Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Ανάλυση: Η Ελλάδα έχει ρόλο

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Η στοχοποίηση εμπορικών πλοίων ως και σκαφών άλλων κατηγοριών στην Ερυθρά Θάλασσα/Κόλπος του Αντεν της Υεμένης από τους φιλο-ιρανούς αντάρτες Χούθι έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους διεθνείς πετρελαϊκούς, ναυτιλιακούς και εμπορικούς κύκλους(ειδικά στην Ευρώπη) αναφορικά με την ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων.

Κορυφαίες εταιρίες παγκόσμιας εμβέλειας έδωσαν εντολή να σταματήσει η διέλευση των εκατοντάδων πλοίων τους από τα στενά της νότιας Ερυθράς Θάλασσας προς τη Διώρυγα του Σουέζ. Το ισχυρό ανταρτικό κίνημα των Χούθι εφοδιασμένο με υπολογίσιμο ιρανικό πυραυλικό οπλοστάσιο και μη-επανδρωμένα αεροχήματα/drones απειλεί την ασφάλεια μιας περιοχής μεταξύ αραβικής χερσονήσου και των απέναντι ακτών της Αφρικής, που ευρύτερα είναι μία από τις στρατηγικής σημασίας γωνιές του παγκόσμιου χάρτη που βρίθουν ασύμμετρων και μη-συμβατικών απειλών (αντάρτικα, πειρατεία κ.ά.).

Δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης και των στενών σχέσεων των «υπομετώπων πολεμικής αντιπαράθεσης των φιλο-ιρανικών πληρεξουσίων/μη κρατικών οντοτήτων (Χαμάς, Χεζμπολάχ, Χούθι, ιρακινές πολιτοφυλακές κ.ά.), οι ΗΠΑ προχώρησαν στη σύσταση πολυεθνικής ναυτικής δύναμης για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των Χούθι, ειδικά στην περιοχή του πιο σημαντικού λιμανιού της Υεμένης (Χοντέιντα) στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μέχρι στιγμής στο ναυτικό συνασπισμό συμμετέχουν πλοία από τη Γαλλία, την Ιταλία, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, τη Νορβηγία, το Μπαχρέιν, την Ολλανδία και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Σεϋχελλών. Αμερικανικές χερσαίες και αεροπορικές βάσεις είναι πολλές και διαθέσιμες σε ολόκληρη την περιοχή.(Μπαχρέιν ,Κατάρ, Εμιράτα, Αιθιοπία, Τζιμπουτί, Κένυα κ.ά.). Αναμένεται από την Ομάδα των 39 κρατών που έχουν συμμετάσχει διαχρονικά στις πολυεθνικές ναυτικές Δυνάμεις Κρούσης /Τask Forces 150/151/152/153/154 (κατά της τρομοκρατίας και της πειρατείας) να ενισχύσουν περαιτέρω την εκεί παρουσία τους Ειδικότερα η 153 θα έχει την ευθύνη και διοίκηση του ναυτικού συνασπισμού στην «καυτή» περιοχή μέσα στην έδρα του 5ου Αμερικανικού Στόλου στη Μανάμα του Μπαχρέιν (της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ).

Η Ελλάδα διαχρονικά από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 συμμετέχει ενεργά σε όλες τις ναυτικές επιχειρήσεις, ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές αποστολές στον Κόλπο των πετρελαίων, την Ερυθρά Θάλασσα, στο Αντεν, ως και ανοικτά των σομαλικών ακτών, στα πλαίσια των συμμαχικών αποστολών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ε.Ε., αλλά και του ΟΗΕ (π.χ. ανοικτά του Λιβάνου από το 2006).Είμαστε ναυτική χώρα με πανίσχυρη εμπορική ναυτιλία (παγκοσμίου εμβέλειας), αξιοπρεπή παρουσία σε αρκετές αποστολές στη Μεσόγειο, με ναυτική επιρροή και αναβαθμισμένη ναυτική διπλωματία, ως και υπολογίσιμες εμπειρίες των άξιων στελεχών του Πολεμικού μας ναυτικού. Η σημαία μας πάντοτε κυμάτιζε στα πλοία μας, ενώ συμμετείχαμε κατά καιρούς σε πολυεθνικά ναυτικά και διακλαδικά επιτελεία και ασκήσεις.

Ο υπογράφων(προσωπική θέση) λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, καθώς και τις εκτεταμένες εμπειρίες μου σε τέτοια θέματα και αποστολές εκτιμά ότι η χώρα μας (και λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα της εμπορικής μας ναυτιλίας) θα πρέπει να συμμετέχει στην εν λόγω πολυεθνική ναυτική δύναμη με πλοίο του πολεμικού μας ναυτικού και προσωπικό (με άτομα που γνωρίζουν την περιοχή) ως και άλλα μέσα και συνεπώς θεωρώ την αποστολή της φρεγάτας σωστή. Επιπρόσθετα είναι σημαντικό η χώρα μας να ταχθεί υπέρ της διεύρυνσης της σύνθεσης του ναυτικού συνασπισμού και με άλλα αραβικά κράτη, ως και με τη συμμετοχή ασιατικών δυνάμεων (όπως της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας κ.λπ.). Η παρουσία μας στη συγκεκριμένη ναυτική δύναμη πολυδιάστατα θα συνδράμει στην περαιτέρω επιχειρησιακή και ανθρωπιστική αναβάθμιση της Ελλάδας.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου