Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

Σεργκέι Λαβρόφ: Ευχαρίστησε τη Βόρεια Κορέα για τη βοήθεια και την υποστήριξη στον πόλεμο στην Ουκρανία


Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ευχαρίστησε τη Βόρεια Κορέα επειδή υποστηρίζει τις στρατιωτικές ενέργειες της χώρας του στην Ουκρανία και υποσχέθηκε την «πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη» της Μόσχας προς τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, ανακοινώθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ έφθασε χθες, Τετάρτη, στην Πιονγκγιάνγκ για συναντήσεις με στόχο την προετοιμασία μιας επίσκεψης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει ενισχύσει τη συνεργασία με την πολιτικά απομονωμένη Βόρεια Κορέα.

Μιλώντας σε δεξίωση που παρέθεσε χθες η βορειοκορεατική κυβέρνηση, ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα εκτιμά πολύ «την αταλάντευτη και βάσει αρχών υποστήριξη» που προσφέρει η Πιονγκγιάνγκ στη Ρωσία στον πόλεμο που διεξάγει η τελευταία στην Ουκρανία και τον οποίο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

«Παρομοίως η Ρωσική Ομοσπονδία εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη της στις φιλοδοξίες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που δημοσιοποιήθηκε μέσω του ιστότοπου του υπουργείου του.

Έπειτα από συνομιλίες που είχε με τη Βορειοκορεάτισσα ομόλογό του Τσο Σον Χούι, ο Λαβρόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι αυξημένες στρατιωτικές δραστηριότητες των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, αποτελούν αιτία ανησυχίας, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Στα σχόλιά του, ο Λαβρόφ υποστήριξε πως η Βόρεια Κορέα, η Κίνα και η Ρωσία ασκούν μια πολιτική με στόχο την άμβλυνση περιφερειακών εντάσεων.

Βορειοκορεατικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως η επίσκεψη του Λαβρόφ σηματοδοτεί μια «σημαντική ευκαιρία» για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και τη Μόσχα. Σε φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εικονίζονται άνθρωποι που κρατούν λουλούδια και σημαίες των δύο χωρών να χαιρετούν τον Λαβρόφ κατά την άφιξή του.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου