Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Πώς ο ομογενής από το Τάγμα Αζόφ "καπέλωσε" την ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή(Βίντεο)

Το παρασκήνιο για την αναφορά Έλληνα ομογενή, που μίλησε στην ελληνική Βουλή, ότι πολεμάει με το τάγμα του Αζόφ εναντίων των Ρώσων

Αντιδράσεις προκάλεσε η αναφορά Έλληνα ομογενή που μίλησε στην ελληνική Βουλή, ότι πολεμάει με το τάγμα του Αζόφ εναντίων των Ρώσων, με την κυβέρνηση δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου να δηλώνει ότι "η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη" και να στρέφει τα πυρά σε μερίδα της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας "εξοργιστική και ανέντιμη τη χρήση αυτού του λάθους".

"Ο Πρόεδρος Ζελένσκι, στην ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, περιέγραψε τα δεινά που προκαλεί στον ουκρανικό λαό η ρωσική εισβολή και εστίασε στην ηρωική αντίσταση του λαού του. Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη", δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: "Είναι όμως εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρ
α, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή.
Μια εισβολή που προκαλεί εκτελέσεις αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή. Αν κάτι είναι ντροπή είναι να μην παίρνουν καθαρή θέση. Ντροπή είναι οι ίσες αποστάσεις και η στάση αγγαρείας που κράτησαν σήμερα στη Βουλή. Ήλθε η ώρα των καθαρών απαντήσεων: είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει".

Μετά την εμφάνιση του ομογενή από το Τάγμα Αζόφ, πηγές του προεδρείου της Βουλής εξήγησαν ότι το τάγμα Αζόφ θεωρείται από τους Ουκρανούς μέλος του τακτικού τους στρατού, παρά τις ενστάσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα. Όπως εξηγούσαν, για τα σχετικά βίντεο "Ελλήνων ομογενών στρατιωτών" που προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωντανής ομιλίας Ζελένσκι ενημερώθηκαν δέκα λεπτά πριν ξεκινήσει η ομιλία. Τα βίντεο στα ουκρανικά έφτασαν πέντε λεπτά πριν την έναρξη στην ιδιωτική εταιρεία στην Καλλιθέα που είχε αναλάβει το τεχνικό κομμάτι της δύσκολης σύνδεσης.

Στη συνέχεια, σε δηλώσεις του ο Κώστας Τασούλας και ερωτηθείς για το πώς σχολιάζει το βίντεο με τους δύο Ουκρανούς μαχητές, είπε ότι "προφανώς θα μπορούσε να μην είχε συμπεριληφθεί". Ταυτόχρονα, εξήγησε ότι λίγα λεπτά πριν το διάγγελμα Ζελένσκι έμαθε και ο ίδιος και η Βουλή ότι θα συμπεριλαμβανόταν ένα βίντεο με δύο Έλληνες ομογενείς μαχητές που θα περιέγραφαν τις κακουχίες που περνάνε στη Μαριούπολη.

"Εμείς δεν υπήρχε περίπτωση να ελέγξουμε προκαταβολικά ή καθοδόν αυτά που ήθελε να πει ο κ. Ζελένσκι. Δεν υπήρχε περίπτωση εμείς να παρέμβουμε ούτε υπήρχε το χρονικό περιθώριο να ελέγξουμε το βιντέο. Θεωρώ ότι δεν πρέπει αυτό να μας απαγκιστρώσει από τη μεγάλη εικόνα η οποία είναι διαφορετική, και είναι η ιστορική απόφαση της χώρας μας να στηρίξει μια χώρα που αντιδρά και αντιστέκεται", υπογράμμισε.

Σε άλλη ερώτηση αν θα βγάλει επίσημη ανακοίνωση δυσαρέσκειας για το βίντεο με τους δύο μαχητές, ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε: "Δεν θα βγάλω καμία ανακοίνωση. Δεν θα συμβάλω στο να ανατραπεί η μεγάλη εικόνα. Δεν πρέπει να την αλλοιώσουμε και να διευκολύνουμε την προπαγάνδα της Ρωσίας". "Είναι άδικο και ανάξιο να υπονομεύσουμε το βασικό μήνυμα που είναι ότι ένας πολιορκούμενος ιστορικός ηγέτης μιας χώρας που σφαγιάζεται και δεινοπαθεί, ήρθε να εκφράσει τον πόνο του και να ζητήσει βοήθεια και συμπαράσταση", κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

Πληροφορίες θέλουν και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ενοχληθεί από την εμφάνιση του ομογενούς, που θεωρείται ότι στελεχώνεται από φασίστες και νεοναζί.

"Θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει αποφευχθεί", σχολίασε και ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Πώς ο ομογενής από το Τάγμα Αζόφ "καπέλωσε" την ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή

Οι αντιδράσεις

"Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση", υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. "Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο πρωθυπουργός", σημειώνει και σχολιάζει: "Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή".

"Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή", τονίζει η Αλ. Τσίπρας. 


Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε "μεγάλο λάθος αυτό που έγινε σήμερα στην ελληνική Βουλή".

Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι "η νομιμοποίηση ναζιστών συνιστά μία ανεξίτηλη εικόνα ντροπής για το ελληνικό Κοινοβούλιο". "ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ επέτρεψαν τη μετατροπή του λίκνου της Δημοκρατίας σε υπερασπιστή της ναζιστικής θηριωδίας, στη μαύρη επέτειο των 81 ετών από τη ναζιστική επίθεσης στην Ελλάδα", σημείωσε ο κ. Βελόπουλος.

Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, χαρακτήρισε "μεγάλο ατόπημα" το γεγονός ότι μέλος του τάγματος Αζόφ απευθύνθηκε στην ελληνική Βουλή και τόνισε πως θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Κώστα Τασούλα, αν ήταν ενήμερος.

"Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από εκεί πέρα, όμως, είναι απαράδεκτο ότι στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του τάγματος Αζόφ. Θα ζητηθούν εξηγήσεις στη συνεδρίαση σε λίγη ώρα στη Διάσκεψη των Προέδρων, από τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, αν ήταν ενήμερος και αν συμφώνησε. Διότι νομίζω αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα", δήλωσε η κ. Γεροβασίλη.

"Σήμερα απευθύνθηκε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ Ζελένσκι. Στο πρόσωπο του Ουκρανού Προέδρου, είδαμε τον ουκρανικό λαό και τα δεινά που υφίσταται από τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που καταδικάσαμε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή. Αυτό που μας κατέστη γνωστό στη Διάσκεψη των Προέδρων ήταν η ομιλία του κ Ζελένσκι και μόνο", επεσήμανε η γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη και πρόσθεσε: "Το ερώτημα που ευθέως τίθεται είναι αν ο Πρόεδρος της Βουλής γνώριζε και ενέκρινε τις ομιλίες προσώπων που δεν είχαν καμία θεσμική αρμοδιότητα και για τις οποίες δεν υπήρξε καμία ενημέρωση. Η ευθύνη του κ. Προέδρου είναι μεγάλη και εύλογα ζητούνται εξηγήσεις".

"Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη Βουλή και την ομιλία Ζελένσκι με τα κόμματα του ΝΑΤΟικού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟικές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ", σχολίασε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

"Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον ουκρανικό λαό, όχι στο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ. Αυτό που συνέβη σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτο, είναι καταδικαστέο, είναι ο απόλυτος εξευτελισμός και συνέβη με την πλήρη κάλυψη και ανοχή του Προέδρου της Βουλής και της Κυβέρνησης αλλά και όλων όσοι παρέμειναν στην αίθουσα", αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.


Η ομιλία του ομογενούς-μέλους του Τάγματος Αζόφ και οι αποχωρήσεις βουλευτών

Ο Ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έδωσε το λόγο σε έναν ομογενή από τη Μαριούπολη που ανέφερε τα εξής: "Καλημέρα αξιότιμα μέλη της ελληνικής Βουλής. Απευθύνομαι σε εσάς σαν Έλληνας στην καταγωγή. Λέγομαι Μιχαήλ. Ο παππούς μου πολέμησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών. Τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην ουκρανική άμυνα, μέσα από το Τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, είναι το χρέος μου σαν άντρας. Πρέπει να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη". 


Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο "Αναστάσιος" ο οποίος επίσης αυτοσυστήθηκε. "Λέγομαι Αναστάσιος. Ακούστε την έκκληση που σας απευθύνουμε. Δεν υπάρχει κανένας να τους βοηθήσει. Μπορείτε να μιλήσετε και να δώσετε βοήθεια στη Μαριούπολη", είπε μεταξύ άλλων ο δεύτερος στρατιώτης των ουκρανικών δυνάμεων.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΟΥΛΗ

Τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής σε ένδειξη διαμαρτυρίας την ώρα που μιλούσαν οι Αζόφ. Πιο συγκεκριμένα οι Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Γιάννης Γκιόλιας και Γιώργος Βαρεμένος.

Επίσης ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, αποχώρησε άμεσα από την αίθουσα μόλις έγινε αντιληπτό πως μέλη του Τάγματος Αζόφ πήραν τον λόγο.

 ΠΗΓΗ thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου