Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Το Anadolu διαψεύδει τηλεγράφημά του για τον Μπλίνκεν: Δεν πάει τελικά στην Τουρκία


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού σήμερα προέβη σε μία ασυνήθιστη «ανασκευή» του εαυτού του, διαψεύδοντας προηγούμενο τηλεγράφημά του ότι έρχεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία στις 5 Νοεμβρίου.

«Το επίσημο πρόγραμμα που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δεν περιλαμβάνει επίσκεψη στην Τουρκία», αναφέρει σημερινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Αναντολού.

Σε έκτακτη είδηση που μετέδωσε το ΑΑ χθες το βράδυ, αναφέρονταν ότι ο Μπλίνκεν θα επισκεπτόταν την Άγκυρα στις 5 Νοεμβρίου. Η είδηση βασίστηκε σε διπλωματικές πηγές.

Ωστόσο, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ινδία μεταξύ 2-10 Νοεμβρίου.

Παρόλα αυτά, την Τουρκία θα επισκεφτεί άλλος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Derek Chollet θα ταξιδέψει στο Ισραήλ, την Ιορδανία και την Τουρκία για να «επαναβεβαιώσει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να σταθούν αλληλέγγυες με το Ισραήλ και να υποστηρίξουν το δικαίωμά του να αμυνθεί, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «θα συνεργαστεί με εταίρους και συμμάχους για να συνεχίσουμε το έργο μας για να αποτρέψουμε την εξάπλωση της σύγκρουσης σε άλλα μέρη της περιοχής, θα βοηθήσει στην εξασφάλιση της απελευθέρωσης όλων των ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών πολιτών, και θα συζητήσει τις προσπάθειες για την παροχή βοήθειας στους Αμερικανούς πολίτες, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των αμάχων και τη διευρυμένη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι ο Chollet θα ταξιδέψει στην Ιορδανία και την Τουρκία μετά το Ισραήλ, ενώ ενδέχεται να προστεθούν επιπλέον στάσεις.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου