Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Εικόνες κράτους που βρίσκεται υπό διάλυση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας - Εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά έσπασαν τα ρολά και εισέβαλαν στο Πεντάγωνο

Πρωτοφανή επεισόδια το πρωί της Πέμπτης στο προαύλιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που ανενόχλητοι εισέβαλαν στον εξωτερικό χώρο του στρατοπέδου Παπάγου συνεπλάκησαν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που έσπευσαν εκ των υστέρων για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές.
 
Τρεις διαδηλωτές τραυματίστηκαν ενώ έγινε και χρήση χημικών. Η αστυνομία προχώρησε και σε συλλήψεις.


Νωρίτερα, με ντουντούκα έχει κατέβει στους εργαζόμενους των ναυπηγείων Σκαραμαγκά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος προκειμένου να τους ηρεμήσει.

Τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι κ.κ. Γιάννης Σταθάς Παναγιώτης Κουρουμπλής, Αλέξανδρος Μιχ. Μεϊκόπουλος, Χρήστος Καραγιαννίδης μαζί με έναν βουλευτή του ΚΚΕ τον Αλέκο Χαλβατζή ζήτησαν από τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκο να δώσει εντολή προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες του ΔΣ του συλλόγου των εργαζομένων στο Σκαραμαγκά. Με τη σειρά του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανέφερε ότι δεν ήταν δική του απόφαση η προσαγωγή των μελών του προεδρείου και ότι αυτός το μόνο που ζήτησε ήταν οι διαδηλωτές να απομακρυνθούν από τον προαύλιο χώρο του κτηρίου. Μάλιστα μεταξύ του κ. Κωσταράκου και του κ. Κουρουμπλή ο διάλογος ήταν έντονος.

Πώς έγινε το ντου
 
Οι διαδηλωτές λίγο μετά τις 10 το πρωί έκαναν ντου στο Πεντάγωνο καθώς ξήλωσαν με τα χέρια τους το ρολό που καλύπτει την πρώτη είσοδο επί της Μεσογείων και έφτασαν στα σκαλοπάτια της κεντρικής εισόδου του ΓΕΕΘΑ.

Οι εργαζόμενοι στον Σκαραμαγκά, που ζητούν την καταβολή των δεδουλευμένων έξι μηνών και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, έπιασαν την ασφάλεια εντελώς στον ύπνο καθώς μόλις δύο αστυνομικοί προσπαθούσαν να σταματήσουν δεκάδες εργαζομένους όταν αυτοί μπούκαραν στο υπουργείο. Τα ΜΑΤ έφτασαν με 20 λεπτά καθυστέρηση.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ρώτησε τους διαδηλωτές γιατί έσπασαν την πόρτα κι εκείνοι απάντησαν με γιούχα. Οταν τους είπε ότι καταλαβαίνει την κατάστασή τους έλαβε την απάντηση από το πλήθος: Αρχ... καταλαβαίνεις.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Δευτέρα από το σωματείο των εργαζομένων στα ναυπηγεία Σακαραμαγκά επισημαίνεται ότι «το Ναυπηγείο βρίσκεται στην δυσκολότερη φάση της ιστορίας του και οι εργαζόμενοι σε εξαθλιωτική κατάσταση». «Σήμερα την λύση την κρατούν δύο άνθρωποι στα χέρια τους. Ο κος Σάφα και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος», αναφερόταν επίσης στην ανακοίνωση.

Οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι αθέτησε τις υποσχέσεις που τους είχε δώσει.  «Δεν ξεχνάμε ότι στην προηγούμενη συνάντησή μας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας οι δύο Υφυπουργοί και εκπρόσωπος του Υπουργού μας υποσχέθηκαν ότι το περιβόητο βοήθημα ήταν θέμα ημερών. Έχει περάσει ένας μήνας και το βοήθημα πουθενά. Του εναντίων του κρύβονται από προφάσεις και ασταθείς δικαιολογίες. Επίσης οι ίδιοι μας διαβεβαίωναν ότι έρχονταν εξελίξεις για το Ναυπηγείο. Πέρασαν ήδη τόσες μέρες και όλα είναι στον αέρα», αναφερόταν στην ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων.

Υπουργείο Άμυνας: Υπήρχε προκαθορισμένο ραντεβού...
Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, από χθες Τετάρτη είχε προκαθαριστεί συνάντηση του σωματείου των εργαζομένων στο ναυπηγείο Σκαραμαγκά με τον υφυπουργό Άμυνας (και πρώην αρχηγό ΓΕΝ) Δημήτρη Ελευσινιώτη.

Ο ίδιος παράγοντας, επισημαίνει ότι χθες Τετάρτη ο κ. Ελευσινιώτης είχε συνομιλήσει με τον πρόεδρο των εργαζομένων Β.Καρακίτσιο και είχαν συμφωνήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί να γίνει σήμερα στις 10 το πρωί στο πλαίσιο της κινητοποίησης των ναυτεργατών έξω από την πύλη του Πενταγώνου επί της οδού Μεσογείων.

«Αφού είχε συμφωνηθεί να γίνει συνάντηση του υφυπουργού με το σωματείο των εργαζομένων θεωρήθηκε ότι δεν υπήρχε λόγος να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας», εξηγεί η ίδια πηγή για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι στην πύλη του υπουργείου Άμυνας δεν υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις.

Η έλλειψη φρούρησης του Πενταγώνου από αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και το γεγονός ότι οι στρατιωτικές αρχές που έχουν την ευθύνη της φύλαξης του υπουργείου Άμυνας ολιγώρησαν ή αιφνιδιάστηκαν από τους ναυτεργάτες, επέτρεψαν στους διαδηλωτές να εισβάλουν ανενόχλητοι στον εξωτερικό χώρο του Πενταγώνου.

Αυτή την ώρα πάντως ολοκληρώνονται οι συνεννοήσεις για να πραγματοποιηθεί τελικά το ραντεβού του υφυπουργού Άμυνας Δημήτρη Ελευσινιώτη με το σωματείο των εργαζομένων στον Σκαραμαγκά. Για να γίνει η συνάντηση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας έθεσε ως προϋπόθεση να έχουν αποχωρήσει όλοι οι διαδηλωτές από το προαύλιο του Πενταγώνου. 


Δεύτερο «ντου» στο Πεντάγωνο μέσα σε ένα χρόνο

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από ένα χρόνο και συγκεκριμένα στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011, απόστρατοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί είχαν εισβάλει στο στρατόπεδο Παπάγου όπου βρίσκονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στους μισθούς τους.

Η εισβολή των εξαγριωμένων αποστράτων στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε προκαλέσει σάλο. Οπως έκαναν σήμερα και οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, πριν από ένα χρόνο οι διαμαρτυρόμενοι απόστρατοι στρατιωτικοί είχαν προκαλέσει φθορές στην κεντρική πύλη του Πενταγώνου στην προσπάθειά τους να εισβάλουν στο εσωτερικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.



ΠΗΓΗ protothema


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου