Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Ο αδερφός του θύματος πίσω από το φονικό στη Γαλλία;

Σε παλαιότερη φωτογραφία δείχνει εύθυμος και ήρεμος χωρίς να μπορεί να φανταστεί το τραγικό του τέλος.

Ο 50χρονος επιχειρηματίας Σααντ αλ-Χίλι έγινε ένα από τα πρόσωπα του τετραπλού φονικού κοντά στη λίμνη Ανεσί της Γαλλίας, που συγκλόνισε με τη βιαιότητά του.

Ο αλ-Χίλι είχε γεννηθεί στο Ιράκ και αποδείχθηκε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας, της χώρας όπου διέμενε εδώ και πολλά χρόνια, γνώριζαν καλά το όνομά του εδώ και 20 χρόνια ενώ στη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου ήταν υπό παρακολούθηση. Η οικογένεια κατοικούσε σε πανάκριβη μονοκατοικία του Σάρεϊ και ήταν ιδιαίτερα ευκατάστατη.


Το 2003, όταν ΗΠΑ και Βρετανία εισέβαλαν στο Ιράκ, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίας έκαναν επί βδομάδες έρευνες στο σπίτι του στην Αγγλία, είπαν γείτονές του στην Daily Mail.

Πληροφορίες τον θέλουν να έχει εκτελέσει και χρέη κατασκόπου.

Στη Γηραιά Αλβιώνα έφτασε στη δεκαετία του 1970, όπου άρχισε και ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές.

Την προηγούμενη Τετάρτη, σε μικρή απόσταση από το κάμπινγκ όπου παραθέριζαν, γράφηκαν οι τίτλοι τέλους για τον ίδιο, την σύζυγό του Ικμπάλ, 47 ετών και την πεθερά του, σε μια ιστορία που θυμίζει ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Όποιος ή όποιοι τους σκότωσαν, προσπάθησαν να δολοφονήσουν και την 7χρονη κόρη του ζευγαριού, τη Ζαϊνάμπ, αλλά το παιδί στάθηκε τυχερό μέσα στην ατυχία του, και επέζησε. Η πιο μικρή κόρη της οικογένειας, η τετράχρονη Ζεένα, επίσης γλίτωσε επειδή κρύφτηκε κάτω από τη φούστα της δολοφονημένης μητέρας της, όπου και τη βρήκε η αστυνομία ύστερα από 8 (!) ώρες ερευνών, σε κατάσταση σοκ, αναφέρουν ξένα πρακτορεία. Η Daily Mail αναφέρει ότι τα πρώτα λόγια του παιδιού ήταν «πού είναι η μαμά μου; Θέλω τη μαμά μου» ενώ αργότερα, όταν οι ψυχολόγοι που την παρακολουθούν κατάφεραν να της «πάρουν» μερικές κουβέντες, είπαν ότι το παιδί δεν ήταν σε θέση να ξεχωρίσει «τους καλούς από τους κακούς».

Το τετράχρονο κοριτσάκι που επέζησε της σφαγής εξετάστηκε εκ νέου χθες βράδυ χωρίς να δώσει «πολύ περισσότερες λεπτομέρειες», δήλωσε σήμερα ο Ερίκ Μαγιό, εισαγγελέας του Ανεσί στην ανατολική Γαλλία.

«Εξετάστηκε χθες βράδυ, δεν έδωσε πολύ περισσότερες λεπτομέρειες, για τις κραυγές (που άκουσε), αυτόν τον φόβο, αυτή τη θέληση να κρυφτεί. Πρέπει να αποσπάσουμε με ιδιαίτερη προσοχή τις δηλώσεις από αυτό το ψυχικά τραυματισμένο κοριτσάκι, είπε ο εισαγγελέας Μαγιό.

Όσον αφορά την επτάχρονη αδελφή της που τραυματίστηκε βαριά στο κεφάλι, «υποβλήθηκε σε νέα εγχείρηση και πηγαίνει καλύτερα. Η κατάστασή της δεν εμπνέει πλέον μεγάλη ανησυχία, είναι εκτός κινδύνου», πρόσθεσε.

Νεκρός έπεσε από αλλεπάλληλα πυρά και ένας Γάλλος ποδηλάτης 45 ετών, ο Σιλβάν Μολιέρ, πατέρας τριών παιδιών.

Εικάζεται ότι δολοφονήθηκε όταν έγινε αντιληπτός από τον δράστη ή τους δράστες, που δεν ήθελαν να αφήσουν σημάδια και μάρτυρες πίσω τους.

Οι έρευνες των γαλλικών αρχών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό για να εξακριβωθούν τα κίνητρα των σοκαριστικών φόνων, την ίδια ώρα που η γαλλική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι τρία από τα τέσσερα θύματα πυροβολήθηκαν στο κεφάλι.

Την ίδια ώρα, οι ερευνητές της γαλλικής αστυνομίας εξετάζουν και την εκδοχή μιας χρηματικής αντιδικίας μεταξύ του Σάαντ αλ-Χίλι και του αδελφού του, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας Μαγιό, ενώ ο αδελφός του θύματος παρουσιάστηκε χθες, Πέμπτη, στη βρετανική αστυνομία.

«Ενδέχεται να υπήρχε μια διαφορά ανάμεσα στους δύο αδελφούς για χρήματα. Είναι μια πληροφορία που δείχνει σοβαρή, η οποία προέρχεται από τη βρετανική αστυνομία», δήλωσε ο Μαγιό. «Θα πρέπει ο αδελφός του να καταθέσει επί μακρόν. Κάθε εκδοχή θα εξεταστεί σχολαστικά».

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην έρευνα στη Γαλλία, ο αδελφός του Σάαντ αλ-Χίλι παρουσιάστηκε την Πέμπτη σε αστυνομικό τμήμα στη Βρετανία για να αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή του στο μακελειό στις Άλπεις. Ο Μαγιό είπε ότι δεν έχει καμιά «επίσημη επιβεβαίωση» για την πληροφορία αυτή.

Ο εισαγγελέας ζήτησε επίσης να τηρηθεί επιφυλακτικότητα όσον αφορά την εκδοχή αυτή, διερωτώμενος για το πώς «μια οικονομική διαφορά μπορεί να προκαλέσει μια τετραπλή δολοφονία».

Η οικογένεια είχε φτάσει στο κάμπινγκ «Le Solitaire du Lac» που βρίσκεται στην περιοχή, την προηγούμενη Δευτέρα και θα αναχωρούσαν στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία, τα πτώματα ανακάλυψε Βρετανός ποδηλάτης, πρώην μέλος της Βασιλικής Αεροπορίας της Βρετανίας (RAF).

Οι Γάλλοι ερευνητές αναμένουν σήμερα εκτός από ενδεχόμενες δηλώσεις των δύο κοριτσιών, που επέζησαν της σφαγής, τα αποτελέσματα της νεκροψίας για την επίσημη ταυτοποίηση των θυμάτων, μετά την αποστολή στοιχείων του DNA τους από τους βρετανούς ομολόγους τους.

Σε συνεργασία με τις γαλλικές αρχές είναι και η τοπική αστυνομία της πόλης του Σάρεϊ καθώς και το βρετανικό ΥΠΕΞ (FCO).

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε πως «οι αρχές θα κάνουν τα πάντα για να ανακαλύψουν τους δράστες», αναφέρει το BBC.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σχετικά: «Είναι προφανές πως όσο πιο γρήγορα μάθουμε τι ακριβώς συνέβη, τόσο καλύτερα θα είναι».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου