Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Αχίλλειος Πτέρνα

 

Του Κώστα Κόλμερ

Καστελλόριζο: Ενώ η άμυνα του ακριτικού νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελλόριζου είναι διασφαλισμένη, οι υποδομές του: στην ενέργεια, ύδρευση , αποχέτευση και διάθεση απορριμμάτων δεν φαίνονται επαρκείς κι’ ανάλογες με την λαμπρή οικονομική προοπτική του τόπου. 

Ειδικότερα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας στηρίζεται αποκλειστικά στο πετρέλαιο που «έβαλε πλώρη για τα 150 δολάρια το βαρέλι», όπως προβλέπουν οι ειδικοί.

Η ενεργειακή επάρκεια του Καστελλόριζου είναι ούτως ή αλλέως ακριβή, ευάλωτη και ρυπαίνουσα.

Προ τριετίας , το Ινστιτούτο Ενεργείας Νοτιανατολικής Ευρώπης  (ΙΕΝΕ) που διευθύνει ο «ενεργειολόγος» κ. Κωστής Σταμπολής, συνεργάτης της ΕΣΤΙΑΣ, εξεπόνησε μία πρότυπο μελέτη, με τίτλο: «Ενεργειακή αυτάρκεια» της Μεγίστης .

Η μελέτη αυτή του ΙΕΝΕ και για τα έτερα 28 Ελληνικά του Αιγαίου, εισηγείται την αντικατάσταση του πετρελαίου στο Καστελλόριζο , με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά  στη νήσο Στρογγύλη, αποθήκευση και εφεδρεία ηλεκτρισμού, συνολικού κόστους επενδύσεως 6,2 εκατομμυρίων ευρώ, σε τιμές 2019. Η μεταβολή θα συνεπιφέρει  εξοικονόμηση 3.000 ευρώ ανά παραγομένη ΜWh.

Δεν είναι μόνο η ανακούφιση του καταναλωτού από την ελάφρυνση του λογαριασμού της ΔΕΗ στο Καστελλόριζο. Είναι κυρίως η εξασφάλιση της ηλεκτρικής ενεργείας εις περίπτωσιν προσβολής του ηλεκτροπαραγωγικού ζεύγους στο «Μαντράκι» Μεγίστης. Η ύδρευση της νήσου εξαρτάται από το ηλεκτροδοτούμενο εργοστάσιο αφαλάτωσης.

Η αξιοποίηση της νήσου Στρογγύλης, με ανανεώσιμες πηγές ενεργείας (ΑΠΕ) εξασφαλίζει την προστασία του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος κι αποτρέπει πονηρίες του Κομισαριάτου των Βρυξελλών με τα … «Πράσινα άλογα» της μαντάμ Ούρσουλας.

Είναι λάθος που δεν προωθηθεί ακόμη η μελέτη του ΙΕΝΕ από την κυβέρνηση, διότι δεν αρκούν τα όπλα για την άμυνα, χρειάζεται και στρατηγικός προγραμματισμός για να καταλάβουν οι απέναντι ότι «δεν μπλοφάρουμε». Ποτέ δεν είναι αργά για να προστατευθεί ο Αχιλλέας απ’ τα βέλη του σημερινού άρπαγα Πάρι.

ΠΗΓΗ https://www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου