Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης στο pagenews.gr: Ευρωπαϊκή Ένωση-Όλα αλλάζουν εν μέσω γεωπολιτικού χάους

 

Ο Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου ΑΠΘ μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη όπου αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση-Όλα αλλάζουν εν μέσω γεωπολιτικού χάους.

Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης στο pagenews.gr: Για τον πόλεμο στην Ουκρανία

“Νομίζω πως το θέμα του πολέμου μας δείχνει κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο ότι δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο παράδειγμα και ότι αυτό το οποίο αντιλαμβανόμαστε ως τέλεια καταιγίδα δεν είναι απλά ένα μεμονωμένο γεγονός. Πρόκειται για μια αλλαγή παραδείγματος, πρόκειται για μια διαφορετική σελίδα, ένα καινούριο κεφάλαιο στο χώρο των διεθνών σχέσεων και οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι τα πράγματα αλλάζουν. Έτσι όπως άλλαξαν και τα πράγματα όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση και το καινούριο διεθνοπολιτικό σκηνικό δεν είχε να κάνει σε τίποτα με αυτό του ψυχρού πολέμου, όπως ακριβώς άλλαξαν τα πράγματα με την 11η Σεπτεμβρίου και ξεκινήσαμε να συζητάμε ξανά εκ νέου πλέον για τις καινούριες απειλές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Νομίζω ότι με τον πόλεμο στην Ουκρανία οφείλουμε να κατεβάσουμε τα βιβλία των διεθνών σχέσεων από τις βιβλιοθήκες και να τα ξαναγράψουμε…” σημείωσε ο κ. Σαρηγιαννίδης.

“Συνεπώς με δεδομένο ότι ο πόλεμος θα συνεχίσει είτε πάει μέχρι το 2025 2026 είτε πάει για μισό χρόνο ακόμη δεν έχει σημασία ο πόλεμος αυτός θα αφήσει ένα καινούριο τοπίο το οποίο δεν θα είναι μόνο κατεστραμμένο τοπίο στην Ουκρανία θα είναι ένα διαφορετικό πολιτικό τοπίο το οποίο θα αποτελέσει το χώρο στον οποίο θα ασκηθούν εντελώς καινούριες πολιτικές τόσο από τις παραδοσιακές δυνάμεις της Δύσης, τις Ηνωμένες Πολιτείες και από εκεί και πέρα και άλλες δυνάμεις από το χώρο της Ευρωπαϊκής Ηπείρου όσο και από τις ανερχόμενες, είτε πρόκειται για την Κίνα είτε πρόκειται για την ίδια τη Ρωσία η οποία το μόνο σίγουρο είναι ότι θα εξασθενίσει από αυτή τη σύγκρουση είτε πρόκειται για άλλες περιοχές άλλες χώρες στον κόσμο που διεκδικούν μέσα από την ήπια ισχύ τους ή ακόμη και από τον αναθεωρητισμό τον οποίο εκφράζουν ένα καινούριο ρόλο..” υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου