Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Τα θρυλικά Ελληνικά F-4 Phantom στο Fairford της Αγγλίας στο μεγάλο αεροπoρικό show «Air Tattoo 23»


Η παρουσία των εμβληματικών F-4 Phantom στο «Air Tattoo 23» έχει ήδη διαφημιστεί από τους διοργανωτές καθώς τα θρυλικά μαχητικά αποτελούν πόλο έλξης κάθε φορά που συμμετέχουν σε αντίστοιχα αεροπορικά Show.

Κώστας Σαρικάς

Δύο εμβληματικά μαχητικά F-4 Phantom της 338 Πολεμικής Μοίρας «ΑΡΗΣ», αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες ώρες στο Fairford της Μεγάλης Βρετανίας προκειμένου να συμμετέχουν σε ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά show παγκοσμίως.

Η παρουσία των δύο  Ελληνικών αεροσκαφών στο περιβόητο «Air Tattoo 23»-το ένα από τα δύο είναι το επετειακό tail art «65 χρόνια F-4E- έπειτα από πρόσκληση των διοργανωτών την οποία αποδέχτηκε το Αεροπορικό Επιτελείο αποτελεί μια ακόμη απόδειξη του κύρους που διαθέτει παγκοσμίως η HAF καθώς είναι μια από τις ελάχιστες αεροπορίες που εξακολουθεί και διατηρεί επιχειρησιακούς τους «γερόλυκους» της 117 Πτέρυγας Μάχης σχεδόν πενήντα χρόνια έπειτα από τη στιγμή που τα πρώτα Phantonπροσγειώθηκαν στην Ανδραβίδα. Και μάλιστα σε αξιοσημείωτες διαθεσιμότητες με δεδομένο ότι εδώ και πολλά χρόνια η γραμμή παραγωγής ανταλλακτικών έχει σταματήσει να λειτουργεί.

Όμως η ικανότητα και η εμπειρία των μηχανικών στην Ανδραβίδα αλλά και το γεγονός ότι το Αεροπορικό Επιτελείο φρόντισε και εξασφάλισε ανταλλακτικά από άλλες φιλικές αεροπορίες  έχουν ως αποτέλεσμα τα «φαντάσματα» όχι μόνο να εξακολουθούν να πετάνε αλλά να συμμετέχουν σε όλες τις ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις της ΠΑ και να αποτελούν υπολογίσιμη δύναμη για αποστολές κρούσης.

Και μπορεί πλέον τα F-4 να έχουν αποσυρθεί από τις υπηρεσίες Readiness όμως παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα να συνδράμουν τα πιο σύγχρονα μαχητικά. Άλλωστε το απέδειξαν το καλοκαίρι του 2020 όταν κατά τη διάρκεια της κρίσης με την Τουρκία φόρτωσαν όπλα. Δήλωσαν ηχηρό «παρόν» και ήταν έτοιμα να αναλάβουν αποστολή.

H Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι πλέον μια από τις ελάχιστες παγκοσμίως και πιθανότατα η τελευταία που θα αποσύρει από την ενεργό δράση τα εμβληματικά F-4 Phantom. Μαχητικά που σφράγισαν με την παρουσία τους την αεροπορική υπεροχή της HAF από το 1974 όταν και αποκτήθηκαν από τις ΗΠΑ και για αρκετά χρόνια μέχρι  να αποκτηθούν τα πιο σύγχρονα F-16 και Mirage 2000. Αεροσκάφη τα οποία στα χέρια των Ελλήνων ιπτάμενων ανέβασαν επίπεδο τα Ελληνικά «φτερά» και αποτελούσαν φόβητρο για τη Τουρκική αεροπορία ακόμα και όταν είχε και αυτή αποκτήσει τον ίδιο τύπο αεροσκάφους. Ήταν τα μαχητικά τα οποία αν και η Πολεμική Αεροπορία είχε μόλις αποκτήσει ήταν έτοιμα να απογειωθούν για να υπερασπιστούν την Μεγαλόνησο από την Τουρκική εισβολή όμως ποτέ δεν πήραν διαταγή.

Η παρουσία των εμβληματικών F-4 Phantom στο «Air Tattoo 23» έχει ήδη διαφημιστεί από τους διοργανωτές καθώς τα θρυλικά μαχητικά αποτελούν πόλο έλξης κάθε φορά που συμμετέχουν σε αντίστοιχα αεροπορικά Show. Με ένα αναλυτικό κείμενο αναφέρονται στα αναβαθμισμένα το 1996 αεροσκάφη της 338 Πολεμικής Μοίρας «ΑΡΗΣ».

Κατασκευασμένα από την Αμερικανική McDonnell Douglas στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ως παντός καιρού υπερηχητικά αεροσκάφη αναχαίτισης-βομβαρδισμού έγιναν γνωστά στο πόλεμο του Βιετνάμ. Με δυνατότητα μεταφοράς οπλισμού βάρους 18.000 λιβρών και ανώτατη ταχύτητα τα 2,2 mach αποτέλεσαν το απόλυτο αεροπορικό όπλο της Δύσης κατά τη διάρκεια του ‘’ψυχρού πολέμου’’. Αρχικά κατασκευάστηκαν για τις ανάγκες του US NAVY για τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ όμως στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν ως μαχητικά πολλαπλού ρόλου.

Η Πολεμική Αεροπορία τα παρήγγειλε το 1971 και παρέλαβε τα πρώτα τρία χρόνια αργότερα. Απέκτησε στη συνέχεια μεταχειρισμένα F-4 από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία τόσο στην έκδοση F-4E όσο και σε αυτή των αεροφωτογραφικών RF-4Es. Τα εμβληματικά Phantom όπως όλα δείχνουν θα αντικατασταθούν στην Ανδραβίδα από τα Stealth F-35 έπειτα από το 2028.

ΠΗΓΗ https://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου