Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

ΟΙ ΗΠΑ ΘΕΛΟΥΝ… να πουλήσουν τα F-16 Block 70 στην Τουρκία! Ο εθισμός τους στην Υψηλή Πύλη απλά ΔΕΝ ΓΙΑΤΡΕΥΕΤΑΙ

Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί ότι μια πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετούσε επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επιστολή του προς το Κογκρέσο που δεν υποστήριξε ρητά τη συμφωνία.

ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα τον Οκτώβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες να αγοράσουν 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της. Η Ουάσιγκτον έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να εκφράσει οποιαδήποτε θέση για την πώληση, λέγοντας ότι πρέπει να περάσει από την τυπική διαδικασία πώλησης όπλων.
Σημειώνεται ότι η πώληση αμερικανικών όπλων στη σύμμαχο του ΝΑΤΟ Τουρκία αποτελεί περίπλοκο ζήτημα από την στιγμή που η Άγκυρα απέκτησε τα ρωσικής κατασκευής S-400, οδηγώντας τις ΗΠΑ σε κυρώσεις μεταξύ αυτών και την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Reuters, έχει ημερομηνία 17 Μαρτίου και υπογράφεται από τον κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, Naz Durakoglu, η οποία αναγνωρίζει τις τεταμένες σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα περιγράφει την υποστήριξη και τους αμυντικούς δεσμούς της Τουρκίας με την Ουκρανία ως «σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για κακή επιρροή στην περιοχή».

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι υπάρχουν ωστόσο επιτακτικά συμφέροντα ενότητας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καθώς και τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, οικονομικά και εμπορικά που συνδέονται με τους εμπορικούς και αμυντικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Τουρκία», ανέφερε η επιστολή.

ΣΧΟΛΙΟ DP:
Τα είχαμε γράψει αναλυτικά, ότι η υπόθεση των F-16 είναι εντελώς διαφορετική από αυτή των F-35. Οι ΗΠΑ θέλουν “να γλυκάνουν την καραμέλα” στην Τουρκία του Ερντογάν, στο πλαίσιο της προσπάθειας προσέλκυσης της Τουρκίας πίσω στο δυτικό “μαντρί”.

Οι καρεκλοκένταυροι του State Department όμως που έχουν τερματίσει το κοντέρ της ανοησίας και της ιδεοληψίας, παριστάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι ο Ερντογάν θα τα πάρει εξασφαλίζοντας από την αρχή τα ανταλλακτικά και την υποστήριξή τους από την εγχώρια βιομηχανία σε ολόκληρο τον κύκλο της επιχειρησιακής τους ζωής, ώστε να μην εξαρτάται από τους Αμερικανούς και δεν θα αλλάξει οτιδήποτε στην πολιτική του.

Και αποφεύγοντας να γράψουμε περισσότερα, ας ρίξουμε στο τραπέζι ένα ακόμη επιχείρημα: Ο Ερντογάν δουλεύει τους πρόθυμα αφελείς του State Department ψιλό γαζί. Διότι στην άθλια κατάσταση που έχει φέρει την οικονομία του, μόνο ηλίθιος θα πίστευε ότι έχει την οικονομική δυνατότητα ή και τη διάθεση ακόμα να εξαρτηθεί περισσότερο από τις ΗΠΑ αγοράζοντας τα F-35.

Άρα στόχος του είναι να “δουλέψει” για μια ακόμη φορά τους Αμερικανούς και να κερδίσει αυτό που θέλει. Το μόνο εύλογο επιχείρημα που θα μπορούσε να αντιτάξει το “βαθύ κράτος” της Ουάσιγκτον, είναι ότι μέχρι να παραλάβει το σύνολο των μαχητικών, δηλαδή τα επόμενα κρίσιμα από γεωπολιτικής απόψεως χρόνια, οι ΗΠΑ θα διαθέτουν σοβαρό μοχλό πίεσης στην Άγκυρα, που δεν θα θέλει ξαφνικά τα F-16 να θυμίζουν την υπόθεση των F-35.

Με τη διαφορά ότι η αμερικανική προθυμία να καταπιεί αμάσητες τις δικαιολογίες του “σουλτάνου” σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένη ικανότητα των Τούρκων να ισορροπούν σε ένα τεντωμένο σκοινί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, στο τέλος θα οδηγήσει τα προηγμένα F-16 Block 70 με το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) στην τουρκική Αεροπορία (THK) και κατά συνέπεια στο Αιγαίο.

Όπλα φτιάχνουν μόνοι τους οι Τούρκοι, ενώ εδώ στην Αθήνα δεν ιδρώνει το αυτί τους όταν τους “κράζεις” επί μια δεκαετία που δεν παραγγέλνουν συλλογές SPICE από τους Ισραηλινούς. Για να έχουν να πλήξουν τους στόχους που πρέπει όταν και εάν έρθει “η κακιά η ώρα”. Διότι νομίζουν ότι εξοπλίζουν τη χώρα όταν τα αεροπλάνα κάνουν… ωραίες κωλοτούμπες. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Η δε επίσημη αμερικανική διπλωματία θα ψιθυρίζει στο αυτί της τουρκικής, ότι οι ΗΠΑ απέδειξαν ότι δεν επιθυμούν “τη διατάραξη της ισορροπίας” ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, τις οποίες “αγαπάει” εξίσου. Διαίρει και βασίλευε. Και θα συνεχίσει να χαϊδεύεται με την Υψηλή Πύλη διότι είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί ο εθισμός τίσων δεκαετιών που έχει μολύνει γτενιές και γενιές μανδαρίνων…

Δυστυχώς, οι φίλοι και σύμμαχοι πέραν του Ατλαντικού έχουν γεμίσει με γραφειοκρατικά “τζάνκια”, που αν δεν χύσουν σάλια για την Τουρκία μέρα παρά μέρα, κάτι θα πάθουν. Ας δοκιμάσουμε να βαφτίσουμε αυτή την καινοφανή ασθένεια ως “γιουσουφακισμό“. Καλύτερα να μη δοκιμάσουμε να εκτιμήσουμε πως αντιμετωπίζεται.

Έτσι κι αλλιώς, η Ουάσιγκτον γνωρίζει καλά ότι οι πολύχρωμοι -κομματικά- ανόητοι των Αθηνών στο τέλος θα καμφθούν από χαμόγελα και επισκέψεις, συν την ακατανόητη υπερηφάνεια και καταξίωση που δείχνουν να νιώθουν, ότι η κάθε Νούλαντ αποκαλεί την Ελλάδα “πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας“. Αυτοί είμαστε και σε όποιον αρέσει. Τώρα μαζεύτηκαν μεταξύ τους σε ιστορική τοποθεσία της χώρας για να μας λύσουν τα “προβλήματα”. Βοήθειά μας… 

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου