Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: Με κομάντος του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα


*Του Κώστα Σαρικά

Οι επίλεκτοι κομάντος του νεοσύστατου Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων θα αποτελέσουν τις ανθρώπινες «ασπίδες» της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» όσο θα πλέει στην Ερυθρά Θάλασσα συμμετέχοντας στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και ενώ στις Βρυξέλλες ανακοινώθηκε στο παρασκήνιο της Συνόδου των υπουργών άμυνας των κρατών μελών να δοθεί το συμβολικό, ελληνικό όνομα στην επιχείρηση, στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι προετοιμασίες της φρεγάτας προκειμένου  να λύσει κάβους στην ισχυρότερη δυνατή διαμόρφωση.

ΑΣΠΙΔΕΣ

Η ελληνική δύναμη στην Ερυθρά Θάλασσα

Με κύρια αποστολή την ασφάλεια του πλοίου έναντι κάθε απειλής, ειδικά υβριδικής, πάνω στην «ΥΔΡΑ» θα βρεθεί επίλεκτη ενισχυμένη αριθμητικά ομάδα άρτια εκπαιδευμένων και βαριά οπλισμένων στελεχών του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων. Οι κορυφαίοι σε αμφίβιες επιχειρήσεις κομάντος με άριστη γνώση όλων των αντικειμένων ανορθόδοξου πολέμου σε θαλάσσιο περιβάλλον, ήδη προετοιμάζονται για την υψηλών επιχειρησιακών απαιτήσεων αποστολή.

Ταυτόχρονα συνεχίζονται πάνω στο πλοίο και οι τελευταίες δοκιμές του anti-drone συστήματος το οποίο θα αποτελέσει το ηλεκτρονικό «αντίδοτο» έναντι απειλών από drones τα οποία μπορεί να απειλήσουν το πλοίο. Επιπλέον, ελέγχεται εξονυχιστικά τόσο το σύνολο των υπόλοιπων αισθητήρων της φρεγάτας όσο και τα οπλικά της συστήματα. Από τους εκτοξευτές των αντιαεροπορικών βλημάτων ESSMτα δύο Phalanx εγγύς προστασίας, τους εκτοξευτές πυραύλων τύπου Harpoon και φυσικά το κύριο πυροβόλο της φρεγάτας MK45 διαμετρήματος 127 χιλιοστών.

Ο ρόλος της επιχειρήσης

Ως πιθανή ημερομηνία έναρξης της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» ορίστηκε η 17η Φεβρουαρίου, ωστόσο είναι πιθανό η ελληνική φρεγάτα να βρίσκεται νωρίτερα στην περιοχή. Άλλωστε, ήδη η επιχείρηση «Prosperity Guardian» υπό την αιγίδα ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου, στην οποία επίσης θα συμμετέχει ταυτόχρονα η «ΥΔΡΑ», ουσιαστικά έχει ξεκινήσει και απομένει μόνο το τυπικό διαδικαστικό μέρος.

Το ελληνικό πλοίο όσο βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα θα βρίσκεται κάτω από διπλό «καπέλο» με τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες να καθορίζονται τις επόμενες μέρες. Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Ζοζέπ Μπορέλ, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι αποστολή της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» θα είναι η προστασία των εμπορικών πλοίων έναντι των επιθέσεων και σε καμία περίπτωση η αρμάδα δεν θα αναλάβει επιθετικές ενέργειες έναντι των Χούθι.

ΑΣΠΙΔΕΣ

Η διοίκηση της επιχείρησης και οι επιχειρησιακές διαδικασίες

Η απόφαση της Ελλάδας όπως φαίνεται είναι να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» με την πρόταση να ανατεθεί στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Λάρισα το χερσαίο Στρατηγείο. Πρόταση, η οποία έγινε δεκτή από την Ένωση αν και ακόμα η διαδικασία είναι ανοιχτή με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται το επόμενο διάστημα.

Με δεδομένο ότι δεν πρόκειται για μια επιχείρηση ρουτίνας αλλά για μια πολεμική αποστολή καθώς τα συμμαχικά πλοία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πυραύλους cruise αλλά και οπλισμένα drones, ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η εκτέλεση της επιχείρησης αποκτά βαρύνουσα σημασία, ώστε να ξεκαθαριστεί ο ρόλος κάθε πλοίου, η περιοχή ευθύνης και κυρίως οι κανόνες εμπλοκής καθώς θα χρησιμοποιηθούν πραγματικά πυρά με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Onalert.gr τόσο η Γαλλία όσο και η Ιταλία διεκδικούν την Διοίκηση στη θάλασσα με πιο πιθανό αυτή σε πρώτη φάση να δοθεί στο Marine Nationale, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα διαθέτει στην περιοχή περισσότερα του ενός πλοίου. Επιπλέον, το γεγονός ότι σε ταυτόχρονη εξέλιξη θα βρίσκονται τόσο η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» όσο και η «Prosperity Guardian» επιφέρει μια σειρά από ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν ειδικά από τη στιγμή που η ελληνική φρεγάτα θα συμμετέχει όπως αναφέραμε με κοινό «καπέλο».

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου