA

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου