Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Χερσαία επιχείρηση στη Γάζα: Το σχέδιο του Ισραήλ και οι «παγίδες» …

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Οι περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με τη χερσαία εισβολή των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας υποδηλώνουν ότι οι IDF επιδιώκουν να περικυκλώσουν την πόλη της Γάζας, αλλά ο αστικός πόλεμος μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στους υπερασπιστές της πυκνής πληθυσμιακά περιοχής.

Η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας είναι κυρίως  μια επιχείρηση αστικού πολέμου που είναι πιθανό να είναι μακρά, γεμάτη πολυδιάστατους κινδύνους για το στρατό και τους Παλαιστίνιους πολίτες, ενώ οι τελικοί στόχοι παραμένουν αβέβαιοι.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ήδη πλήξει με περισσότερες από 9.000 βόμβες τη Βόρεια και τη Νότια Γάζα,(σύμφωνα με το στρατό της χώρας) σε μια προσπάθεια να «αμβλύνουν» την αντίσταση της Χαμάς, αλλά έχουν επίσης προκαλέσει χιλιάδες θύματα, συμπεριλαμβανομένων το τελευταίο 24ωρο δεκάδων νεκρών στο στρατόπεδο Jabalia στο βόρειο τμήμα.

Το βίντεο και οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν προχθές από την Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δείχνουν στρατιώτες και άρματα μάχης να εισέρχονται σε ένα κατεστραμμένο αστικό χώρο, με τον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς να περιγράφουν σκληρές μάχες, αν και αυτές είναι πιθανό να είναι μόνο αρχικές αψιμαχίες για μία ενίσχυση των στρατηγικών θέσεων. Επαληθεύσιμες πληροφορίες είναι δύσκολο να υπάρξουν, αλλά τα περιορισμένα στοιχεία που προκύπτουν από τη ζώνη μάχης υποδηλώνουν ότι ο ισραηλινός στρατός επιδιώκει να περικυκλώσει την πόλη της Γάζας, πιθανώς ως προοίμιο για την προσπάθεια κατάληψης της πρωτεύουσας της Λωρίδας.

Τα άρματα μάχης φέρεται να προχωρούν για να κόψουν τον κύριο δρόμο βορρά-νότου Salah al-Din νότια της πόλης της Γάζας, αν και μεταγενέστερες αναφορές υπεδείκνυαν ότι ο δρόμος άνοιξε ξανά, πιθανώς για να επιτρέψει σε μαχητές και άμαχους να αποφύγουν μια διαφαινόμενη πολιορκία, καθιστώντας θεωρητικά ευκολότερα για τους επιτιθέμενους τα επόμενα βήματα.

Ο αστικός πόλεμος είναι η πιο επικίνδυνη μορφή μάχης, και όπως έδειξε η μάχη του Μπαχμούτ στην Ανατολική Ουκρανία που διήρκεσε ένα χρόνο, ακόμη και ένα κατεστραμμένο τοπίο εξακολουθεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στους αμυνόμενους υπερασπιστές. Αλλά η Χαμάς έχει προχωρήσει παραπέρα, χτίζοντας ένα εξελιγμένο,(ενισχυμένο με σκυρόδεμα) δίκτυο υπόγειων σηράγγων, από το οποίο οι μαχητές της μπορούν να αντέξουν την πιο διαρκή αεροπορική επίθεση. Μια μάχη σε τρεις διαστάσεις είναι αρκετά περίπλοκη, και ο ισραηλινός στρατός έχει θέσει αντιφατικούς πολιτικούς στόχους (και ειδικά ο Νετανιάχου). Ο τελευταίος είπε ότι στόχος της εισβολής ήταν να καταστρέψει «τις κυβερνητικές και στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς και να φέρει τους ομήρους στα σπίτια τους.

Το πρώτο μέρος είναι μια επίθεση χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα θύματα, όπου οι σήραγγες της Χαμάς καταστρέφονται από οπλισμένα ισραηλινά ρομπότ ή απλώς σφραγίζονται. Αλλά η απελευθέρωση ομήρων, απαιτεί μια πιο μετρημένη προσέγγιση, αφού 240 άνθρωποι που κρατούνται από τη Χαμάς βρίσκονται και δασώζονται μόνο από κάποιες περίπλοκες μεμονωμένες καταδρομικές επιχειρήσεις. Ενα άλλο ερώτημα είναι πώς θα απαντήσει η Χαμάς. Η στρατιωτική ισχύς και η ικανότητά της είναι ασαφείς, αλλά οι ηγέτες της έχουν επιλογές. Συμβατικά, το Ισραήλ μετρά το μέγεθος της μαχητικής δύναμης της Χαμάς σε περίπου 30.000 άνδρες και περίπου 1.000-1.200 έχασαν τη ζωή τους μέσα στον Οκτώβριο, ενώ ο αντίκτυπος των ισραηλινών βομβαρδισμών είναι ασαφής.

Αν οι μαχητές της παραμείνουν συμπαγείς και συνεκτικοί, υπάρχει η επιλογή να πολεμήσουν για την πόλη της Γάζας και να προσπαθήσουν να προκαλέσουν άμεσες απώλειες στον ισραηλινό στρατό. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να μείνουν πίσω, υποχωρώντας στο νότιο τμήμα της Γάζας και παίρνοντας ομήρους μαζί τους(αν είναι δυνατόν) και επιτρέποντας στο Ισραήλ να πάρει τον έλεγχο του βορρά σχετικά γρήγορα. Το Ισραήλ διατηρεί σημαντικά συμβατικά στρατιωτικά πλεονεκτήματα, όπως την αεροπορική υπεροχή ως και μια καλά εκπαιδευμένη, σύγχρονη δύναμη μάχης με 400 άρματα μάχης σε πλήρη ετοιμότητα και πολλά περισσότερα σε αποθήκευση. Ο μόνιμος στρατός του υπολογίζεται σε 140.000, ενισχυμένος από την κλήση 360.000 εφέδρων, αλλά ο στρατός του θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για να φυλάξει το βορρά από τη σιιτική Χεζμπολάχ στο Λίβανο ως και να αντιμετωπίσει την επιδείνωση της κατάστασης εσωτερικής ασφαλείας στη Δυτική Οχθη.

Αντίθετα, η Χαμάς έχει περιορισμένο εξοπλισμό. Αν το αρχικό σχέδιο των IDF είναι η κατάληψη της πόλης της Γάζας από βορρά, (όπου όπως πιστεύει ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται το επίκεντρο της Χαμάς) τότε οι μάχες είναι πιθανό να είναι σκληρές και από τις δύο πλευρές, πολύπλοκες και εξαρτώμενες από το πόσοι άμαχοι επιλέγουν να παραμείνουν σε ένα αστικό περιβάλλον, όπου η συμφόρηση πολιτικά και στρατιωτικά στοιχεία της Χαμάς βρίσκονται συχνά δίπλα δίπλα ή είναι αλληλένδετα. Η καταστροφή των αστικών περιοχών θα είναι σχεδόν αναπόφευκτη (κατά τη μάχη της Ράκα στη Βόρεια Συρία που ανακαταλήφθηκε από το ISIS από τις συμμαχικές δυνάμεις Αμερικανών, Κούρδων και αντι-ισλαμιστών στη Συρία το 2017, το 80% των κτιρίων καταστράφηκε σε 90 ημέρες μάχης.(!) Τουλάχιστον 1.600 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αυτή τη μάχη, πολύ λιγότεροι από τους 8.000 Παλαιστίνιους που ανακοινώθηκαν νεκροί από το υπουργείο Υγείας της Γάζας (στις μάχες μέχρι στιγμής).

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου