Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Προμελετημένος ο φόνος της Στέενκαμπ από τον Πιστόριους

Φορώντας γκρίζο κοστούμι, μπλε πουκάμισο και γραβάτα  ο Οσκαρ Πιστόριους προσήλθε σήμερα στο δικαστήριο της Πρετόρια  με την κατηγορία της δολοφονίας της συντρόφου του, Ρέεβα Στέενκαμπ, την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Η ακροαματική διαδικασία αναμενόταν να ξεκινήσει στις 9.00, τοπική ώρα,  (7.00 GMT) στο επαρχιακό δικαστήριο της Πρετόρια, δύο ώρες πριν από την τελετή καύσης της σορού της άτυχης κοπέλας στην γενέτειρά της, στο Πορτ Ελίζαμπεθ στα νότια της χώρας. 


Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει την προφυλάκιση του παραολυμπιονίκη και πρώην εθνικού ήρωα της Νοτίου Αφρικής ενώ οι δικηγόροι αναμένεται να ζητήσουν την αποφυλάκισή του με εγγύηση. Την ίδια ώρα η οικογένεια του 26χρονου αθλητή έχει δηλώσει, σύμφωνα με το Reuters, ότι με βάση τα στοιχεία της αστυνομίας, δε θα του αποδοθεί κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

Στο μεταξύ, μέλη γυναικείων οργανώσεων έχουν περικυκλώσει το κτίριο όπου διεξάγεται η δίκη φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Όχι αποφυλάκιση για τον Πιστόριους».



Το βράδυ της τραγωδίας, ο Οσκαρ σηκώθηκε από το κρεβάτι του, φόρεσε τα προσθετικά μέλη του, περπάτησε επτά μέτρα και άνοιξε πυρ διαμέσου της πόρτας του μπάνιου όπου εκεί βρισκόταν η σύντροφός του.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο Πιστόριους πυροβόλησε συνολικά τέσσερις φορές, εκ των οποίων οι τρεις τραυμάτισαν θανάσιμα την Ρέεβα. Εν συνεχεία, έσπασε την πόρτα και σέρνοντας κατέβασε την κοπέλα από τις σκάλες.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος υπεράσπισης είπε στο δικαστήριο ότι ο πελάτης του δεν ήξερε ποιος ήταν πίσω από την πόρτα του μπάνιου κι επεσήμανε τι η Εισαγγελία δεν έχει επαρκή στοιχεία που να "δείχνουν" φόνο εκ προμελέτης, κι ότι δεν ήταν καν φόνος.


(Ο Όσκαρ κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας)


«Τι λόγο είχε ο υποτιθέμενος διαρρήκτης να κλειδωθεί στο μπάνιο», είπε ο δικαστής καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό του δικηγόρου του Πιστόριους ότι ο αθλητής πυροβόλησε 4 φορές πίσω από την πόρτα του μπάνιου θεωρώντας ότι στοχεύει κάποιον ληστή. Στο άκουσμα της απόφασης ότι ο φόνος ήταν προμελετημένος ο Πιστόριους ξέσπασε σε λυγμούς.

«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να κατηγορούμαι για φόνο, πολύ περισσότερο για φόνο εκ προμελέτης. Δεν είχα σκοπό να σκοτώσω τη Ρέεβα», είπε λίγο μετά.

«Είχαμε συμφωνήσει να περάσουμε το απόγευμα στο σπίτι. Μέχρι τις δέκα το πρωί ήμασταν στο δωμάτιο. Εκείνη έκανε γιόγκα και εγώ έβλεπα τηλεόραση με τα προσθετικά μου μέλη. Ήμασταν πολύ ερωτευμένοι», συνέχισε ο αθλητής.



Τα βασικά σημεία της ακροαματικής διαδικασίας:
- Τόσο η κατηγορούσα αρχή όσο και η αρχή υπεράσπισης αποδέχονται ότι ο Οσκαρ Πιστόριους δολοφόνησε την σύντροφό του, ανοίγοντας πυρ διαμέσου της πόρτας του μπάνιου.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο αθλητής, φανερά εξαντλημένος, ξέσπαγε συχνά σε λυγμούς και έδειχνε σαν να τα έχει χαμένα.


(Η αδερφή και ο αδερφός του Όσκαρ)

Η Εισαγγελία του απήγγειλε την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης. Για τον Εισαγγελέα Γκάρι Νιλ, ακόμα και αν ο Οσκαρ πέρασε την κοπέλα του για διαρρήκτη και πάλι πρόκειται για φόνο εκ προμελέτης. Εξέφρασε επίσης την απορία για ποιο λόγο ένας διαρρήκτης θα κλείδωνε την πόρτα του μπάνιου.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος υπεράσπισης, Μπάρι Ρου υποστήριξε πως δεν ήταν φόνος εκ προμελέτης. «Δεν ήταν καν φόνος», είπε στο δικαστήριο. Πρόσθεσε ακόμα ότι ο Πιστόριους  πέρασε την Ρέεβα για διαρρήκτη και ότι δεν ήξερε πως πίσω από την πόρτα του μπάνιου βρισκόταν η κοπέλα του. Στη συνέχεια έσπασε την πόρτα για να βοηθήσει την Ρέεβα.   Ανέφερε επίσης παλαιότερα περιστατικά όπου άνδρες ειχαν πυροβολήσει διαμέσου πόρτας συζύγους και παιδιά χωρίς να ξέρουν ότι βρίσκονταν εκεί περνώντας τους για διαρρήκτες. Αρνήθηκε επίσης ότι ο Πιστόριους σηκώθηκε από το κρεβάτι, έβαλε τα προσθετικά μέλη του και περπάτησε έως την τουαλέτα για να πυροβολήσει την Ρέεβα. Τέλος  απευθυνόμενος στο δικαστήριο, ρώτησε εάν υπάρχει μάρτυρας για όλα αυτά.

Την ίδια ώρα, κηδεύτηκε στη Νότιο Αφρική η άτυχη Ρέεβα.(Διαβάστε αναλυτικά εδώ)

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου