Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Γεραπετρίτης: Ο Ράμα αποδέχθηκε για πρώτη φορά τη νίκη Μπελέρη (video)


Στην υπόθεση του Φρέντη Μπελέρη αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά την ανάρτηση του Εντι Ράμα, σύμφωνα με την οποία ο Αλβανός Πρωθυπουργός τον αναγνωρίζει ως τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «υπήρξε μία απόφαση του ειδικού δικαστηρίου της Αλβανίας», σύμφωνα με την οποία, «πρώτον ο Φρέντης Μπελέρης είναι ο εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας, δεύτερον ότι ο περιορισμός του σε καθεστώς προσωρινής κράτησης τον εμποδίζει να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα και τρίτον ότι δεν μπορεί πλέον να ασκεί καθήκοντα δημάρχου ο πρώην δήμαρχος Γκόρο». 

«Ο Αλβανός Πρωθυπουργός απεδέχθη για πρώτη φορά το αποτέλεσμα των εκλογών, απεδέχθη την πολιτική βούληση του λαού της Χειμμάρας. Αποκάλεσε ρητά τον Φρέντη Μπελέρη ως εκλεγμένο δήμαρχο. Επίσης απεδέχθη και το ότι δεν μπορεί να ασκεί καθήκοντα ο πρώην δήμαρχος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι ευχαριστημένη η ελληνική κυβέρνηση, ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «θετικό βήμα» και πρόσθεσε: «Εξαρχής η ελληνική κυβέρνηση, σε όλα τα θέματα, είχε μια στάση που ήταν πολύ σαφής, πολύ συνεπής, ήταν στάση αρχής. Είχαμε πει ότι πρέπει να υπάρξουν απτά δείγματα από την αλβανική κυβέρνηση, ώστε ο Φρ. Μπελέρης να αναλάβει τα καθήκοντά του».

«Είναι θετικό το βήμα του Αλβανού Πρωθυπουργού. Στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε κατά πόσο οι επόμενες ενέργειες είναι συμβατές με εκείνα που έχουμε θέσει ως όρους. Θα μελετήσουμε καλά την απόφαση για να δούμε πως κινείται, σε κάθε περίπτωση είναι θετικό βήμα ότι ο Αλβανός Πρωθυπουργός απεδέχθη το αυτονόητο», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Οι δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη έρχονται λίγες ώρες μετά την ανάρτηση του Εντι Ράμα στο Χ, μέσω της οποίας σχολίασε το σκεπτικό της απόφασης του αλβανικού Ειδικού Δικαστηρίου να πει «όχι» στην ορκωμοσία του προφυλακισμένου Φρέντη Μπελέρη.

Χαρακτήρισε «εκλεγμένο δήμαρχο» τον Μπελέρη και «ηττημένο υποψήφιο χωρίς νομιμοποίηση» τον Γκέργκι Γκόρο, ενώ παράλληλα αναγνώρισε ότι έχει πια δημιουργηθεί «αδιέξοδο» το οποίο χρήζει «επίλυσης» αναφορικά με τη δημαρχία στη Χειμάρρα.

«…Η προσωρινή συνέχιση των καθηκόντων του ηττημένου υποψηφίου, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος παραμένει προφυλακισμένος και ο προηγούμενος δήμαρχος στερείται νομιμότητας να ηγηθεί του δήμου απουσία του νικητή, τονίζει την ανάγκη επίλυσης αυτού του αδιεξόδου μέσω της διακοπής της θητείας του χαμένου υποψηφίου…», σημείωνε στην ανάρτησή του ο Αλβανός Πρωθυπουργός.


ΠΗΓΗ https://ellada24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου