Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Στροφή στην κοινωνική ατζέντα κάνει η κυβέρνηση όπως έδειξε και η χθεσινή «θεματική» σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Οι εφιαλτικές διαστάσεις που έχει πάρει η ανεργία αλλά και ο υπαρκτός κίνδυνος ανθρωπιστικής κρίσης καθώς χιλιάδες πολίτες δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ωθούν τους πολιτικούς αρχηγούς να αποφασίσουν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των πλέον αδύνατων.

Μέσα στις προσεχείς εβδομάδες θα παρουσιαστεί σχέδιο για την επέκταση του επιδόματος ανεργίας καθώς και για την πρόσβαση των ανέργων στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας χωρίς όρους και προυποθέσεις καθώς επίσης και την επανακατάρτιση των ανέργων με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Πέρα από το καθαρά ανθρωπιστικό σκέλος η κυβέρνηση φοβάται ότι η μαζική εξαθλίωση συνιστά βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής που είναι απαραίτητη για να προχωρήσει το πρόγραμμα ανάκαμψης της οικονομίας.


Γι αυτό άλλωστε το βασικό ζητούμενο που συζήτησαν οι αρχηγοί είναι η ανάσχεση σε πρώτη φάση της ανεργίας και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην συνέχεια. Στην κατεύθυνση αυτή θα επιδιώξουν μία συμφωνία με τις τράπεζες ώστε να δώσουν ρευστότητα στην αγορά και να αρχίσουν να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις ώστε να σταματίσουν τα λουκέτα. Συμφωνήθηκε ότι πρέπει να σταματήσει η συζήτηση για τις απολύσεις στο δημόσιο που θα αυξήσει περαιτέρω την ανεργία και θα περιορίσει κι άλλο την κατανάλωση.

Οι απολύσεις θα περιοριστούν στους επίορκους υπαλλήλους ενώ η διοικητική μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί με τις αξιολόγηση των δομών και των λειτουργιών και με την κινητικότητα των υπαλλήλων. Συμφώνησαν επίσης ότι θα πρέπει να σταματήσει η συζήτηση για την περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού αν και επί του παρόντος δεν μπορεί να υπάρξει αύξηση εκτός από τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας που τώρα αμείβονται χαμηλότερα.

Φυσικά στην σύσκεψη συζητήθηκε και η άφιξη της Τρόικας και η ανάγκη να υπάρξει κοινή στάση και να τεθούν κόκκινες γραμμές. Καθώς οι ελεγκτές δεν διακρίνονται για την κοινωνική τους ευαισθησία οι τρεις αρχηγοί θεωρούν ότι η χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας θα πρέπει να τεθεί σε κορυφαίο επίπεδο αρχής γενομένης από αύριο με αφορμή την επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα. Άλλωστε αρκετές από τις δράσεις όπως και η αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής παιρνούν μέσα από την έγκριση των εταίρων.

Οι πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν και το θέμα της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης και των υπουργών και την ανάγκη να εντείνουν τους ρυθμούς τους. Ο ανασχηματισμός πάντως παραπέμφθηκε για κάποια από τις επόμενες συναντήσεις.

Αν και στις δηλώσεις τους δεν αναφέρθηκαν στην σύσκεψη συζητήθηκε και η επίσκεψη Ολάντ σε σχέση και με το ενδιαφέρον των γαλλικών εταιριών για συγκεκριμένους τομείς που αποκρατικοποιούνται όπως και η πρόθεση του Γάλλου Προέδρου να πουλήσει στην χώρα μας δύο φρεγάτες με εξόφληση στο μέλλον. Και οι τρεις αρχηγοί θεωρούν ότι η επίσκεψη Ολάντ συνιστά στήριξη για την χώρα και την κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου