Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Η μυστική επιχείρηση "Ευρω-SOS". Πώς προσγειώνονταν cargo της Lufthansa με δισ. στο Βενιζέλος

Όλη η αλήθεια για τις πτήσεις με τα δισ. ευρώ και τις σκηνές τρόμου που εκτυλίχθηκαν στην "αίθουσα 210" της Τράπεζας της Ελλάδος .
 Οι σκηνές τρόμου που εκτυλίχθηκαν στην "αίθουσα 210" της Τράπεζας της Ελλάδος προεκλογικά -μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2012- νικούν και τη φαντασία του καλύτερου σκηνοθέτη θρίλερ, όπως δημοσιεύει σήμερα το "Έθνος".

Ναυλωμένα αεροπλάνα, κυρίως της Lufthansa, με πακεταρισμένα 50ευρα και 100ευρα έφταναν κρυφά στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", για να προμηθεύσουν τις τράπεζες με ρευστό, αφού είχαν ξεμείνει από την απόσυρση των καταθετών που ένιωθαν την αγωνία ότι θα έχαναν τα χρήματά τους λόγω της φήμης ότι η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ.
Το σχέδιο και την εκτέλεση υπογράφει η Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και ιδιαίτερα η ομάδα που συστάθηκε για τη διαχείριση της συγκεκριμένης κρίσης, την οποία είχε διαγνώσει από τα μέσα του 2010.
"Το έλλειμμα ρευστού των τραπεζών έφτασε τα 3,5 δισ. ευρώ σήμερα (σ.σ 14 Ιουνίου 2012)", άκουσε ο διοικητής της Τράπεζας να του λέει ο στενός του συνεργάτης.
Όπως αναφέρει το "Έθνος της Κυριακής", ο κ. Προβόπουλος χλώμιασε. Οι τράπεζες δεν είχαν λεφτά να δώσουν στους καταθέτες τους και αυτό έπρεπε να μείνει μυστικό, για να μην προκληθεί ανεπανόρθωτος πανικός.
Αμέσως, συγκεντρώθηκαν τα μέλη της διαχείρισης κρίσεων στην "αίθουσα 210" της Τράπεζας της Ελλάδος. Μετά από μία σύσκεψη που θύμιζε "war room" (κέντρο επιχείρησης πολέμου) ο κ. Προβόπουλος επικοινώνησε με την ΕΚΤ για να ζητήσει να έρθει χρηματαποστολή με 5,5 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι όπως πρόσφατα δημοσίευαν και "Τα Νέα", η επιτακτική ανάγκη για ζεστό χρήμα καλύφθηκε με ενέσεις ρευστότητας από το εξωτερικό. Υπό άκρα μυστικότητα, αεροπλάνα τύπου C - 130 έφτασαν τρεις φορές στην Ελευσίνα φορτωμένα με χρηματοδέματα των 50 και των 100 ευρώ.
Η πρώτη πτήση έγινε στις 10 Ιουνίου 2010, καθώς η ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης και το μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 7ης Ιουνίου είχαν στεγνώσει τις τράπεζες από μετρητά.
Τότε η ΤτΕ σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας παρέλαβε 15 εκατ. χαρτονομίσματα των 100 ευρώ, τροφοδοτώντας γκισέ και ΑΤΜ με 1,5 δισ. ευρώ.
Τα χρηματοδέματα, το καθένα από τα οποία είχε 1.000 χαρτονομίσματα των 100 ευρώ, έφτασαν στο αεροδρόμιο και από εκεί στο Νομισματοκοπείο.
Εκεί οι υπάλληλοι της ΤτΕ δούλευαν νυχθημερόν και τα φώτα του κτιρίου επί της Λεωφόρου Μεσογείων 341 έμεναν αναμμένα όλο το 24ωρο, δίνοντας τροφή σε διάφορους μύθους ότι "έκοβε χρήμα".
Οι πτήσεις της 10ης Ιουνίου 2010 δεν ήταν αρκετές. Ένα χρόνο αργότερα, στις 16 Ιουνίου 2011 η δεύτερη χρηματαποστολή, αξίας 1,92 δισ. ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ αυτή τη φορά έφτασε από την Αυστρία.
Η τρίτη ένεση ρευστότητας έγινε στις 24 Νοεμβρίου 2012. Είχαν προηγηθεί η αποχώρηση της τρόικας τον Σεπτέμβριο, η επεισοδιακή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και κυρίως η ανακοίνωση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, γεγονότα που οδήγησαν σε φυγή καταθέσεων άνω των 8 δισ. ευρώ σε λίγες εβδομάδες.
Για να καλυφθούν οι ανάγκες σε μετρητά ήρθαν 1,84 δισ. ευρώ πάλι σε χαρτονομίσματα των 50 ευρώ.
Ο απερχόμενος Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος τόνισε πάντως την Πέμπτη πως η χώρα μπαίνει πλέον σε τροχιά ανάκαμψης, ενώ μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε πως "τώρα άλλοι θα χάσουν τον ύπνο τους" προσθέτοντας όμως πως τα προβλήματα της χώρας δεν είναι τα ίδια με εκείνα των προηγούμενων δύσκολων ετών.
"Τα κακά είναι πίσω μας αλλά δεν χρειάζεται ανεμελειά", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος. Ο ίδιος παραδίδοντας την έκθεση της ΤτΕ είπε πως έπραξε το καθήκον του όλα αυτά τα χρόνια και ζήτησε να συνεχιστεί η προσπάθεια τονίζοντας πως ο χειρότερος εχθρός της χώρας είναι ο εφησυχασμός.
Ερωτηθείς να σχολιάσει τη στάση του Αλέξη Τσίπρα για την τοποθέτηση του Γ. Στουρνάρα στη θέση του Διοικητή της ΤτΕ, ο κ. Προβόπουλος ζήτησε από τους δημοσιογράφους να μην τον βάζουν να σχολιάσει απόψεις πολιτικών μέσα στο ναό της Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου