Κυριακή 14 Μαΐου 2023

G7 και ΕΕ κόβουν εισαγωγές αερίου από ρωσικούς αγωγούς


Λία Δεληγιάννηl.deligianni@euro2day.gr
Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το εμπόριο φυσικού αερίου μέσω αγωγών εμποδίζεται από τις δυτικές δυνάμεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η G7 και η ΕΕ θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου σε διαδρομές όπου η Μόσχα έχει διακόψει τις προμήθειες, σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το εμπόριο φυσικού αερίου μέσω αγωγών εμποδίζεται από τις δυτικές δυνάμεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Οπως σημειώνουν οι Financial Times, η απόφαση, η οποία πρόκειται να οριστικοποιηθεί από τους ηγέτες της G7 στη σύνοδο κορυφής στη Χιροσίμα την επόμενη εβδομάδα, θα αποτρέψει την επανέναρξη των εξαγωγών φυσικού αερίου από ρωσικούς αγωγούς σε διαδρομές προς χώρες όπως η Πολωνία και η Γερμανία, όπου η Μόσχα διέκοψε τον εφοδιασμό πέρυσι, προκαλώντας ενεργειακή κρίση σε όλη την Ευρώπη.

Οι δυτικές δυνάμεις θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία δεν θα λάβει ώθηση στα ενεργειακά της έσοδα καθώς προσπαθούν να αυξήσουν την οικονομική πίεση 15 μήνες μετά την πλήρη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Αν και τα μέτρα είναι απίθανο να επηρεάσουν οποιαδήποτε άμεση ροή φυσικού αερίου, υπογραμμίζουν τη βαθιά αποφασιστικότητα στις Βρυξέλλες να μονιμοποιήσουν την ταχεία και επώδυνη στροφή μακριά από δεκαετίες εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια.

Η απαγόρευση είναι εξαιρετικά συμβολική επειδή στην αρχή του πολέμου η ΕΕ είχε αποφύγει να στοχεύσει τις ροές μέσω των αγωγών δεδομένης της τεράστιας εξάρτησής τους από το φυσικό αέριο της Μόσχας. Η Ρωσία προχώρησε και μείωσε τις προμήθειες ούτως ή άλλως, πυροδοτώντας μια άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου πάνω από 10 φορές από το κανονικό επίπεδο.

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου