Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Η Χαμάς με ψεύτικους λογαριασμούς ωραίων γυναικών αποπλανούσε Ισραηλινούς στρατιωτικούς «ψαρεύοντάς» τους


Έφτιαξαν και προφίλ συγγενών για να ενισχύσουν την αξιοπιστία

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η Χαμάς χρησιμοποίησε ψεύτικους λογαριασμούς ωραίων γυναικών στα social media για να αποπλανήσει Ισραηλινούς στρατιωτικούς και στη συνέχεια να αποσπάσει πληροφορίες για τη Γάζα.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ένα ολόκληρο δίκτυο με fake accounts σε πολλά κοινωνικά δίκτυα, ενώ είχαν δημιουργηθεί και προφίλ υποτιθέμενων συγγενών για να ενισχυθεί η αξιοπιστία τους.

«Εγκέφαλος» θεωρείται το Ιράν, το οποίο εικάζεται ότι έστησε το δίκτυο για λογαριασμό της Χαμάς, ώστε η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση να συγκεντρώσει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί.

Σύμφωνα με τους Times of Israel χρησιμοποιήθηκε η πρακτική catfish, όπου οι ψεύτικοι λογαριασμοί θα δημιουργούσαν «ένα είδος ρομαντικής σχέσης μέσω αλληλογραφίας, ηχογραφήσεων και βιντεοκλήσεων» με τους στρατιώτες, ζητώντας πληροφορίες για τη Γάζα με το πρόσχημα ότι «ανησυχούν για τις ζωές των αγαπημένων τους».

Ενδεικτική φωτογραφία με ψεύτικους λογαριασμούς, που δημοσίευσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ

Η πλειονότητα των ψεύτικων προφίλ εντοπίστηκε στο Instagram και ο αριθμός των θυμάτων υπολογίζεται από εκατοντάδες, έως χιλιάδες.

Έτσι, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ συνεργάζονται με τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να απαγορεύσουν αυτούς τους λογαριασμούς.

Σημειώνεται, ότι η πρακτική catfish έχει χρησιμοποιεί ξανά στο πρόσφατο παρελθόν και για την ακρίβεια στον πόλεμο από της Ουκρανίας και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση φέρεται να έφερε μεγαλύτερο αποτέλεσμα για την ουκρανική πλευρά, παρά για τη ρωσική, σύμφωνα με αναλυτές.

ΠΗΓΗ https://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου