Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Ναυάγιο στην Πύλο: «Δηλητήριο» στάζει ο τουρκικός Τύπος κατά της Ελλάδας


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Τον ρόλο «εισαγγελέα» κατά της Ελλάδας έχει λάβει ο τουρκικός Τύπος, κατηγορώντας την ως υπεύθυνη για το πολύνεκρο ναυάγιο με τους εκατοντάδες μετανάστες.

Η υψηλότερης κυκλοφορίας, φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ προτείνει «Ο Τσίπρας να έρθει στην Τουρκία για να διδάξει τους δικούς μας αριστερούς» αναφέρει:

«Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Τσίπρας, ο οποίος αποκάλεσε ‘Τούρκους’ τους Τούρκους στη Δυτική Θράκη, έχει βρεθεί στο στόχαστρο των φασιστών και των ΜΜΕ της χώρας. Έπρεπε να πει Μουσουλμάνοι! Η Ελλάδα είναι ένα Χριστιανικό Βασίλειο, όχι ένα κοσμικό κράτος-μέλος της ΕΕ! Και μην παρεξηγηθείτε, η επιμονή τους δεν είναι επειδή αγαπούν τους μουσουλμάνους και δεν θεωρούν τους Τούρκους πολίτες (της χώρας)... Αν τους αγαπούσαν, θα είχαν βυθίσει μια βάρκα με παιδιά και ηλικιωμένους και θα είχαν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους μόλις τις προάλλες;
Θα διακινδύνευαν αυτή τη σφαγή αν, για παράδειγμα, σε εκείνο το σκάφος επέβαιναν Ουκρανοί πρόσφυγες και όχι Μουσουλμάνοι, Ανατολίτες, και ‘μελαχρινές’; Δεν θα είχε ξεσηκωθεί όλος ο σύγχρονος κόσμος; Ούτε αυτό το αφήνει όμως ο Τσίπρας. Οι αριστεροί της Ελλάδας είναι επίσης στους δρόμους καταγγέλλοντας τις φασιστικές αντι-προσφυγικές πολιτικές της κυβέρνησης».

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Μιλιέτ με τίτλο «Η καταστροφή ερχόταν, αλλά η Ελλάδα δεν έβλεπε», επικαλούμενη δηλώσεις του Vincent Cochetel, Ειδικού Αντιπροσώπου για τη Μεσόγειο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), αναφέρει ότι «η καταστροφή στα ανοιχτά της Πύλου στην Ελλάδα μπορεί να μην ήταν ένα ατύχημα αλλά μια σκόπιμη βύθιση από την ημιαυτόνομη υπηρεσία της ΕΕ Frontex, η οποία λειτουργεί με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν αυτό αληθεύει, δεν είναι η πρώτη φορά που η Frontex πράττει με αυτόν τον τρόπο. Η ιδιωτική χερσαία και θαλάσσια αστυνομία, την οποία ο Μητσοτάκης διευθύνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε φανερή και κρυφή συνεργασία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει ήδη πνίξει δεκάδες φυγάδες και αιτούντες άσυλο στα νερά της Μεσογείου και του Αιγαίου. Το γεγονός αυτό μάλιστα οδήγησε σε θεαματικές παραιτήσεις στη Frontex, στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα. Η τραγωδία στα ανοιχτά των ακτών του Ναβαρίνου πρόσθεσε μόνο στο αίμα που ήδη είχε βάψει τα χέρια της Φον Λάιεν και του Μητσοτάκη».

«Το BBC έχει τα στοιχεία», αναφέρει η τουρκική έκδοση του BBC, που σημειώνει: «Ήταν 14:17 όταν ήρθε η κλήση έκτακτης ανάγκης ενώ ένας απότομος ελιγμός καταγράφηκε γύρω στις 17.00. 35 λεπτά αργότερα, ένα ελικόπτερο πετούσε στον ουρανό. Τα αρχεία δείχνουν ότι αυτό περίμενε στα ανοιχτά επί επτά ώρες, ακίνητο.

Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η Ελλάδα έπρεπε να είχε ξεκινήσει μια επιχείρηση διάσωσης μεγάλης κλίμακας πολύ πριν βυθιστεί το σκάφος. Η MarineTraffic, εταιρεία που συλλέγει δεδομένα για τη διαδρομή των πλοίων και την κίνηση στις θαλάσσιες διαδρομές, παρείχε στο BBC μια εικονοποίηση της κίνησης του βυθιζόμενου πλοίου το οποίο δεν είχε συσκευή παρακολούθησης. Ωστόσο, παρατηρούνται καταγεγραμμένες κινήσεις άλλων πλοίων στην περιοχή όπου βυθίστηκε το σκάφος με τους μετανάστες. Ως εκ τούτου, διαπιστώνεται ότι τα παραπλέοντα πλοία Lucky Sailor και Faithful Warrior παρατήρησαν το σκάφος των μεταναστών και ενήργησαν ανάλογα πριν το πλοίο τους βυθιστεί».

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ με τίτλο «Κλειδωμένες γυναίκες και παιδιά» αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές, που παρακολούθησαν το σκάφος επί μια μέρα, δεν μπορούν να εξηγήσουν την έλλειψη βίντεο από τη βύθισή του.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου