Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Σοκ στην Τουρκία από την απόφαση των ΗΠΑ για τα F-16

 

Ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα με την υπερψήφιση από την Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, της απαγόρευσης του εκσυγχρονισμού των τουρκικών f-16. Αντίθετα στην Αγκυρα, η απόφαση έγινε δεκτή με αμηχανία και εκνευρισμό.

«Παγωμάρα» επικρατεί στην Άγκυρα από την υπερψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων της τροπολογίας του Κρις Πάπας, για το μπλόκο στην πώληση αμερικανικών F-16 στην Τουρκία.

Η τροπολογία εγκρίθηκε με 244 ψήφους υπέρ έναντι 179.

Οι περιορισμοί που θέτει η τροπολογία, μπορούν να αρθούν μόνο αν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας που απαιτούν την συγκεκριμένη πώληση. Επίσης θα πρέπει να δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Της υπερψήφισης είχε προηγηθεί σύγκρουση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.

«Ο Ερντογάν συνεχίζει να βάζει ως προτεραιότητα βραχυπρόθεσμα προσωπικά οφέλη πάνω από το συλλογικό καλό των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ και επιτρέποντας την πραγματοποίηση της πώλησης θα είναι μέγα λάθος», σχολίασε ο βουλευτής των Δημοκρατικών, Φρανκ Παλόουν.

«Στις ΗΠΑ και στους φίλους μας από την Ελλάδα αλλά είναι σημαντικό και για την φίλη μας Τουρκία που στέκεται ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ έτοιμη προετοιμασμένη να βοηθήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ στην υπεράσπιση της περιοχής του κόσμου που είναι σημαντική», τόνισε ο βουλευτής των Ρεπουμπλικανών, Πιτ Σέσσιον.

Στην Αθήνα, στο πλαίσιο της δεξίωσης στη Γαλλική πρεσβεία για την ημέρα της Βαστίλης, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στους αναθεωρητισμούς που απειλούν την σταθερότητα στην περιοχή.

«Λειτουργούν ως άγκυρα σταθερότητας απέναντι στις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ιδιαίτερα όταν η ειρήνη και η ασφάλεια κινδυνεύουν στην ήπειρό μας από την Ανατολή έως το Νότο, σε μια εποχή που οι αναθεωρητικοί παράγοντες, οι αναθεωρητικές ατζέντες αγωνίζονται να αναλάβουν τα ηνία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Μεθ’ ορμής ακαθέκτου προχωρά το πρόγραμμα κατασκευής των φρεγατών Belharra για το Πολεμικό Ναυτικό.

Στο ναυπηγείο του Λοριάν κόπηκε το πρώτο έλασμα για την δεύτερη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, ενώ σε φωτογραφίες της πρώτης φαίνεται πως οι εργασίες προχωρούν με εντυπωσιακούς ρυθμούς και ήδη διακρίνονται σημαντικά τμήματα του πλοίου.

Ασκήσεις με την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ νότια της Κρήτης

Η Αθήνα ενδυναμώνει τις συμμαχίες της. Από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 5 Αυγούστου έχει δεσμευσει 2 περιοχες νοτια της Κρήτης για ασκήσεις της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ δύο Ραφάλ της Ελληνικής πέταξαν χθες στο Παρίσι συμμετέχοντας στους εορτασμούς της εθνικής εορτής της Γαλλίας.

Με την Κρήτη να έχει μπει στο στόχαστρο της Άγκυρας, με τον χάρτη Μπαχτσελί, η Αθήνα συνεχίζει να καλλιεργεί τις συμμαχίες της. Σε αυτό το πλαίσιο, ενέκρινε τη δέσμευση των δύο περιοχών  νότια της Κρήτης, από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 5 Αυγούστου, για ασκήσεις της Ισραηλινής πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με πηγές του MEGA, θα υπάρξει και συνεκπαίδευση της ελληνικής και της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, σε άλλη χρονική στιγμή, μέσα στο FIR Αθηνών.

Υπενθυμίζεται πως στις 12 Ιουλίου, ελληνικά μαχητικά είχαν πετάξει μέχρι το Ισραήλ, ενώ χθες τιμής ένεκεν, στο πλαίσιο της εθνικής γιορτής της Γαλλίας, πέταξαν δύο μαχητικά Ραφάλ πέταξαν πάνω από το Παρίσι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου