Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Ομέρ Τσελίκ: Το θέμα των όπλων στα νησιά δημιουργεί ένταση και κλειδώνει κι άλλα θέματα με την Ελλάδα

 
Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

«Ο εξοπλισμός των νησιών δημιουργεί μεγάλη ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «ΧαμπέρΤουρκ».

Ερωτηθείς πώς θα είναι οι σχέσεις με την Ελλάδα στο μέλλον, ο Τσελίκ υπενθύμισε ότι αποφασίστηκε η επανέναρξη του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου με την Ελλάδα και η διεξαγωγή του στη Θεσσαλονίκη.

«Οι κυβερνήσεις συνευρίσκονται. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα με την Ελλάδα χωρίς εντάσεις. Όταν εξοπλίζεις τα νησιά, δεν υπάρχει τίποτα να κάνεις. Το θέμα του εξοπλισμού των νησιών δημιουργεί μια πολύ μεγάλη ένταση που κλειδώνει και άλλα θέματα. Συζητάμε συνεχώς για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της 'τουρκικής μειονότητας' στη 'Δυτική Θράκη' και το σεβασμό των δικαίων τους. Αν βαλθείτε να φτιάξετε μια βάση στην Αλεξανδρούπολη, αν συνεχίσετε να σουβλίζετε πλοία στη Μεσόγειο για να σκοτώνετε ανθρώπους ή αν εξοπλίζετε τα νησιά, κάτι άλλο θα συμβεί», ανέφερε.

Στη συνέχεια ο Ομέρ Τσελίκ υποστήριξε ότι «εάν πάτε και δημιουργήσετε μια βάση στην Αλεξανδρούπολη, η Τουρκία θα λάβει φυσικά προφυλάξεις. Κατά τη διάρκεια του σεισμού, μια ομάδα από την Ελλάδα ήρθε και εργάστηκε εδώ. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους Έλληνες πολίτες που μας βοήθησαν. Όταν έχουν προβλήματα, τρέχουμε σε αυτούς.

Ο πρόεδρός μας λέει "Ας το λύσουμε αυτό στο τραπέζι". Ο Μητσοτάκης λέει 'Μην δώσετε όπλα στην Τουρκία' στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να συζητηθούν και να επιλυθούν στο τραπέζι. Η ελληνική διπλωματία καυχιέται ότι 'μετατρέψαμε τα θέματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σε θέματα Τουρκίας-ΕΕ'. Τότε προκύπτει μια περίπλοκη εξίσωση. Αρκεί να λες στην τουρκική διπλωματία και στους διπλωμάτες μας να 'παράγουν λύσεις'. Έχουμε τους πιο έμπειρους διπλωμάτες στον κόσμο».

ΠΗΓΗ  https://www.ethnos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου