Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Τουρκία: «Δείχνουν» την Ελλάδα ως υπεύθυνη για την αποτυχία της συνόδου ΥΠΑΜ στο ΝΑΤΟ


AP Photo/Virginia Mayo

Όπως ήταν αναμενόμενο τα τουρκικά ΜΜΕ, λίγες ώρες μετά την αποτυχία της συνόδου ΥΠΑΜ στο ΝΑΤΟ, επέρριψαν ευθύνες και κατηγορίες στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι γείτονες θεωρούν τη χώρα μας ως υπαίτια για την αποτυχία έγκρισης του νέου περιφερειακού αμυντικού σχεδίου στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες καταγγέλλουν ελληνική και αμερικανική απόπειρα διασποράς ψευδών πληροφοριών ως αιτία μη έγκρισης του σχεδίου, υποστηρίζοντας ότι το θέμα «σκάλωσε» και πάλι στον όρο των «τουρκικών στενών».

Υπό τον κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο «Ξανά δυσπεψία για την Τουρκία», η «Aksam» προβάλλει φωτογραφίες ελληνικών δημοσιευμάτων σχετικά με τη Σύνοδο και υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα προσπάθησε να επιρρίψει την ευθύνη στην Τουρκία μετά την τελευταία σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, η οποία απέτυχε να καταλήξει σε απόφαση [ενν. έγκριση αμυντικού σχεδίου]. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει λάβει η Aksam, υπάρχουν 3 λόγοι πίσω από την αποτυχία λήψης απόφασης, ένας εκ των οποίων είναι το ελληνικό πείσμα.

«Μετά τη συνάντηση, ελληνικές πηγές διέρρευσαν πληροφορίες στα ελληνικά ΜΜΕ και αμερικανικές πηγές διέρρευσαν ξεχωριστές πληροφορίες στα αμερικανικά ΜΜΕ».

Το δημοσίευμα συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι «η ελληνική πλευρά διέρρευσε fake news στα ΜΜΕ επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Τουρκία. Η Aksam έμαθε την αλήθεια. Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί για την Κύπρο είναι προβλήματα, αλλά δεν είναι καινούργια, ούτε αποτέλεσαν εμπόδιο. Εμπόδιο προέκυψε από την ένσταση της ελληνικής πλευράς στην έκφραση "Τουρκικά Στενά" στο [υπό έγκριση] σχέδιο.

Σύμφωνα με την ελληνική αντιπροσωπεία, θα έπρεπε να αποκαλούνται "Στενά των Δαρδανελίων [Canakkale] και της Κωνσταντινούπολης [Istanbul]».

Παράλληλα, σύντομο δημοσίευμα στην εφημερίδα «Turkiye» έχει τίτλο «Ο ελληνικός Τύπος κατηγορεί την Άγκυρα για εκβιασμό».

Η εθνικιστική εφημερίδα «Aydinlik» με τίτλο «Βέτο της Τουρκίας στο πρώτο αμυντικό σχέδιο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο -- Η Τουρκία άφησε το στίγ0α της στη συνάντηση των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ», προβάλλει το τηλεγράφημα του Reuters, επικαλούμενο ανώνυμο διπλωμάτη, που υποστήριξε ότι η Τουρκία εμπόδισε την έγκριση του σχεδίου περιφερειακής άμυνας εξαιτίας διατυπώσεων αναφορικά με τοπωνύμια, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

Τα τουρκικά ΜΜΕ κάλυψαν την σύνοδο ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες (15-16/6) με επίκεντρο σχετικές δηλώσεις του νέου Τούρκου υπουργού Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, σε δημοσιογράφους αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου.

Ο νέος Τούρκος υπουργός Άμυνας τόνισε ότι: «Η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους συνεισφέροντες στο ΝΑΤΟ και πως, συναφώς, «δεν είναι αποδεκτό να υποκείμεθα σε περιορισμούς εξαγωγών από τους συμμάχους μας».

ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου