Αντιμέτωπο με δύο μέτωπα είναι το Ισραήλ, καθώς πέρα από τη Γάζα από όπου η Χαμάς συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες κατά οικισμών στα νότια της χώρας, δέχεται πυρά και από βορρά από τη Χεζμπολάχ.  

Με τους ανελέητους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Γάζα να συνεχίζονται αεροσκάφος του Ισραηλινού Στρατού επιτέθηκε σε θέσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, ως απάντηση σε επίθεση με αντιαρματικά πυρά εναντίον δύναμης του Ισραηλινού στρατού.

Επιπλέον, το πυροβολικό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων έβαλε προς την περιοχή από την οποία εντοπίστηκαν τα πυρά.

Η μεγάλη ισραηλινή κινητοποίηση σε βορρά και νότο έρχεται ενώ το Ισραήλ συνεχίζει να μετρά τους νεκρούς του από την ολομέτωπη επίθεση της Χαμάς και αποκαλύπτεται το μέγεθος της θηριωδίας που εκτυλίχθηκε στα ισραηλινά κιμπούτς.

AP Photo/Ohad Zwigenberg

Οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.200 και οι τραυματίες είναι χιλιάδες.

Μάλιστα οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ήδη τη Χεζμπολάχ να μην ανοίξει δεύτερο μέτωπο για το Ισραήλ το οποίο όπως όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. Οι προειδοποιήσεις μεταφέρονται τόσο μέσω μελών της λιβανέζικης ηγεσίας όπως ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Λιβάνου, Ναμπίχ Μπέρι, αλλά και της Γαλλίας. Αυτό που μεταφέρουν είναι ότι πρέπει να μείνει έξω από τον πόλεμο και να μην κλιμακώσει περαιτέρω, αλλιώς η απάντηση του Ισραήλ θα είναι σκληρή.

Η Χεζμπολάχ είναι μια άρτια εκπαιδευμένη, καλά εξοπλισμένη και εξελιγμένη στρατιωτική δύναμη που λαμβάνει επίσης ιρανική υποστήριξη, οπότε η είσοδός της στη σύγκρουση θα σηματοδοτούσε μια σημαντική κλιμάκωση. Ωστόσο κοινή πεποίθηση διπλωματικών πηγών είναι ότι η Χεζμπολάχ, τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι απρόθυμη να συμμετάσχει στον πόλεμο, κυρίως επειδή οι κίνδυνοι υπερβαίνουν τα όποια πιθανά οφέλη.

Μεγάλη η καταστροφή στη Γάζα

Στη Γάζα το δράμα των Παλαιστινίων συνεχίζεται καθώς τα πλήγματα είναι απανωτά μετατρέποντας ολόκληρες γειτονιές σε ερείπια αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 1,055 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου Χερζτλ Χαλεβί δήλωσε την Τετάρτη (11/10) ότι «επιτιθέμεθα σε κάθε γνωστή τοποθεσία μαχητών και ηγετών της Χαμάς, ακόμη και αν υπάρχουν περιορισμοί. Οι IDF λειτουργούν κατάλληλα, κάνουν τα πράγματα με ακριβή τρόπο, αλλά πολύ δυναμικά».

Το τελευταίο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος στη Γάζα σταμάτησε τη λειτουργία του καθώς δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς καύσιμα στον απόηχο του ολικού αποκλεισμού που ανακοίνωσε το Ισραήλ.

Η Λωρίδα της Γάζας θα βυθιστεί στο απόλυτο σκοτάδι και θα καταστήσει αδύνατη τη συνέχιση της παροχής όλων των βασικών υπηρεσιών ζωής, οι οποίες εξαρτώνται όλες από την ηλεκτρική ενέργεια, και δεν θα είναι δυνατή η μερική λειτουργία τους με γεννήτριες λόγω της αποτροπής των προμηθειών καυσίμων από το πέρασμα της Ράφα.

«Το απόθεμα καυσίμων για τη λειτουργία των γεννητριών στα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας θα τελειώσει αύριο, Πέμπτη, γεγονός που θα επιδεινώσει τις καταστροφικές συνθήκες στα νοσοκομεία, ειδικά μετά τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος εντός ωρών από τώρα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής Μάι αλ Κάιλα.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες κατοίκων της Γάζας.

Η Ναντίγια είναι μητέρα ενός αγοριού πέντε ετών και ενός μωρού τριών μηνών στη Γάζα.

Το βράδυ της Δευτέρας (9/10), η Ναντίγια λέει ότι άκουσε τους γείτονές της να κατεβαίνουν τρέχοντας από τις σκάλες και να φωνάζουν:

«Εκκενώστε! Εκκενώστε!»

Η νεαρή μητέρα δίστασε για μερικά δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια ξέσπασε σε δάκρυα.

Τελικά, έφυγε από το κτήριο με τα δύο παιδιά της, αλλά είπε ότι δεν μπορούσε να αναγνωρίσει τη γειτονιά, καθώς τα κτίρια γύρω από το τετράγωνό της είχαν ισοπεδωθεί.

AP Photo/Mohammad Al Masri

Τώρα προσπαθεί να φτάσει στο σπίτι των γονιών της. Αλλά, λέει:

«Πού μπορείς να κρυφτείς όταν ο θάνατος έρχεται από τον ουρανό;».

ΠΗΓΗ  https://www.cnn.gr