Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

ISW: «Πονοκέφαλος» για τη Ρωσία τα ουκρανικά drones – Τα σχέδια της Μόσχας και οι πιθανότητες επιτυχίας


Οι ειδικοί του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) πιστεύουν ότι η Ρωσία εντείνει την άμυνά της για να αντιμετωπίσει τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), αν και είναι απίθανο να μπορέσει να αναπτύξει κινητές ομάδες πυρός στην απαραίτητη κλίμακα.

Το ISW ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός φέρεται να σχηματίζει κινητές ομάδες πυρός για να αντιμετωπίσει την απειλή των ουκρανικών χτυπημάτων UAV.

Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι δύσκολο για αυτούς να αναπτύξουν αυτές τις ομάδες στην απαιτούμενη κλίμακα οποτεδήποτε σύντομα.

Οι ειδικοί σημείωσαν ότι η ρωσική κρατική εφημερίδα Izvestia (The News) ανέφερε, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, πως η Ρωσία σχηματίζει μικτές κινητές ομάδες πυρός – στις οποίες θα μετάσχουν μέλη του στρατού, της αεροπορίας και της αεράμυνας – για την καταπολέμηση των drones και θα εξοπλίσει αυτές τις ομάδες με θερμικές κάμερες, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και πολυβόλα τοποθετημένα σε φορτηγά.

Η Izvestia δεν παρείχε πληροφορίες σχετικά με τις τοποθεσίες όπου οι ρωσικές δυνάμεις σκοπεύουν να αναπτύξουν τις κινητές ομάδες ή τη σύνθεση και την κλιμάκωσή τους.

Το ISW επεσήμανε ότι ο ρωσικός στρατός, ειδικότερα, αντιμετωπίζει την απειλή των ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τόσο στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας όσο και στη Ρωσία σε διυλιστήρια πετρελαίου και άλλες κρίσιμες υποδομές που υποστηρίζουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και δεν είναι σαφές εάν αυτές οι κινητές ομάδες θα είναι σε θέση να προστατεύσουν τους στόχους που κινδυνεύουν να πληγούν από τα ουκρανικά drones.

Όπως αναφέρει η ουκρανική Pravda, η περιγραφή των ρωσικών κινητών ομάδων από την Izvestia μοιάζει με τις τακτικές κινητές ομάδες της Ουκρανίας, που αναπτύχθηκαν σε μεγάλη κλίμακα την άνοιξη του 2023 για να ανταποκριθούν στις ρωσικές επιθέσεις με drones Shahed 136/131.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποιούν εδώ και καιρό επιθέσεις με drone εναντίον ρωσικών στόχων στην κατεχόμενη Ουκρανία και η απόφαση της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης να σχηματίσει τις κινητές ομάδες πυρός είναι πιθανόν ως απάντηση στην πρόσφατη εντατικοποίηση των ουκρανικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ρωσικών διυλιστηρίων πετρελαίου τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο», σημείωσε το ISW.

Κατά τους συνεργάτες του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, τα ρωσικά στρατεύματα δυσκολεύονται να αναπτύξουν σωστά συστήματα αεράμυνας μικρής εμβέλειας κατά μήκος της τροχιάς των ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να απέτυχαν να καλύψουν ακόμη και κρίσιμους πιθανούς στόχους σε καλά προστατευμένες περιοχές της Ρωσίας.

Οι ειδικοί του ISW πρόσθεσαν ότι η μεγάλη ανάπτυξη κινητών ομάδων στα δυτικά της Ρωσίας θα μπορούσε να δημιουργήσει παρόμοιες προκλήσεις για τον ρωσικό στρατό, καθώς μπορεί να μην είναι σε θέση να αναπτύξει αρκετές από αυτές στην απαιτούμενη κλίμακα.

Πηγή: pravda.com.ua

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου