Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Η τελευταία ελπίδα για διακοπές φέτος

Η τελευταία ελπίδα για διακοπές φέτος
Ποιοι τον δικαιούνται, τι χρειάζεται να κάνουν για να πάρουν τα πολυπόθητα εισιτήρια, πότε μπορούν να ταξιδέψουν.
Ίσως αυτή να είναι η τελευταία χρονιά που οι αδύναμες οικονομικά κοινωνικές ομάδες να μπορούν να κάνουν λίγες ημέρες διακοπές με την βοήθεια του κοινωνικού τουρισμού. Τα επιδόματα και οι κοινωνικές παροχές βρίσκονται στο τραπέζι του Προκρούστη στις συζητήσεις με την τρόικα και το πιθανότερο είναι πως, στην τραγική κατάσταση στην οποίαν έχει περιέλθει η οικονομία της χώρας, να θυσιαστούν τα προγράμματα του τουρισμού. Έτσι κι αλλιώς, ακόμη και πολλοί από τους δικαιούχους δεν πρόκειται να κάνουν χρήση τους φέτος, καθώς φοβούνται ότι και πάλι τα οικονομικά τους «δεν βγαίνουν» παρ' ότι η διαμονή θα είναι πληρωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της.
Τα έξοδα στον τόπο διακοπών και το κόστος μεταφοράς είναι για πολλές οικογένειες δυσβάσταχτα και προτιμούν να περάσουν το καλοκαίρι στο σπίτι τους στην πόλη, παρά να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους.
Ποιοι όμως δικαιούνται κουπονιών του κοινωνικού τουρισμού; Το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» θα διαθέσει 76.200 δελτία. Η διανομή τους ξεκίνησε από την Παρασκευή μέσω των ΚΕΠ. Οι δικαιούχοι υπολογίζονται στους 81.200, οπότε θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στην απίθανη περίπτωση που εμφανιστούν όλοι. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι και το Μάιο του 2013, κάτι που σημαίνει ότι για πολλούς οι διακοπές δεν θα είναι στην υψηλή περίοδο, αλλά πιθανότατα το φθινόπωρο ή την επόμενη άνοιξη. Επίσης, ο κάθε δικαιούχος μπορεί να πάρει κουπόνια για 6 μέρες το πολύ.
Ποιους αφορά το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»
Το ποιος δικαιούται τα κουπόνια του κοινωνικού τουρισμού έχει να κάνει με το εισόδημά του. Οι μεμονωμένοι δικαιούχοι με ατομικό εισόδημα κάτω των 18.000 ευρώ, οι οικογενειάρχες με οικογενειακό εισόδημα κάτω των 31.000 ευρώ και οι τρίτεκνοι με εισόδημα μέχρι τα 40.000 ευρώ μπορούν να εμφανιστούν στα ΚΕΠ και να ζητήσουν τα εισιτήριά τους. Ειδικά για τους οικογενειάρχες, το ανώτατο όριο εισοδήματος αυξάνεται κατά 1.500 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος –δηλαδή ανήλικα τέκνα, ή σπουδαστές έως 26 ετών ή άνεργοι έως 24 ετών.
Πού μπορείτε να πάτε
Καταλύμματα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και είναι διαφόρων κατηγοριών. Από την περίοδο που θα επιλέξετε (υψηλή ή χαμηλή) κρίνεται και το ποσοστό της συμμετοχής σας. Πολλά ξενοδοχεία προσφέρουν και ημιδιατροφή ή απλό πρωινό ενώ άλλα μόνο διανυκτέρευση. Επιλογές υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα με τιμές που ξεκινούν από το 1,5 ευρώ την ημέρα και μπορούν να φτάσουν και στα 35 ευρώ.
Τι δικαιολογητικά πρέπει να προσκομίσετε
Για να μπορέσετε να ζητήσετε τα κουπόνια του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» θα πρέπει να προσκομίσετε στο ΚΕΠ τα εξής έγγραφα:
- Μια φωτοτυπία του εκκαθαριστικού σας του 2011 (που αφορά στα εισοδήματα του 2010. Για όσους έκαναν για πρώτη φορά δήλωση φέτος, πρέπει να φέρετε μια φωτοτυπία αυτής της δήλωσης.
- Μια φωτοτυπία της αστυνομικής σας ταυτότητας.
- Μια φωτοτυπία των βιβλιαρίων ασθενείας όπου φαίνονται τα δικά σας στοιχεία καθώς και των προστατευόμενων μελών σας (αν έχετε).
- Απόδειξη κράτησης μέσω Τράπεζας σε ένα από τα καταλύματα που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και αναφέρονται στον ηλεκτρονικό κατάλογο καταλυμάτων του Ε.Ο.Τ., για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το κατάλυμα συμμετέχει στο Πρόγραμμα. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει κάποιο υποκατάστημα τράπεζας στην περιοχή του δικαιούχου μπορεί να υποβληθεί απόδειξη κράτησης μέσω ΕΛ.ΤΑ. η οποία όμως θα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου ότι πρόκειται για κράτηση σε συγκεκριμένο κατάλυμα.
- Αν έχετε αναπηρία άνω του 67%, δεν χρειάζεται να προσκομίσετε εκκαθαριστικό, αλλά μια φωτοτυπία της Απόφασης Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής από την οποία να προκύπτει το ποσοστό αναπηρίας.
- Για τα προστατευόμενα μέλη που ακόμη σπουδάζουν, πρέπει να φέρετε πιστοποιητικό σπουδών ή φωτοτυπία φοιτητικής ταυτότητας. Για τα άνεργα τέκνα, βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ. Οι πολύτεκνοι μια φωτοτυπία της κάρτας πολυτέκνων.
Όλα τα παραπάνω πιστοποιητικά θα πρέπει να εμφανίζονται και στο πρωτότυπό τους, απλώς το ΚΕΠ θα κρατήσει τις φωτοτυπίες για να προβεί στην έγκριση των κουπονιών σας.
Ποιοι δεν δικαιούνται διακοπές με τον κοινωνικό τουρισμό φέτος
Εκτός από εκείνους που έχουν εισοδήματα μεγαλύτερα από αυτά που προβλέπονται, επίσης οι παρακάτω κατηγορίες δεν δικαιούνται συμμετοχή στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» φέτος:
- Οι δικαιούχοι Προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Αγροτικής Εστίας (ασφαλισμένοι του Ο.Γ.Α.).
- Όσοι πήραν Δελτίο ενός από τα υποπρογράμματα (εξαήμερων διακοπών, ή Γ΄ Ηλικίας) του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» του Ε.Ο.Τ. κατά το διάστημα 14-07-2011 έως 31-05-2012, ή συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Γ΄ Ηλικίας του Ε.Ο.Τ. του τρέχοντος έτους, δεδομένου, ότι το δικαίωμά τους για χρήση δελτίων κοινωνικού τουρισμού ισχύει εναλλάξ, χρόνο παρά χρόνο.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου