Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Πόσοι και πόσα «έβγαλαν» στο εξωτερικό – Οι πρώτοι έλεγχοι

Την ώρα που η λίστα με τους 2.000 Έλληνες με καταθέσεις στην Ελβετία έχει προκαλέσει αναταραχή, λόγω της μη αξιοποίησής της, έρχονται στο φως τα αποτελέσματα της αξιοποίησης μιας άλλης λίστας, εκείνης με τους 54.000 Έλληνες που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 940 περιπτώσεις αποστολής εμβασμάτων, τα οποία υπερβαίνουν κατά μέσο όρο τα 3-3,5 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν οι φορολογούμενοι που τα έβγαλαν στο εξωτερικό, σύμφωνα με τις διασταυρώσεις.


Όπως αποκαλύπτουν Τα Νέα, μέρος των αποτελεσμάτων των διασταυρώσεων στο CD με τα 54.000 φυσικά πρόσωπα που εξήγαγαν από τη χώρα πάνω από 22 δισ. ευρώ από το 2009 έως και το 2011 βρίσκεται πλέον στη διάθεση του ΣΔΟΕ.



Από τους ελέγχους προέκυψαν συνολικά περισσότερες από 34.000 περιπτώσεις κατά τις οποίες το άθροισμα των δηλωμένων κεφαλαίων που διέθεταν οι φορολογούμενοι από το 2002 και μετά ήταν μικρότερο από τα ποσά που έβγαλαν από τη χώρα την τελευταία τριετία.

Τα διαθέσιμα κεφάλαια, όπως τα αποκαλούν οι υπηρεσιακοί παράγοντες που διενέργησαν τις διασταυρώσεις, αφορούν τα χρήματα που απομένουν στον φορολογούμενο αν από τα εισοδήματά του αφαιρεθούν οι δηλωμένες δαπάνες, όπως για παράδειγμα οι τόκοι στεγαστικών δανείων.

Από τα μέχρι στιγμής ευρήματα στο ρετιρέ των υπό εξέταση φυσικών προσώπων που εξήγαγαν από την Ελλάδα χρηματικά ποσά, μόνο το 2009 εντοπίστηκαν 180 φορολογούμενοι οι οποίοι έστειλαν εμβάσματα κατά μέσον όρο 3.504.000 ευρώ πάνω από τα συνολικά διαθέσιμα κεφάλαιά τους από το 2002 και μετά.

Κάποιοι από αυτούς τους 180 μπορεί να έχουν στείλει περισσότερα απ’ όσα μπορούν να δικαιολογήσουν και τις επόμενες χρονιές. Ο αριθμός των φορολογουμένων που πιάστηκαν στο δόκανο των διασταυρώσεων αυξήθηκε πολύ τον επόμενο χρόνο, όταν πλέον η Ελλάδα.

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου