Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Αλλαγή σχεδίων σε ΕΕ λόγω πιέσεων από Γερμανία - Από τα μέσα Αυγούστου 2022 το embargo στο ρωσικό άνθρακα

Η Γερμανία είναι κύριος εισαγωγέας ρωσικού άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Για τον Αύγουστο, ένα μήνα αργότερα από την πρόταση της Κομισιόν, μετατίθεται το embargo της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό άνθρακα, έπειτα από πιέσεις της Γερμανίας.
Η σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα από την ΕΕ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του πέμπτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας που πρότεινε αυτή την εβδομάδα η Κομισιόν, αντιδρώντας έτσι στις φρικαλεότητες στην ουκρανική πόλη Bucha. Εφόσον η πρόταση εγκριθεί θα είναι η πρώτη απαγόρευση από πλευράς της ΕΕ που θα προβλέπει ολική απαγόρευση εισαγωγής ενέργειας από τη Ρωσία. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που αντιπροσωπεύουν πολύ μεγαλύτερες εισαγωγές από τη Μόσχα, παραμένουν ακόμη ανέγγιχτα αφού η έναρξη εφαρμογής σχετικών αποφάσεων είναι μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη.

Η πρόταση της Κομισιόν και οι πιέσεις της Γερμανίας

Η Κομισιόν είχε αρχικά προτείνει μια περίοδο εκκαθάρισης τριών μηνών για τις υπάρχουσες συμβάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία θα μπορούσε ουσιαστικά να εξάγει άνθρακα στην ΕΕ για 90 ημέρες μετά την επιβολή των κυρώσεων, σύμφωνα με έγγραφο του οποίου έχει λάβει γνώστη το Reuters. Ωστόσο, αυτή η περίοδος έχει παραταθεί σε τέσσερις μήνες, όπως δήλωσε στο Reuters πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων που διεξάγονται. Αυτή αλλαγή ήρθε μετά τις πιέσεις που φαίνεται να ασκήθηκαν πρωτίστως από την Γερμανία, τον κύριο εισαγωγέα ρωσικού άνθρακα στην ΕΕ.
Με τις κυρώσεις να αναμένεται να τεθούν σε ισχύ αργότερα αυτή την εβδομάδα ή στις αρχές της επόμενης, μετά τη δημοσίευσή τους στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, οι ρωσικές εταιρείες θα μπορούν ουσιαστικά να εξάγουν άνθρακα στην ΕΕ μέχρι τα μέσα Αυγούστου βάσει υφιστάμενων συμβάσεων.

www.bankingnews.gr

ΠΗΓΗ bankingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου