Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Θέμα σε Sabah και Anadolu η συνέντευξη Τσίπρα στην Κρήτη

 Πέτρος Κράνιας

Θέμα στην τουρκική εφημερίδα Sabah και στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu έγιναν οι δηλώσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.

"Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν πρωθυπουργός της χώρας, είπε ότι η Τουρκία έχει αναδειχθεί ως κρίσιμος παράγοντας στην περιοχή, παρά τις προσπάθειες της Ελλάδας", γράφει η Sabah.

"Απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν απομονωθεί, ο Τσίπρας είπε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό με έδρα την Κρήτη ότι η Τουρκία γίνεται γεωπολιτικά ισχυρότερη", μετέδωσε το Anadolu.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Sabah: "O Τσίπρας σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήλπιζε να απευθυνθεί στη Δύση ακολουθώντας μια φιλοδυτική, αντιρωσική πολιτική και να αποτρέψει την Τουρκία από το να μπει στο προσκήνιο, αλλά συνέβη το αντίθετο. 'Η Τουρκία ανεβαίνει καθώς προσπαθούμε να τραβήξουμε τα φώτα της δημοσιότητας', είπε ο Τσίπρας. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης συνέχισε επικρίνοντας την ελληνική κυβέρνηση για παροχή βοήθειας όπλων στην Ουκρανία, κάτι που θα έδειχνε ότι η Αθήνα διαλέγει πλευρά στη σύγκρουση. Σχετικά με την εκκένωση Ελλήνων πολιτών από την πολιορκημένη ουκρανική πόλη Μαριούπολη με τη βοήθεια της Τουρκίας, ο Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να διευκολύνει την εκκένωση τους. Ο Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι θα ήθελε οι διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας να επιλυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο. Αναφορικά με την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τη στήριξη από τον EastMed, τον προγραμματισμένο υποθαλάσσιο αγωγό για παροχή φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, ο Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να δίνει στη Δύση ό,τι θέλει, αλλά η Τουρκία παίρνει τα πάντα σε αντάλλαγμα. 'Κατά κάποιο τρόπο, χάνουμε από κάθε άποψη', είπε ο Τσίπρας. Η Τουρκία είχε αντιταχθεί στον αγωγό, λέγοντας ότι οποιοδήποτε έργο στοχεύει να παραμερίσει τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι ανεπιτυχές. Τον περασμένο μήνα, ο Τσίπρας είχε καλέσει την κυβέρνηση να διατηρήσει ανοιχτό διάλογο με την Τουρκία, καθώς επέκρινε την εξωτερική της πολιτική".

Πέτρος Κράνιας 

ΠΗΓΗ capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου