Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Έξυπνες βόμβες: Στρατός, Άμυνα και Εθνική Ασφάλεια Η σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ: Ο πόλεμος των 1000 μελισσών;


Το άρθρο είναι αναδημοσίευση το λινκ για να το διαβάσετε και περισσότερες πληροφορίες εδώ:

https://www.19fortyfive.com/2023/11/the-hamas-israel-conflict-the-war-of-1000-bees/

Η Χαμάς υπολόγισε λάθος;

Καθώς η εισβολή των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων στη Γάζα ξετυλίγεται, η επικρατούσα σοφία υποστηρίζει ότι η απόφαση της Χαμάς να ξεκινήσει μια ευρεία, περίπλοκη εισβολή στο Ισραήλ και να διαπράξει φρικτές φρικαλεότητες εναντίον αμάχων θα σημαίνει αναπόφευκτα την καταστροφή της ίδιας της μαχητικής οργάνωσης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε να συντρίψει τη Χαμάς και να την εξαλείψει ως δύναμη στη Γάζα.

Οι Έλληνες και ο Σουν Τζου

Το 490 π.Χ., ο Έλληνας στρατηγός Μιλτιάδης στάθηκε στις πεδιάδες του Μαραθώνα και αντιμετώπισε την πολύ μεγαλύτερη δύναμη του Πέρση βασιλιά Δαρείου Α', με τιμόνι στις κεντρικές τάξεις του από επίλεκτα, σκληραγωγημένα από τη μάχη στρατεύματα.

Ο Έλληνας στρατηγός, με μια πολύ πιο αδύναμη και βιαστικά συγκεντρωμένη δύναμη, επινόησε μια στρατηγική για να χρησιμοποιήσει την ύβρη και τη συντριπτική δύναμη των επίλεκτων Περσών εναντίον τους. Ο Μιλτιάδης ενίσχυσε τα πλευρά του με μερικά από τα καλύτερα αθηναϊκά στρατεύματα. Καθώς επιτέθηκε, το κέντρο του παρέσυρε τους Πέρσες οπισθοχωρώντας όπως αναμενόταν όταν το ακαταμάχητο Πέρση σέντερ ανέβηκε προς τα εμπρός. Με το άνοιγμα της παγίδας, οι ελληνικές πλευρές κινήθηκαν προς τα μέσα από τα φτερά, περικυκλώνοντας και αποδεκατίζοντας τους Πέρσες, οι οποίοι έχασαν πάνω από 6.000 στρατιώτες. Οι Έλληνες έχασαν μόνο 192 Αθηναίους.


Την ίδια εποχή στη μακρινή Κίνα, ο στρατιωτικός στρατηγός Sun Tzu έγραψε ένα σημαντικό στρατιωτικό εγχειρίδιο. Μεταξύ των πολλών συνταγών του για τη διεξαγωγή πολέμου, ο τόμος περιέγραψε στρατηγικές και τακτικές για λιγότερους οργανισμούς για να αμφισβητήσουν πολύ πιο ισχυρούς εχθρούς. Αιώνες αργότερα, το The Art of War καθοδηγεί την τέχνη του ασύμμετρου πολέμου του 21ου αιώνα. Οι αρχές του Σουν Τζου περιελάμβαναν να γνωρίζεις καλά τον εχθρό σου. να επιτίθεται όχι σε δυνατά σημεία, αλλά σε μέρη όπου ο αντίπαλος είναι αδύναμος. λανθασμένη κατεύθυνση και εξαπάτηση. 

Η Χαμάς έχει ξεκάθαρα γνωρίσει τον δηλωμένο εχθρό της, το Ισραήλ. Οι ηγέτες της Χαμάς μελέτησαν προσεκτικά την ισραηλινή νοοτροπία και τις τακτικές του Ισραηλινού Στρατού, εξετάζοντας τρόπους για να χτυπήσουν τις αδυναμίες του κράτους και να χρησιμοποιήσουν λάθος προσανατολισμό για να θέσουν εκτός ισορροπίας τον Ισραηλινό Στρατό και τους πολιτικούς ηγέτες του Ισραήλ.

Οι πρόσφατες αναταραχές στη Δυτική Όχθη είχαν τραβήξει πολλές δυνάμεις του Ισραηλινού Στρατού μακριά από τα σύνορα της Γάζας και του Λιβάνου, τα οποία θεωρούνταν ήσυχα. Η Χαμάς χτύπησε όταν οι Ισραηλινοί εκτράπηκαν από μια μεγάλη θρησκευτική γιορτή. Σχεδίασε προσεκτικά και εκπαιδεύτηκε εκ των προτέρων, συγκεντρώνοντας πληροφορίες σχετικά με τα πρότυπα του IDF. Στόχευε τα μάτια και τα αυτιά του Ισραηλινού Στρατού καταστρέφοντας αισθητήρες και πύργους επιφυλακής κατά μήκος των συνόρων.


Ένας πόλεμος τριών μετώπων;

Τα μαθήματα που έχει μάθει η Χαμάς, και έμμεσα η Χεζμπολάχ, θα επαναληφθούν και θα τροποποιηθούν όπως ορίζουν οι περιστάσεις και καθώς ξετυλίγεται η εισβολή του Ισραήλ. Θα εφαρμοστούν όχι μόνο στη Γάζα, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή, όπου οι οργανισμοί αυτοί έχουν τη δυνατότητα.

Η Χαμάς παρασύρει τον Ισραηλινό Στρατό σε λουτρό αίματος, με τον τελευταίο να παίζει τον ρόλο των Περσών στον Μαραθώνα; Καθώς η Χαμάς λιώνει στο σύμπλεγμα των σηράγγων της και στο αστικό περιβάλλον της Γάζας, επιδιώκει μια μακρά και κουραστική μάχη. Ελπίζουν ότι ο πόλεμος θα δημιουργήσει πλήθος βίντεο και ειδήσεων που δείχνουν φρικιαστικές φρίκης που υπονομεύουν τον Νετανιάχου και τους στρατηγούς του, βλάπτοντας την αξιοπιστία τους.

Η Χαμάς μπορεί επίσης να ελπίζει ότι η σύγκρουση θα κλιμακωθεί σε έναν πραγματικό πόλεμο τριών μετώπων, με μεγάλες μάχες όχι μόνο στη Γάζα, αλλά στη Δυτική Όχθη και στο βόρειο Ισραήλ απέναντι από τον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ είναι απρόθυμη να συμμετάσχει σε μεγάλο βαθμό, αλλά καθώς η κατάσταση της Γάζας χειροτερεύει, μπορεί να αισθανθεί πίεση να κάνει ό,τι προτιμούν οι Ιρανοί πληρωτές της. Στη συνέχεια, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να χτυπήσει με σάλβους από το πιο εξελιγμένο οπλοστάσιο πυραύλων και πυραύλων της στην καρδιά του Ισραήλ, χωρίς να αρκείται πλέον να εμπλακεί απλώς με τον Ισραηλινό Στρατό στη συνοριακή περιοχή. Οι πιο εξελιγμένοι πύραυλοι ακριβείας της Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να στοχεύουν μεμονωμένους οικισμούς στη Δυτική Όχθη, για παράδειγμα.  

Σποραδικές συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα στη Δυτική Όχθη, καθώς το Ισραήλ προσπαθεί να εξαλείψει τα στελέχη και τις υποδομές της Χαμάς. Το αποτύπωμα της Χαμάς είναι πολύ μικρότερο εκεί από ό,τι στη Γάζα. Μέχρι στιγμής, η Ταξιαρχία Μαρτύρων Al-Aqsa, που συνδέεται χαλαρά με τη Φατάχ, ακολούθησε τις επιθυμίες του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και έμεινε σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο. Αλλά και πάλι, καθώς οι σκηνές από τη Γάζα χειροτερεύουν, η πολιτική πίεση μπορεί να αυξηθεί έτσι ώστε αυτή η ένοπλη και επικίνδυνη ομάδα να μπει στη μάχη, με πολλούς ισραηλινούς οικισμούς και σημεία ελέγχου των IDF ως πιθανούς στόχους. Και πάλι, ο Ισραηλινός Στρατός θα αναγκαζόταν να εκτρέψει στρατεύματα στις επιχειρήσεις ασφαλείας της Δυτικής Όχθης, αποδυναμώνοντας τις δυνάμεις τους στη Γάζα και στο βόρειο τμήμα.


Ένας μακρύς πόλεμος 1000 μελισσών;

Ούτε η Χαμάς, ούτε η Χεζμπολάχ, ούτε η Ταξιαρχία Μαρτύρων του Αλ Άκσα μπορούν να αμφισβητήσουν σοβαρά τον ακαταμάχητο Ισραηλινό Στρατό σε έναν ανοιχτό αγώνα. Για αυτό το θέμα, ούτε το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν μπορεί.

Αντίθετα, αυτές οι ομάδες πιθανότατα θα ενταχθούν ως χαλαρός συνασπισμός σε έναν πόλεμο των 1000 μελισσών, τσιμπώντας τον IDF και όλο το Ισραήλ με ασύμμετρες τακτικές από μια ευρέως διασκορπισμένη σειρά τοποθεσιών - Γάζα, Λίβανος, Υεμένη και πιθανώς Συρία.

Οι ασύμμετρες τακτικές του συνασπισμού θα στοχεύουν στα αντιληπτά αδύναμα σημεία του Ισραηλινού Στρατού και του Ισραήλ, και στο βαθμό που εμπλέκονται οι ΗΠΑ, τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή επίσης. Θα επιδιώξουν να τσιμπήσουν ένα τεράστιο εύρος στόχων σε όλη την περιοχή με εκτοξεύσεις πυραύλων και πυραύλων με υψηλή ρευστότητα, επιθέσεις και επιδρομές μικρών ομάδων και σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως επιδρομές που επιδιώκουν να πάρουν περισσότερους ομήρους.

Οι στόχοι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν παραμεθόριες πόλεις, οικισμούς και μεγάλες πόλεις με σημαντικό αντίκτυπο στα μέσα ενημέρωσης. Ενδέχεται να περιλαμβάνουν προσπάθειες να τυφλωθεί η ισραηλινή συσκευή ασφαλείας, χτυπήματα σε κάμερες, αισθητήρες και δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Χαμάς έχει εκτοξεύσει ρουκέτες προς τη Ντιμόνα, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας και ο ερευνητικός σταθμός που πιστεύεται ότι είναι το κέντρο του προγράμματος πυρηνικών όπλων του Ισραήλ. 

 Ψυχολογικά, εάν η Χεζμπολάχ εισέλθει στη μάχη με μεγαλύτερο τρόπο με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και ακριβείας της, σχεδόν όλο το Ισραήλ θα υποφέρει από το καθημερινό άγχος να βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη, κάτι που δεν χρειάστηκε να υπομείνει από το 2006.

Οι Ισραηλινοί έγιναν πρόσφυγες στη χώρα τους καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση διατάζει την απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων από περιοχές κατά μήκος των συνόρων της Γάζας και του Λιβάνου.

Η Δυτική Όχθη θα απαιτήσει σημαντική στρατιωτική παρουσία και παρουσία ασφαλείας για την προστασία των εποίκων. Οι κάτοικοι της Δυτικής Όχθης πιθανότατα θα αναζητήσουν τώρα περισσότερα όπλα και θα εισέλθουν σε μια τρίτη ιντιφάντα που σιγοκαίει - αλλά αυτή τη φορά με πυροβόλα όπλα αντί για πέτρες.

Εν ολίγοις, αυτό που περιμένει είναι ένας πόλεμος με αναρίθμητα μικρά τσιμπήματα που έρχονται από όλες τις κατευθύνσεις σε τρεις περιοχές. Καμία από τις μικρές επιθέσεις δεν είναι ιδιαίτερα επιζήμια από μόνη της, αλλά όλες μαζί έχουν σκοπό να εξαντλήσουν τη βούληση του ισραηλινού πληθυσμού και την αξιοπιστία της κυβέρνησης του Νετανιάχου.

The Knock-On Effects of Asymmetry

Ο ασύμμετρος πόλεμος αναζητά τα φώτα των μέσων ενημέρωσης. Το Ισραήλ μπορεί να κερδίσει στο έδαφος, αλλά η αφήγηση μεταβαίνει από τις φρικαλεότητες της Χαμάς στην κάλυψη της βίαιης εκστρατείας του Ισραήλ. Θα συνεχίσει να το κάνει καθώς η εκστρατεία στη Γάζα προχωρά.

Η αξιοπιστία των εξηγήσεων του Ισραήλ για το πώς προσπαθεί να αποφύγει θύματα αμάχων -τηλεφωνήματα και «χτυπήματα στέγης» - διαβρώνεται όταν βίντεο όπως ένα στα νέα του CBS δείχνουν γυναίκες και μικρά παιδιά να βγαίνουν από τα ερείπια ή να φορτώνονται σε ασθενοφόρα. Η Χαμάς μπορεί να έχει ένα κέντρο επιχειρήσεων ή έναν χώρο αποθήκευσης όπλων σε έναν ή δύο ορόφους σε έναν πύργο 12 ορόφων, αλλά όταν μια σειρά εκρήξεων βομβών τον ανατρέπει, αυτό που βλέπει ο κόσμος είναι οι άμαχοι να υποφέρουν στους άλλους 10 ορόφους.   

Ο πόλεμος της Γάζας έχει επίσης κάνει το Ιράν τη χάρη να εκτροχιάσει τις Συμφωνίες του Αβραάμ και να σταματήσει τη συνολική πρόοδο προς καλύτερες σχέσεις μεταξύ των αραβικών κρατών και του Ισραήλ. Οι σχέσεις του Ισραήλ με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής θα μπορούσαν να καθυστερήσουν χρόνια πίσω, και η περιοχή MENA θα είναι και πάλι μια κουβέρτα.

Η Χαμάς έχει καταφέρει να εξυψώσει την παλαιστινιακή υπόθεση για μια δική της πατρίδα και να εξυψώσει αυτό που θεωρεί ως ισραηλινή καταπίεση. Αυτή η παλαιστινιακή ατζέντα βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο της ΜΕΝΑ και θα είναι κεντρικό θέμα στις σχέσεις μεταξύ των εθνών της Μέσης Ανατολής για μερικά χρόνια, είτε με το Ισραήλ είτε μεταξύ των ίδιων των αραβικών κρατών.




Το πολιτικό κόστος για τον Νετανιάχου και τον Μπάιντεν

Αυτός ο πόλεμος μπορεί να κόστισε τόσο στον Νετανιάχου όσο και στον Μπάιντεν την εκλογικότητά τους στο μέλλον. οι δημοσκοπήσεις μειώνονται σημαντικά και για τα δύο. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Νετανιάχου δεν θα μπορούσε να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Οι αριθμοί των δημοσκοπήσεων του Προέδρου Μπάιντεν έχουν μειωθεί σημαντικά από τις 7 Οκτωβρίου και τώρα πρόκειται να χάσει την πολιτεία του Μίσιγκαν το 2024, μια πολιτεία που σχεδόν σίγουρα πρέπει να κερδίσει. Ο πληθυσμός του Μίσιγκαν περιλαμβάνει 300.000 πολίτες αραβικής καταγωγής, οι οποίοι παραδοσιακά ψήφισαν Δημοκρατικούς, σε μια πολιτεία που κέρδισε ο Μπάιντεν με μόλις 10.000 ψήφους το 2020. Αλλά τώρα δεν μπορούν να δουν τους εαυτούς τους να ψηφίζουν έναν πρόεδρο που έχει σταθεί τόσο σταθερά πίσω από το Ισραήλ, καθώς ο αριθμός των νεκρών αμάχων αυξάνεται στη Γάζα.

Επίσης κινδυνεύουν οι αμερικανικές δυνάμεις σε όλο τον Περσικό Κόλπο και το Ιράκ, καθώς και οι δύο ομάδες αερομεταφορέων στην ανοικτή θάλασσα του Ισραήλ. Καθώς ο πόλεμος διευρύνεται, βαθαίνει και παρατείνεται, είναι πολύ πιθανό το IRGC να λάβει μέτρα εναντίον βάσεων και πλοίων των ΗΠΑ στην περιοχή του Περσικού Κόλπου. Είναι δεδομένο ότι οι μαχητές που συνδέονται με το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία θα ανεφοδιαστούν για να συνεχίσουν τα πλήγματά τους, οι πρώτοι εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων και οι δεύτεροι εναντίον του Ισραήλ.   

Επανεξέταση στρατηγικής;

Έτσι, οι επιλογές που μπορεί να κάνουν τα πολλά αντιμαχόμενα μέρη και οι αναπόφευκτες παρενέργειες, μεταθέσεις και αναποδιές από ό,τι συμβαίνει στη Γάζα, υποδηλώνουν ότι η βία στην περιοχή μπορεί να συνεχιστεί για μήνες ή και χρόνια.

Ο Σουν Τζου δεν υποστήριξε απλώς το να κρατάς έδαφος. Μάλλον, η στρατηγική του για τον πιο αδύναμο παίκτη είναι να παρενοχλήσει, να βλάψει και με την πάροδο του χρόνου να νικήσει πολιτικά τον εχθρό. Αυτό είναι το παιχνίδι στον ασύμμετρο πόλεμο. Έτσι, η Χαμάς μπορεί να υπολογίσει ότι θα χάσει το έδαφος με δυτική πολιτικοστρατιωτική έννοια, αλλά ότι με την ασύμμετρη αραβική έννοια θα κερδίσει την περιφερειακή μάχη στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ έχει πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στους στρατηγούς του και στην ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Ίσως όμως θα έπρεπε να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο μελετώντας τις ευρύτερες στρατηγικές του Σουν Τζου και τις ελληνικές τακτικές στον Μαραθώνα καθώς η Χαμάς στήνει τις παγίδες της και παρασύρει τους Ισραηλινούς Στρατούς στις σήραγγες της Γάζας.

Ο Ρίτσαρντ Σίντελαρ, ένας συνταξιούχος διπλωμάτης των ΗΠΑ με τρεις περιοδείες στο Γραφείο Πληροφοριών και Έρευνας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τώρα υπηρετεί ως μη μόνιμος υπότροφος στην Παγκόσμια Διπλωματία στο Ινστιτούτο Δημόσιας Πολιτικής Baker του Πανεπιστημίου Rice.

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου