Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Πούτιν: Ο Ερντογάν με στηρίζει


Τηλεφωνική συνομιλία είχε ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση στη Ρωσία σε σχέση με την ένοπλη εξέγερση της Wagner, αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

«Με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Ρωσίας ενημέρωσε για την κατάσταση στη χώρα σε σχέση με την απόπειρα ένοπλης εξέγερσης», αναφέρει το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, ο Ερντογάν εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στα βήματα της ρωσικής ηγεσίας.

Η Μόσχα οχυρώνεται

Σε ύψιστο συναγερμό βρίσκονται οι στρατιωτικές αρχές της Ρωσίας, μετά την ένοπλη ανταρσία της ομάδας μισθοφόρων της Wagner. Ήδη, ρώσοι στρατιώτες έχουν οργανωθεί στα νοτιοδυτικά της Μόσχας, ενώ την ίδια ώρα, βίντεο δείχνουν τους τσετσένους στρατιώτες, με βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως τάνκς, να κατευθύνονται στο Ροστόβ.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, δήλωσε στο κανάλι του, στο Telegram πως τσετσενικός στρατός και οι μαχητές της ρωσικής φρουράς έχουν φύγει για τις περιοχές έντασης στη Ρωσίας. Ο επικεφαλής της Τσετσενίας τόνισε ότι η εξέγερση πρέπει να κατασταλεί, συντασσόμενος πλήρως με όσα είπε ο Πούτιν στο διάγγελμά του. Ο Καντίροφ χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Πριγκόζιν ως «μία πισώπλατη μαχαιριά» καλώντας τους Ρώσους στρατιώτες να μην αποδεχτούν οποιεσδήποτε «προκλητικές ενέργειες».

Άντονι Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ παραμένουν σε συντονισμό με τους Συμμάχους

Επικοινωνία με τους υπουργούς Εξωτερικών της G7 και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ είχε ο νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, με αφορμή την ένοπλη εξέγερση της Wagner.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν σε στενό συντονισμό με τους Συμμάχους και τους εταίρους καθώς η κατάσταση συνεχίζει να εξελίσσεται» διαμηνύει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε ανάρτησή του στο Twitter.

ΠΗΓΗ https://www.viadiplomacy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου