Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Η Ελλάδα επικεφαλής της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Θετικά ανταποκρίθηκαν οι εταίροι και σύμμαχοι στην Ε.Ε. στη λίαν σημαντική πρόταση του Νίκου Δένδια να αναλάβει η χώρα μας μέσω του στρατηγείου της στη Λάρισα τη διοίκηση του στολίσκου της Ε.Ε. που θα αναπτυχθεί στην Ερυθρά Θάλασσα για την αντιμετώπιση των απειλών στην εμπορική ναυτιλία από τους αντάρτες Χούθι.

Ρώμη και Παρίσι είδαν θετικά την πρόταση του Ελληνα υπουργού για στρατηγείο από τη Λάρισα και όχι εν πλω. Η πρόταση ήταν ιδιαίτερα σημαντική για λόγους γεωπολιτικούς, ναυτικούς, διασυμμαχικούς και όχι μόνο.

Στη χθεσινή άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας

Νίκος Δένδιας πρότεινε να αναλάβει η χώρα μας τη διοίκηση της υπό σύστασης ναυτικής επιχείρησης «Ασπίδες» της Ε.Ε., προσφέροντας το στρατηγείο Λάρισας (που εδρεύει μέσα στο χώρο 1ης στρατιάς στο στρατόπεδο «Νικολάου Πλαστήρα», γνωστό ως EL EU OHQ). Η πρόταση είναι σημαντική, αφού, πέραν της διάθεσης της φρεγάτας «Υδρα» του Πολεμικού μας Ναυτικού στην επιχείρηση για την αντιμετώπιση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης που επιτίθενται κατά των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, η ανάληψη της επιχείρησης θα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο την παρουσία μας μέσα στην πολιτικο-αμυντική διάσταση της Ε.Ε.

Η χώρα μας διαθέτει ένα από τα 4 επιχειρησιακά στρατηγεία της Ε.Ε., το οποίο είχε δραστηριοποιηθεί επίσημα πριν περίπου χρόνια (με τη συμμετοχή σε ασκήσεις της 71ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας της Νέας Σάντας/Κιλκίς στην τότε εσωτερική/εμφυλιοπολεμική /ενδοφυλετική κρίση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας/Μπανγκούι/CAR-RCA). Στην οποία μετά 2-3 χρόνια αναπτύχθηκαν οι μισθoφόροι της διαβόητης ρωσικής WAGNER λόγω λαθών της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ τότε στη Λάρισα είχαν αναπτυχθεί Ευρωπαίοι επιτελείς, μεταξύ των οποίων Γάλλοι, Σουηδοί κ.ά.

Η Ε.Ε., πέραν της Λάρισας, διαθέτει άλλα τρία επιχειρησιακά στρατηγεία, που είναι στο Ναύσταθμο της ROTA στην Ισπανία (που διαδραματίζει ρόλο στις επιχειρήσεις κατά της πειρατείας ανοικτά των σομαλικών ακτών στο Αφρικανικό Κέρας), το ιταλικό JFHQ CENTUCLLE στη Ρώμη (είχε λειτουργήσει στη διάρκεια της αρχικής κρίσης της Λιβύης που προκάλεσε την πτώση του κανταφικού καθεστώτος), καθώς και το γερμανικό στρατηγείο συμμαχικών δυνάμεων στο Πότσνταμ στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου. Τα επιχειρησιακά στρατηγεία της Ε.Ε. συνδέονται με το ΝΑΤΟ αναφορικά με διάφορα ζητήματα και την Ανώτατη Συμμαχική Στρατιωτική Διοίκηση Ευρώπης στη Μονς του Βελγίου. Το γερμανικό στρατηγείο ήταν υπεύθυνο για τη στρατιωτική παρουσία της Ε.Ε. στη δυτικοαφρικανική χώρα Μάλι, από την οποία αποσύρθηκε τελευταία, λόγω των νέων προσανατολισμών του δικτατορικού καθεστώτος στο Μπαμάκο.

ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Στο στρατηγείο Λάρισας έλαβε χώρα με σημαντική επιτυχία πριν σχεδόν τρία χρόνια με ιδιαίτερη επιτυχία και θετικά σχόλια η ευρωπαϊκή άσκηση MILΕX 21. Τη διοίκηση του στρατηγείου Λάρισας έχει ο εκάστοτε διοικητής της 1ης στρατιάς και τις τελευταίες ημέρες ανέλαβε ο μέχρι τώρα διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού (Ξάνθη), αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, ενώ από πέρυσι επιτελάρχης του στρατηγείου είναι ο υποστράτηγος Κώστας Γάκης.

«Ασπίδες», δηλαδή «προστασία των πλοίων», ονομάζεται η επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την εξωτερική πολιτική, άμυνα και ασφάλεια, Ισπανός επίτροπος Ζοσέπ Μπορέλ. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να αρχίσει η επιχείρηση στις 17 Φεβρουαρίου.

Η ναυτική επιχείρηση της Ε.Ε. είναι ανεξάρτητη της TASK FORCE 153 με έδρα τη Μανάμα του Μπαχρέιν (έδρα του 5ου Αμερικανικού Στόλου) που επίσης ενεργεί στην Ερυθρά Θάλασσα. Τελεί υπό αμερικανική διοίκηση και η ονομασία της είναι «Φρουρός Ευημερίας». Σε αυτή συμμετέχουν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Σρι Λάνκα, το Μπαχρέιν και οι Σεϊχέλες (μέχρι στιγμής), ενώ αναμένεται να ενταχθεί η δανική φρεγάτα που απέπλευσε προχθές από τη Δανία. Προφανώς οι δύο επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα θα συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της απειλής από τους Χούθι.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου