Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Α. Τσίπρας: Το χρέος όλου του Νότου απαιτεί «κούρεμα»

Διεθνή διάσκεψη για το χρέος των νοτιοευρωπαϊκών χωρών, στο πρότυπο αυτής που απάλλαξε τη Γερμανία από το 60% του χρέους της, προτείνει με συνέντευξή του στην εφημερίδα α Guardian  ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέντευξή του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι καθώς η κρίση του χρέους εξαπλώνεται, είναι ζωτικής σημασίας οι ξένοι δανειστές να ανατρέξουν στα βιβλία της ιστορίας και να μεταχειριστούν την νότια ευρωπαϊκή περιφέρεια κατά τρόπο παρόμοιο με την μεταχείριση της Γερμανίας ύστερα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


«Είναι σαφές ότι η τελευταία συμφωνία αποτελούσε έναν συμβιβασμό ο οποίος θα παρατείνει την αβεβαιότητα... η Μέρκελ πρέπει να πει στο λαό της πριν από τις εκλογές (του 2013 στη Γερμανία) ότι το πρόγραμμα δεν επιτυγχάνει», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Η μόνη βιώσιμη λύση είναι ένα “κούρεμα” όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη τη νότια περιφέρεια», πρόσθεσε, δίνοντας έμφαση στο ότι όσο περισσότερο οι πιστωτές αναβάλλουν την παραγραφή ενός μέρους του ελληνικού χρέους, τόσο μεγαλύτερο είναι το κόστος τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά.

«Αυτός είναι ο λόγος που προτείνουμε μια διάσκεψη σαν κι αυτή που είχε λάβει χώρα στο Λονδίνο το 1953, που είχε απαλλάξει την Γερμανία από περίπου το 60% του χρέους της. Θέλουμε να συμφωνήσουμε με τους πιστωτές μας σε μια αξιόπιστη λύση. Δεν έχει σημασία πού θα γίνει αλλά θα έπρεπε να γίνει το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Είπε, επίσης, πως πρέπει να υπάρξει μια «ρήτρα ανάπτυξης» που να συνδέει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με την αποπληρωμή του χρέους της. «Ζητάμε να μας δοθεί χρόνος, ένα μορατόριουμ, στην αποπληρωμή του χρέους ώστε να ανακατευθύνουμε τα χρήματα αυτά για την ανάπτυξη», είπε, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια λύση «αμοιβαία επωφελή».

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου