Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Ο Τσελίκ είναι η φωνή της αλήθειας του καθεστώτος Ερντογάν


του Γιάννη Ξένου

Δεν πέρασαν ούτε 48 ώρες από την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν που από τους εγχώριους κατευναστές θεωρήθηκε ως «αλλαγή σελίδας» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Για λίγο επέστρεψαν είκοσι και πλέον χρόνια πίσω και να ονειρεύονται και πάλι την «ελληνοτουρκική φιλία», εκφράζοντας τους ευσεβείς πόθους τους ότι «ο Ερντογάν στην τελευταία (;) του θητεία θα εγκαταλείψει τους εξτρεμισμούς και θα γίνει ο φιλοευρωπαϊστής Ερντογάν των αρχών του 2000». Και πόσα ακόμα δεν ονειρεύονται.

Και ο πρωθυπουργός χθες εκτέθηκε στην χθεσινή του συνέντευξη στον Σκάι, αφού αντί να δείξει αυτοσυγκράτηση έναντι της νέας προσέγγισης με την Τουρκία, άρχισε και αυτός να ονειρεύεται «αναγκαίους συμβιβασμούς» για να ειρηνεύσουμε με την Τουρκία. 

Λίγες ώρες μετά ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος Τύπου του AKP, τους ξύπνησε από το όνειρο της «ελληνοτουρκικής φιλίας», αφού επανάφερε με δηλώσεις όλη την επεκτατική τουρκική ατζέντα.

Ο Τσελίκ έθεσε εκ νέου ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου λέγοντας: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα με την Ελλάδα χωρίς εντάσεις. Όταν εξοπλίζεις τα νησιά, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.».

Και συνέχισε ορίζοντας την ατζέντα της διμερούς συζήτησης από την τουρκική πλευρά: «η στρατιωτικοποίηση των νησιών παράγει μια πολύ υψηλή ένταση που κλειδώνει άλλα θέματα. Το θέμα είναι η προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και ο σεβασμός των νόμων της».

Δύο στα δύο λοιπόν και αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και ζήτημα αναγνώρισης «τουρκικής μειονότητας» στην Θράκη. Και για να ξυπνήσουν εντελώς το πήγε και ένα βήμα παραπέρα βάζοντας και θέμα Αλεξανδρούπολης, αλλά και ότι πνίγουμε μετανάστες στην Μεσόγειο: «Κάτι άλλο θα συμβεί αν προσπαθήσετε να φτιάξετε βάση στην Αλεξανδρούπολη, αν συνεχίσετε να συνωστίζετε σκάφη για να σκοτώνετε ανθρώπους στη Μεσόγειο ή αν εξοπλίσετε τα νησιά».

Ο Τσελίκ με λίγες λέξεις έσβησε την ονείρωξη. Προφανώς είναι θετικό να υπάρξει μια περίοδος χαμηλότερης έντασης στο Αιγαίο, πράγμα που θέλει και ο Ερντογάν για δικούς του λόγους, αλλά ας υποδεχτούμε αυτή την περίοδο χωρίς ψευδαισθήσεις. Και όσο θα την εκμεταλλευτεί ο Ερντογάν για να αναδιοργανώσει την οικονομία του και τις ένοπλες δυνάμεις (ειδικά την αεροπορία του), ας την εκμεταλλευτούμε και εμείς για να προχωρήσει η αμυντική θωράκιση της άμυνάς μας και κυρίως να προετοιμάζεται η κοινωνία για μια αρνητική, απευκταία, τροπή. Αλλιώς το διάλειμμα της ύφεσης στα ελληνοτουρκικά, όσο διάστημα διαρκέσει, θα αποβεί εις βάρος μας.

ΥΓ Ο δημοσιογράφος, προσωποποίηση του κατευνασμού, που κάθε πρωί μας ενημερώνει από τους τηλεοπτικούς δέκτες μας, με κάθε λεπτομέρεια για το τι συμβαίνει στην Τουρκία, σχολιάζοντας τις δηλώσεις έδωσε την εξήγηση ότι η «νέα γραμμή» Ερντογάν δεν έχει φτάσει ακόμα στον Τσελίκ. Σίγουρα στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα λύθηκαν στα γέλια.

ΠΗΓΗ https://ardin-rixi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου