Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΘΕΣΕΙΣ ΟΕΣΠ&ΝΔΕ ΓΙΑ ΤIΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ (20-2-2013)

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας εκφράζει τη στήριξή της στα αιτήματα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ενόψει της Απεργίας που οι δύο Οργανώσεις έχουν προκηρύξει για τις 20 Φεβρουαρίου 2013.
            Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας στην Σπάρτη (17-2-13), αποφασίσθηκε η παρουσία και συμμετοχή των μελών του ΔΣ στις κινητοποιήσεις. Ταυτόχρονα  παρακινούμε τα Δ.Σ των Εμπορικών Συλλόγων να πράξουν το ίδιο στις συγκεντρώσεις των περιοχών τους, χωρίς το γενικό κλείσιμο των καταστημάτων

Είναι απαραίτητο σε μια περίοδο που στο σύνολό της η ελληνική κοινωνία βρίσκεται υπό τη μέγγενη μιας πρωτοφανούς για τα ευρωπαϊκά δεδομένα λιτότητας, όλες οι κοινωνικές ομάδες να επιδεικνύουν αλληλεγγύη μεταξύ τους. Ο κλάδος του εμπορίου βρίσκεται και αυτός σε μια εξαιρετικά δεινή θέση, έχοντας να αντιμετωπίσει την προσπάθεια ανοίγματος των καταστημάτων καθ’ όλες τις Κυριακές του χρόνου, κάτι που απειλεί άμεσα την οικονομική επιβίωση των Μμε εμπορικών επιχειρήσεων. Παράλληλα τα συνεχή φοροεισπρακτικά μέτρα, το στέγνωμα της ρευστότητας στην αγορά και η συνεχής άρνηση των Τραπεζών να διαθέσουν κεφάλαια, αναχαιτίζουν τις όποιες προσπάθειες για βιώσιμη ανάπτυξη. Τασσόμαστε υπέρ του αγώνα όλων των Παραγωγικών Δυνάμεων, των εργαζομένων του Ιδιωτικού Τομέα, των Συνταξιούχων και των Αγροτών.  Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να μας συνδράμουν σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα που αφορά στο σύνολο της κοινωνίας.
            Αν συνεχιστούν οι πολιτικές της Τρόικας και της Κυβέρνησης με την εφαρμογή επιπλέον μέτρων ,θα οξύνουν ακόμη περισσότερο  την ήδη δραματική κατάσταση. Τα στοιχεία άλλωστε το  επιβεβαιώνουν με την αύξηση των λουκέτων στα καταστήματα, την έκρηξη της ανεργίας στο 27% και τη νέα βύθιση της οικονομίας που καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2012, στέλνοντας το ΑΕΠ στο επίπεδο του 2001. Ο κίνδυνος του κοινωνικού αυτοματισμού είναι προ των πυλών. Η Κυβέρνηση πρέπει να πάψει επιτέλους να μας αντιμετωπίζει ως εχθρούς. Απαιτούμε αναπτυξιακά μέτρα, αναστολή και διευκολύνσεις αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ώστε να μπορέσουν, η κοινωνία και οι επιχειρήσεις να ορθώσουν το ανάστημα τους απέναντι στην ύφεση. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση μεθοδεύσεις και μικροπολιτικές που στόχο έχουν να πλήξουν περαιτέρω τον εμπορικό κόσμο. Θα μας βρουν απέναντί τους.

           

ΛΕΜΕ ΟΧΙ
·         ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ
·         ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΩΝ
·         ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ
·         ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΑΡΤΕΛ ΚΑΙ ΣΤΑ ΞΕΝΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΜΕΓΑΛΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
·         ΟΧΙ ΣΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ


ΛΕΜΕ ΝΑΙ
  • ΣΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
  • ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
  • ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
  • ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

Με εκτίμηση
             Ο Πρόεδρος                                                                       Ο Γεν. Γραμματέας



      Παγώνης Βασίλειος                                                              Ευαγγελίου Ευάγγελος 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 Την Κυριακή 17/2/2013 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, παρεβρέθηκε στο 40ήμερο μνημόσυνο του εκλεκτού συναδέλφου και πρώην Αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας κ Ηλία Κρικέλα, που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυριδώνος στην Σπάρτη.
Ακολούθως το Διοικητικό  Συμβούλιο συνεδρίασε, υπό την θερμή φιλοξενία του Προέδρου και των μελών  του Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης στα γραφεία της περιοχής. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης στο Δ.Σ παρέστη και ο πρώην Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ Ιωάννης Φιλιππόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τις αγωνίες του για το μέλλον και έδωσε το στίγμα για κοινή πορεία του εμπορικού κόσμου στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων του.
 Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Διοικητικού Συμβουλίου συζητήθηκαν τα φλέγοντα προβλήματα του εμπορικού κόσμου, η έλλειψη ρευστότητας, η εξοντωτική φορολογία, τα ασφαλιστικά θέματα η ανάγκη κεφαλαιοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η άμεση χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους συναδέλφους που έχουν παύσει τις δραστηριότητες τους λόγω οικονομικής ύφεσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην έλλειψη ρευστότητας και στην ανάγκη δημιουργίας μιας Τράπεζας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, που θα στηρίξει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις απορροφώντας τα  διαθέσιμα Ευρωπαϊκά κονδύλια. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τα νέα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ, που θα δώσουν την δυνατότητα ηλεκτρονικής και κτιριακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων. Παρουσιάσθηκε επίσης ενώπιον των μελών του Δ.Σ, πρότυπη αίτηση με την οποία δύνανται οι δανειολήπτες πυρόπληκτων μη εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο δανείων , να ζητήσουν από τα πιστωτικά ιδρύματα αναστολή των δόσεων για το 2012. Στα πλαίσια της Υπηρεσίας Υποστήριξης της Ε.Σ.Ε.Ε για τις Μμε Επιχειρήσεις, πάρθηκε η απόφαση για προώθηση του εντύπου σε όλο το φάσμα της περιφέρειας της Ομοσπονδίας, για την ουσιαστικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι, λόγω της εκτεταμένης οικονομικής ύφεσης. Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης όμως περιστράφηκε γύρω από τις μεθοδεύσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Το Δ. Σ της Ομοσπονδίας ήταν κατηγορηματικά αντίθετο στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Κύριο μέλημα είναι η δημιουργία ενός ωραρίου που θα εξυπηρετεί αποτελεσματικά τους καταναλωτές και δεν θα επιφέρει πρόσθετα λειτουργικά έξοδα στις επιχειρήσεις.  Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι δεν λείπει χρόνος από τους καταναλωτές αλλά  τα χρήματα.  Σημαντικό θέμα συζήτησης ήταν επίσης και η προώθηση των θέσεων της Ομοσπονδίας, για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη ενημέρωση των μελών.  Στα πλαίσια αυτά πάρθηκε απόφαση δημιουργία αναβαθμισμένης ιστοσελίδας, η οποία θα παρέχει πλήρη ενημέρωση καθώς και δημιουργία ενημερωτικού φυλλαδίου της Ομοσπονδίας το οποίο θα διαμοιράζεται σε σημαίνουσες προσωπικότητες με στόχο να γνωρίσουν ακόμη περισσότερο την Ομοσπονδία και τα αιτήματα της, έτσι όπως εκφράζονται μέσα από τους Εμπορικούς Συλλόγους μέλη.
Κλείνοντας την συνεδρίαση το Δ.Σ  τάχθηκε σύσσωμο υπέρ της στήριξης του Εμπορικού Συλλόγου Κορίνθου στον δίκαιο αγώνα του εναντίον της δημιουργίας Εμπορικού Κέντρου στην περιοχή. Το εν λόγω Εμπορικό Κέντρο λόγω της κομβικής του θέσης θα αφανίσει την επιχειρηματικότητα σε πολλούς νομούς της περιφέρειας Πελοποννήσου.
Τέλος για την Απεργία της Τετάρτης (20/2/2013),  αποφασίσθηκε τα Δ.Σ των Εμπορικών Συλλόγων να συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις των περιοχών τους, χωρίς  όμως να υπάρξει  γενικό κλείσιμο των καταστημάτων.



Εκ της Ομοσπονδίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου