Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Έκτακτη συνεδρίαση υπουργών ενέργειας για τον Nord Stream στις 26 Ιουλίου

 

Η κοινοπραξία Nord Stream AG, η οποία διαχειρίζεται τον αγωγό, ξεκίνησε τη Δευτέρα την τακτική ετήσια συντήρηση. [Shutterstock/ZHMURCHAK]

Ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Jozef Síkela συγκάλεσε έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες στις 26 Ιουλίου. Θα συζητηθούν η διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1 και πιθανά μέτρα αλληλεγγύης.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες μετά την προγραμματισμένη επαναλειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 και την παρουσίαση του σχεδίου έκτακτης ενεργειακής ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η τσεχική Προεδρία της ΕΕ επιθυμεί οι υπουργοί να συζητήσουν το σχέδιο της ΕΕ για τον επερχόμενο χειμώνα πριν από τις θερινές διακοπές του Αυγούστου.

Η κοινοπραξία Nord Stream AG, η οποία διαχειρίζεται τον αγωγό, ξεκίνησε τη Δευτέρα την τακτική ετήσια συντήρηση. Θα πρέπει να διαρκέσει έως τις 21 Ιουλίου, αλλά η ΕΕ φοβάται ότι το φυσικό αέριο δεν θα ρέει πλέον μέσω του αγωγού μετά τη συντήρηση. Ο Síkela δήλωσε ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.

«Σε περίπτωση που η κυκλοφορία δεν αποκατασταθεί ή αποκατασταθεί μόνο εν μέρει, θα θέσουμε σε εφαρμογή τα πράγματα που νομοθετούμε τώρα ή θα συζητήσουμε πώς θα προχωρήσουμε σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο Síkela την Πέμπτη (14 Ιουλίου).

Το ερωτηματικό αιωρείται επίσης πάνω από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream. Σύμφωνα με τον Síkela, τα συγκεκριμένα μέτρα δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί. Ωστόσο, η δίκαιη κατανομή του φυσικού αερίου ή η συντονισμένη βοήθεια προς τις χώρες που έχουν ανάγκη βρίσκονται στο τραπέζι.

Όπως αναφέρει η EURACTIV.com, η αλληλεγγύη της ΕΕ τέθηκε σε δοκιμασία με την πρόσφατη απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης. Η Βουδαπέστη κήρυξε κατάσταση ενεργειακής έκτακτης ανάγκης, η οποία περιλαμβάνει τον τερματισμό των εξαγωγών φυσικού αερίου προς τις γειτονικές χώρες.

Από Aneta Zachová | EURACTIV.cz | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

ΠΗΓΗ https://www.euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου