Αισιόδοξος ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν ανακοινώσεις από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετά τη σύντομη συνομιλία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη  συνομιλία τους, στο περιθώριο της διεθνούς συνόδου που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, αυτό που αποκόμισε ο ΠτΔ είναι πως ο ΓΓ ΟΗΕ έχει βρει την προσωπικότητα εκείνη που θα αναλάβει να βοηθήσει στο Κυπριακό και ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν ανακοινώσεις.

Στις δηλώσεις του χθες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι είναι αισιόδοξος με τα όσα του μετέφερε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Ο ΠτΔ ανέφερε συγκεκριμένα ότι: «Τις επόμενες των ημερών, χωρίς να θέλω να μπω σε οποιεσδήποτε λεπτομέρειες ή να μιλήσω εκ μέρους του ΓΓ των ΗΕ, θεωρώ ότι θα έχουμε ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση του να ξεκινήσει μια προσπάθεια για να δούμε αν υπάρχει εκείνο το έδαφος για να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017».

Δεν αποτελεί το μέλλον

Μιλώντας στο μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Τρούλλων, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, επανέλαβε και χθες πως η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου. «Μοναδικός μας στόχος η λύση. Η λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ, των αρχών και αξιών της ΕΕ. Μια λύση η οποία θα τερματίζει την κατοχή και τη διαίρεση της πατρίδας μας. Αυτό είναι το χρέος και η οφειλή μας απέναντι στους ήρωές που μνημονεύουμε σήμερα», τόνισε.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε εκτενή αναφορά στους ήρωες της κοινότητας, επισημαίνοντας ότι «η Ιστορία γράφεται από τους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους, τους ανθρώπους του μόχθου, της υπομονής και της επιμονής, τους φιλήσυχους χωριανούς, που όταν κλήθηκαν να υπερασπιστούν το σπουδαιότερο αγαθό όλων, την ελευθερία, δεν δίστασαν λεπτό και πήραν την ανηφοριά της αιωνιότητας».

Ξεκινούν από σήμερα

Ερωτηθείς για το θέμα της Συναντίληψης που επετεύχθη για την Πύλα και για την έναρξη των έργων στην περιοχή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θεωρώ σημαντικό ότι επιτεύχθηκε αυτή η Συναντίληψη που ήταν προϊόν συζήτησης με την ίδια την Τουρκία». Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας είπε, επίσης, ότι «ξεκινούν αύριο τα έργα, διασφαλίζεται το βασικό ζητούμενο, το καθεστώς της νεκρής ζώνης, και την ίδια στιγμή, μέσα από την ανάπτυξη που θα γίνει θα βοηθηθεί και η κοινότητα της Πύλας και όχι μόνο, και θεωρώ ότι είναι ακόμα μια ένδειξη της καλής μας θέλησης, γιατί, να σας θυμίσω, ότι αυτή η πρόταση, η οποία στο τέλος υιοθετήθηκε, ήταν πρόταση της δικής μας πλευράς, ενώ είχαμε δει τις ενέργειες του κατοχικού καθεστώς».

Ανέφερε περαιτέρω ότι η συναντίληψη επιτεύχθηκε μέσα και από τη στήριξη και της διεθνούς κοινότητας, «γιατί υπήρξε σημαντική στήριξη σε αυτή μας την προσπάθεια, καταλήξαμε σε αυτό που θα αρχίσει αύριο (σήμερα) να υλοποιείται». Επεσήμανε, επίσης, ότι «θα έχει τις προκλήσεις του, θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής, θα έχει τις δυσκολίες, αλλά εμείς είμαστε εδώ. Ακριβώς, για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα προκύψουν».

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως «είναι πάρα πολύ σημαντική η συμφωνία και θεωρώ ότι τις επόμενες των ημερών θα έχουμε και από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, δήλωση σε σχέση με τα όσα επιτεύχθηκαν για την Πύλα».

Στόχος η άρση του αδιεξόδου

Προσπάθεια του Προέδρου Χριστοδουλίδη είναι να καταστεί δυνατή η άρση του αδιεξόδου και η επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών με τελικό στόχο την κατάληξη σε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος, τόνισε την Κυριακή ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας.

«Μια λύση που θα απελευθερώσει και θα επανενώσει την πατρίδα μας και θα επιτρέψει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της να συμβιώνουν σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, ισονομίας και ισοπολιτείας», είπε ο κ. Γιωργάλλας, σε ομιλία στην τελετή ονοματοδοσίας κεντρικής οδού στον Μαθιάτη, προς τιμήν του ηρωικώς πεσόντος στις μάχες της Τηλλυρίας, τον Αύγουστο 1964, Υποστρατήγου Νικόλαου Παπαγεωργίου.

Όπως είπε ο Υπουργός Άμυνας, «αναλογιζόμενοι το μέγεθος της προσφοράς του ήρωα που μνημονεύουμε σήμερα, με τη σειρά μας, δηλώνουμε απερίφραστα τη βούληση να συνεχίσουμε με την ίδια προσήλωση και την ίδια επιμονή και υπομονή τον αγώνα που διεξάγουμε, μέχρι την επίτευξη του υψηλού, ιερού, εθνικού μας στόχου».

ΠΗΓΗ philenews