Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Σωτήρης Σκάντζικας: Η RAF τίμησε τον Έλληνα αεροπόρο της «Μεγάλης Απόδρασης»


Στη φωτογραφία διακρίνεται στην πρώτη σειρά, 3ος από αριστερά άνδρας της RAF, που κρατά τη φωτογραφία του Σωτήρη Σκάντζικα. (πηγή: Steve Darlow)

Στο πρώην στρατόπεδο αιχμαλώτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Στάλαγκ-Λουφτ ΙΙΙ, στη δυτική Πολωνία

Συγκίνηση στην τελετή της Βρετανικής Αεροπορίας (RAF), στο πρώην στρατόπεδο αιχμαλώτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Στάλαγκ-Λουφτ ΙΙΙ, στη δυτική Πολωνία, στη μνήμη των 50 συμμάχων αεροπόρων που εκτελέστηκαν από τους Ναζί τον Μάρτιο του 1944, στην προσπάθειά τους ν’ αποδράσουν, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Έλληνας υποσμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας Σωτήρης Σκάντζικας.

Γυναίκες και άνδρες της RAF κρατώντας στα χέρια τις φωτογραφίες των πενήντα δολοφονημένων αεροπόρων παρέλασαν στον κεντρικό δρόμο του στρατοπέδου, που αποτελεί σήμερα χώρο ιστορικής μνήμης για τους εκτελεσμένους.

Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ο Στιβ Ντάρλοου, ιστορικός με ειδίκευση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και εκπρόσωπος της RAF στην τελετή, «η μεγάλη απόδραση είναι σταθερά χαραγμένη στη μνήμη μας, λόγω της επιτυχίας της (ομώνυμης) ταινίας του 1963, και αξίζει πάντα να θυμόμαστε, και να υπενθυμίζουμε στις νεότερες γενιές, ότι η δραπέτευση από το Στάλαγκ-Λουφτ ΙΙΙ, τον Μάρτιο του 1944 αφορούσε πραγματικούς ανθρώπους, με αληθινές ζωές, ελπίδες, και φιλοδοξίες.

»Οι δραπέτες, μια πολυεθνική ομάδα κρατουμένων, επινόησαν και υλοποίησαν ένα πραγματικά αξιόλογο σχέδιο απόδρασης, τόσο τολμηρό όσο και έξυπνο, και δικαίως γιορτάζουμε το εξαιρετικό θάρρος και την αποφασιστικότητά τους. Όλα αυτά μετριάζονται, ωστόσο, από την απρόβλεπτη και τραγική συνέπεια της απόδρασης, όταν οι Ναζί, ενεργώντας κατά παράβαση των αποδεκτών συμβάσεων του πολέμου, δολοφόνησαν πενήντα από τους συλληφθέντες».

Καταλήγοντας, ο κ. Ντάρλοου τονίζει: «Έχουν περάσει ογδόντα χρόνια από τη Μεγάλη Απόδραση, και θα θυμόμαστε, και θα συνεχίσουμε να θυμόμαστε, όλους τους εμπλεκόμενους. Τιμούμε τη μνήμη αυτών που, στην προσπάθειά τους για ελευθερία, έχασαν τη ζωή τους».

Βασίλης Πιας

 Διαβάστε εδώ την ιστορία του Σωτήρη Σκάντζικα.
⇒ Η φωτογραφία δημοσιεύεται από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο μετά από γραπτή άδεια του Στιβ Ντάρλοου (Steve Darlow), στον οποίο ανήκουν και τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας.

ΠΗΓΗ https://www.pontosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου