Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

ΗΑΕ: Το Αμπού Ντάμπι εργάζεται για την αποστολή πρεσβευτή στο Ιράν, τάσσεται κατά μιας αντιιρανικής συμμαχίας

 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εργάζονται για να στείλουν πρεσβευτή στην Τεχεράνη, καθώς επιθυμούν να ανοικοδομήσουν τις σχέσεις τους με το Ιράν, δήλωσε ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της χώρας σήμερα, προσθέτοντας ότι το Αμπού Ντάμπι δεν στηρίζει την ιδέα μιας συγκρουσιακής προσέγγισης με την Τεχεράνη.

Τα Εμιράτα άρχισαν να έχουν επαφές με το Ιράν το 2019 μετά τις επιθέσεις εναντίον τάνκερ στον Κόλπο και εναντίον σαουδαραβικών ενεργειακών εγκαταστάσεων και έκτοτε οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί σε άμεσες συνομιλίες.

Ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής των Εμιράτων βρισκόταν στην Τεχεράνη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

"Οι συνομιλίες μας συνεχίζονται (…) βρισκόμαστε στη διαδικασία αποστολής πρεσβευτή στην Τεχεράνη", εξήγησε ο Ανουάρ Γκάργκας, μιλώντας σε δημοσιογράφους ενόψει της επίσκεψης του σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν, προέδρου των Εμιράτων, στο Παρίσι.

Το Αμπού Ντάμπι συμμερίζεται τις ανησυχίες για τις περιφερειακές δραστηριότητες του Ιράν, αλλά επιθυμεί να εργαστεί σκληρά για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων, πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας συμμαχίας ενάντια στο Ιράν, ο Γκάργκας απάντησε ότι η δημιουργία ενός οργανισμού σαν το ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή είναι ένα "θεωρητικό" σχέδιο και ότι για το Αμπού Ντάμπι η αντιπαράθεση δεν αποτελεί επιλογή.

"Τα Εμιράτα δεν θα συμμετάσχουν σε καμία ομάδα χωρών που θεωρεί την αντιπαράθεση ως πολιτική κατεύθυνση, αλλά έχουμε σοβαρά ζητήματα με το Ιράν λόγω της περιφερειακής του πολιτικής", τόνισε.

Παρ’ όλα αυτά τα Εμιράτα θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε μια συμμαχία που θα προστάτευε τη χώρα από drones και πυραύλους, με την προϋπόθεση ότι δεν στοχεύει μια τρίτη χώρα.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου