Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Η Ρωσία αρνείται να στείλει περισσότερο αέριο στην Ευρώπη

 

Τι σημαίνει η κίνηση της Μόσχας να μην «κρατήσει» επιπλέον χώρο στις δημοπρασίες της Δευτέρας και πώς αναμένεται αυτή να επηρεάσει τις τιμές - ΔΕΠΑ: Η Gazprom σταματά για μια εβδομάδα τις ροές φυσικού αερίου από αύριο

Ακόμη ένα επεισόδιο στο μπρα-ντε-φερ Ευρώπης και Ρωσίας για το φυσικό αέριο έλαβε χώρα σήμερα, με τη Μόσχα να απορρίπτει το αίτημα του Κιέβου για αύξηση των παραδοτέων ποσοτήτων, προκειμένου να αναπληρωθούν οι μειωμένες ροές προς τη Γερμανία. 

Η ρωσική Gazprom επέλεξε να μην «κρατήσει» επιπλέον χώρο στις δημοπρασίες της Δευτέρας, οι οποίες αφορούν τη μεταφορά αερίου προς την Ευρώπη μέσω των ουκρανικών αγωγών για τον μήνα Ιούλιο. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, η εν λόγω κίνηση σημαίνει ότι η Μόσχα θα διατηρήσει τις μειωμένες ροές και τις επόμενες εβδομάδες, λίγες μέρες αφότου περιέκοψε τις παραδόσεις μέσω του Nord Stream 1, του μεγαλύτερου αγωγού προς την Ε.Ε., μόλις στο 40% της συνολικής χωρητικότητας (-60%). 

Η απόφαση της Μόσχας έχει ήδη επιπτώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου, η οποία έχει βρεθεί σε νέα υψηλά επίπεδα, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στο πληθωριστικό πρόβλημα της Ευρωζώνης. Από την πλευρά της, η Γερμανία αναζητάει εναλλακτικές (επαναφορά του άνθρακα), προκειμένου να γεμίσει τα ενεργειακά αποθέματα εν όψει του επόμενου χειμώνα.  

Ας σημειωθεί ότι η Gazprom θα διακόψει για ορισμένες ημέρες και τη ροή φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, επικαλούμενη τεχνικές εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης.  

Η Ουκρανία, στο μεταξύ, έχει καλέσει τη Ρωσία να αυξήσει τις ροές μέσω του αγωγού Sudzha, προκειμένου να αναπληρωθούν οι απώλειες προς τη Γηραιά Ήπειρο. Ωστόσο, όπως φάνηκε στις σημερινές δημοπρασίες, αυτό δεν κατέστη αποδεκτό από τη Μόσχα.  

Την ίδια στιγμή ο αγωγός Sokhranivka παραμένει εκτός λειτουργίας, καθώς εδώ και έναν μήνα μαίνονται ένοπλες συγκρούσεις στα ανατολικά τμήματα της χώρα.  

Σύμφωνα με το υπάρχον συμβόλαιο, η Gazprom μπορεί να εφοδιάζει την Ουκρανία έως 77,2 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου ημερησίως μέσω του αγωγού Subzha. Αλλά αυτή τη στιγμή, οι ροές δεν ξεπερνούν τα 42 εκατ. κυβικά μέτρα. 


Τυχόν αύξηση θα μπορούσε να αντικαταστήσει περίπου το 50% της χαμένης χωρητικότητας του Nord Stream 1, ο οποίος (υπό φυσιολογικές συνθήκες) έχει ικανότητα μεταφοράς έως 100 εκατ. κυβικών μέτρων ημερησίως.  

ΠΗΓΗ https://www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου