Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Δεν το βλέπω, απαντά ο Μενέντεζ στον κ. Μπάιντεν και στον Ερντογάν: Μόνο αν αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία θα πάρει τα F-16

 

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. Φωτογραφία via Senator Bob Menendez, flickr

Άρθρο της εφημερίδας Politico αναφέρεται στις αντιδράσεις που σημειώνονται στο Κογκρέσο και στις τάξεις των Δημοκρατικών κατά της πρόθεσης του Προέδρου Τζο Μπάιντεν (Biden) να πουλήσει αμερικανικά μαχητικά F-16 στην Τουρκία.

Τίτλος του κειμένου: «Democrats stand between Biden and sale of U.S. fighter jets to Turkey» και υπότιτλο «Congressional critics of transferring F-16s say the NATO ally is engaging in “authoritarianism” and “antagonistic action». («Οι Δημοκρατικοί στέκονται μεταξύ του Μπάιντεν και της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών των ΗΠΑ στην Τουρκία». «Οι επικριτές του Κογκρέσου λένε ότι η σύμμαχος του ΝΑΤΟ εμπλέκεται σε «αυταρχισμό» και «ανταγωνιστική δράση»).

Όπως αναφέρεται, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσει αυτή την εβδομάδα επί μιας διακομματικής τροπολογίας με την οποία περιορίζεται σημαντικά η δυνατότητα του Biden να πουλήσει μαχητικά F-16 στην Άγκυρα, ενώ ένας ανώτατος αξιωματούχος της Γερουσίας αρνείται ήδη να προσυπογράψει την παράδοσή τους.

Αυτή είναι η τελευταία υψηλού επιπέδου διαμάχη μεταξύ των Δημοκρατικών του Κογκρέσου και της Διοίκησης Biden. Αυτή η προσπάθεια αποτροπής της πώλησης, καθιστά σχεδόν αδύνατη για την κυβέρνηση των ΗΠΑ την πραγματοποίηση της εκπεφρασμένης βούλησής της να πουλήσει τα μαχητικά στον Τουρκία η οποία, σύμφωνα με τους επικριτές της, ασπάζεται τον αυταρχισμό και παραβιάζει την κυριαρχία των γειτονικών κρατών.

«Πώς ανταμείβετε ένα κράτος που κάνει όλα αυτά τα πράγματα;» δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Μπόμπ Μενέντεζ (Bob Menendez) (Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη). «Δεν το βλέπω. Τώρα, εάν αρχίσουν να αλλάζουν τη συμπεριφορά τους, αυτό είναι κάτι διαφορετικό» συνέχισε αναφερόμενος στην πιθανότητα να αγοράσει η Τουρκία τα F-16.

ΕΔΩ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗ HELLAS JOURNAL

Όπως αναφέρεται «ο Menendez είναι ένας από τους τέσσερις νομοθέτες των οποίων η έγκριση απαιτείται για ξένες στρατιωτικές πωλήσεις. Έχει αντιταχθεί εδώ και καιρό στην πώληση και το δήλωσε ξεκάθαρα αυτή την εβδομάδα ακόμα και μετά την αναφορά του κ. Biden στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον περασμένο μήνα, ότι επιθυμεί να πωλήσει τα F-16 στην Τουρκία».

Οι Αμερικανοί νομοθέτες, αναφέρουν ότι η Τουρκία δεν θα έπρεπε να έχει βάλει εμπόδια στην πρόθεση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, η Τουρκία αντιμετωπίζει κυρώσεις από τις ΗΠΑ εξαιτίας της αγοράς των S-400 από την Ρωσία, ενώ οι πιλότοι της έχουν παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας εκατοντάδες φορές τις τελευταίες εβδομάδες.

Επίσης ο Menendez αναφέρθηκε και «στην άνοδο του αυταρχισμού» υπό τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan.

Η Βουλή ψηφίζει αυτή την εβδομάδα επί μίας τροπολογίας στον ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό η οποία θα δέσει τα χέρια του κ. Biden, απαγορεύοντας της πώληση εκτός εάν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι αυτή είναι κρίσιμης σημασίας για το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ και ότι τα μαχητικά δεν θα χρησιμοποιηθούν για την παραβίαση του εναερίου χώρου της Ελλάδας.

Δεν είναι σαφές εάν η Διοίκηση Biden θα προσπαθήσει να πείσει τον Menendez να υποστηρίξει την πώληση των F-16.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να πειστεί να άρει τις αντιρρήσεις του, ο Menendez απάντησε ότι «Όχι πάρα πολύ». Ο ομόλογος του, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Γερουσιαστής Jim Risch (R– Id), είναι αναποφάσιστος.

Μέλη της Ομάδας Φιλίας με την Ελλάδα, από το Δημοκρατικό Κόμμα, δημοσιοποίησαν μία έντονα επικριτική δήλωση την περασμένη εβδομάδα, σε απάντηση της δήλωσης του κ. Biden περί υποστήριξης της πώλησης, λέγοντας ότι η Διοίκηση δεν έχει αμβλύνει τους προβληματισμούς τους για τις «ανταγωνιστικές ενέργειες» της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, καθώς επίσης για την ενδεχόμενη εισβολή της, εκ νέου, στην Συρία προκειμένου να πλήξει τους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ.

«Μέχρι η Διοίκηση να παράσχει τις κατάλληλες απαντήσεις για το πως σκοπεύει να αμβλύνει τις προαναφερόμενες ανησυχίες, θα συνεχίσουμε να αντιτιθέμεθα στην μεταφορά αυτών των όπλων και να κάνουμε ότι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι τα F-16 δεν θα δοθούν στην τουρκική κυβέρνηση» δήλωσαν οι νομοθέτες.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής Adam Smith (DWash.), Πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών, δήλωσε ότι αν και πιστεύει ότι  οι προβληματισμοί του Menendez  είναι θεμιτοί, η πώληση των F-16 θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της σχέσης των ΗΠΑ με την Τουρκία.

«Η Τουρκία έχει κάνει πολλά τα οποία έχουν κάνει τη σχέση δύσκολη. Αλλά δεν είναι μία σχέση που μπορούμε να αφήσουμε να χαθεί. Έτσι πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν τρόπο να την ξαναφτιάξουμε. Τα F-16 φαίνεται να είναι ένας λογικός τρόπος να το κάνουμε».

Καθώς η αντίθεση του Κογκρέσου καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για τον Biden να πουλήσει τα προηγμένα μαχητικά στην Τουρκία, αυτός έχει μια ρηξικέλευθη επιλογή. Θα μπορούσε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να παρακάμψει το Κογκρέσο, κάτι που είχε κάνει ο Πρόεδρος Trump όταν οι νομοθέτες δεν ενέκριναν την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.

ΠΗΓΗ:  Politico – «Democrats stand between Biden and sale of U.S. fighter jets to Turkey»

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου