Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Τσαβούσογλου: Επίσημη πρόσκληση από την Ουάσινγκτον -Οι συνομιλίες για τα F-16 «πάνε καλά»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Πέμπτη ότι ο αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν τον προσκάλεσε στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες στις 18 Μαΐου, αφού οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εγκαινίασαν μια πλατφόρμα για τη βελτίωση και την ενίσχυση των επιβαρυμένων σχέσεων τους αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση του ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι οι συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει αεροσκάφη F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού πηγαίνουν καλά.

Προσέθεσε ότι η Άγκυρα χαιρετίζει τις αναφορές ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έστειλε επιστολή στο Κογκρέσο λέγοντας ότι η πώληση θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι ο ίδιος και η Καναδή ομόλογός του Μέλανι Τζολί συμφώνησαν σε συνάντηση στις Βρυξέλλες να εργαστούν για να ξεπεραστεί το εμπάργκο της αμυντικής βιομηχανίας που επιβλήθηκε στην Άγκυρα, στοχεύοντας να εξασφαλίσει εξοπλισμό για τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2.

Ο ρόλος της Τουρκίας στις ειρηνευτικές προσπάθειες για τον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνεται να έχει βελτιώσει το προφίλ της έναντι των ΗΠΑ. Ο Τσαβούσογλου δήλωσε μάλιστα σήμερα ότι είπε στον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα ότι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία μπορούν να διεξαχθούν στην Τουρκία από τώρα και στο εξής.

Πηγή: Reuters
ΠΗΓΗ liberal 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου