Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Η Ουγγαρία προσφέρει δίοδο για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία- Απάντηση στους εκβιασμούς της Μόσχας

 

O υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πίτερ Σίγιαρτο μίλησε για δίοδο των σιτηρών από την Ουκρανία μέσω Ουγγαρίας/ Φωτογραφία AP

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να προσφέρει δίοδο στην Ουκρανία για την εξαγωγή των σιτηρών που βρίσκονται αποκλεισμένα λόγω της ρωσική εισβολής, αναφέρει η γερμανική Deutsche Welle.

Η πρόταση έρχεται καθώς οι εξαγωγές υφίστανται σοβαρή διακοπή λόγω του ρωσικού αποκλεισμού των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ Πίτερ Σίγιαρτο, ανακοίνωσε την πρόταση κατά τη διάρκεια της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που λαμβάνει χώρα σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με την DW, ο Σίγιαρτο είπε: «Έχουμε προσφερθεί να θέσουμε το έδαφος της Ουγγαρίας, για να διευκολύνουμε τη διέλευση οποιωνδήποτε αποστολών τροφίμων που προορίζονται για διάφορα μέρη του κόσμου από την Ουκρανία, κυρίως στη Βόρεια Αφρική ή τη Μέση Ανατολή».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουδαπέστης είπε επίσης ότι δεν αναμένει καμία διακοπή στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουγγαρία.

Η παραπάνω δήλωση ακολουθεί την κατηγορία που εξαπέλυσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προς τη Μόσχα, μιλώντας για «έγκλημα πολέμου», αναφερόμενος στον αποκλεισμό της εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών στον υπόλοιπο κόσμο.

Από τη μεριά του, το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις είναι η βασική αιτία της διαταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα, επιχείρημα που η ΕΕ αντικρούει επαλειμμένα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι κυρώσεις δεν αφορούν στα σιτηρά και τα λιπάσματα.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε σοβαρή διαταραχή την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, της οποίας τα ουκρανικά σιτηρά είναι σημαντικό μέρος, κυρίως για χώρες της Αφρικής και της Μ. Ανατολής.

ΠΗΓΗ https://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου