Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Η Διαχρονική σοφία του Πλάτωνα - 40 από τα καλύτερα γνωμικά του

Ο Πλάτων ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος από την Αθήνα, ο πιο γνωστός μαθητής του Σωκράτη και δάσκαλος του Αριστοτέλη.
Το έργο του με τη μορφή φιλοσοφικών διαλόγων έχει σωθεί ολόκληρο και άσκησε τεράστια επιρροή στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία και γενικότερα στη δυτική φιλοσοφική παράδοση μέχρι τις ημέρες μας.
Ο Πλάτων, μεταξύ άλλων, έγραψε την Απολογία του Σωκράτους, το Συμπόσιο όπου μιλά για την φύση του έρωτα, ενώ σε δύο μακρούς διαλόγους, την Πολιτεία και τους Νόμους, περιέγραψε την ιδανική πολιτεία.
Τα έργα του Πλάτωνα είναι 36 και όλα, εκτός από την Απολογία, διαλογικά. Μεταξύ των άλλων υπήρξε και ο ιδρυτής της Ακαδημίας.

Αρθρο-κόλαφος του Guardian: Στο έλεος του Θεού οι τουρίστες στην Ελλάδα - ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Στην «απελπιστική κατάσταση» των ιατρικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα - πηγή κινδύνου για τους τουρίστες που χρειάζονται επειγόντως περίθαλψη-, αναφέρεται ο Guardian με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο μιας Βρετανίδας τουρίστριας στην Κάλυμνο.

Στην ανταπόκρισή της η Έλενα Σμιθ φιλοξενεί δηλώσεις του Μιχάλη Γιαννακού, προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, ο οποίος μετά το θάνατο της 74χρονης Βίβιαν Τέιλορ επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο με εξειδικευμένους διασώστες τη μοιραία νύχτα που αισθάνθηκε αδιαθεσία, σημαίνει συναγερμό για τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, βασικού εξοπλισμού, ασθενοφόρων και υλικών , οι οποίες «συνιστούν τεράστια απειλή για χιλιάδες τουρίστες και φυσικά τους πολίτες μας».

Αντίδραση Ουγγαρίας: Μικροπρεπής εκδίκηση η απόφαση του ΕΚ

Για «μικροπρεπή εκδίκηση» σε βάρος της Ουγγαρίας έκανε λόγο ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, στον απόηχο της απόφασης την Τετάρτη των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας.

Ο Σιγιάρτο δήλωσε, επίσης, ότι η Ουγγαρία θα αναζητήσει νομικούς τρόπους για να αμφισβητήσει την απόφαση, καθώς οι αποχές δεν καταμετρήθηκαν και αυτό, υποστήριξε, άλλαξε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια μικροπρεπής εκδίκηση σε βάρος της Ουγγαρίας από πολιτικούς που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης» δήλωσε ο Σιγιάρτο.

Οικονομικός όλεθρος: Σε απελπισία ο Ερντογάν - Αυξάνει τα επιτόκια για να σώσει την τουρκική λίρα(Βίντεο)

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου για να καταλαγιάσει την κρίση της τουρκικής λίρας, αλλά οι προβλέψεις για το ύψος της αύξησης διαφέρουν πολύ, καθώς η τράπεζα σταθμίζει τις ανησυχίες για την εξασθένιση της λίρας με τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομίας.
 Η λίρα έχει κατρακυλήσει 40% έναντι του δολαρίου φέτος, λόγω της αβεβαιότητας από την επιρροή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική και της πιο πρόσφατης δριμείας αντιπαράθεσης της Τουρκίας με τις ΗΠΑ που αναστάτωσε τους επενδυτές.

Τουρκία:Αύριο αποφασίζει Δικαστήριο για μέλλον Αγ.Σοφιάς

Απόφαση για το αν θα ανοίξει η Αγιά Σοφία σε μουσουλμανική προσευχή, θα λάβει αύριο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έπειτα από προσφυγή της τουρκική Ένωσης Υπηρεσίας Μόνιμων Βακουφίων Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος το 2015.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Ένωση είχε προσφύγει στην πρωθυπουργία το 2004 ζητώντας νέες ρυθμίσεις ώστε να ανοίξει η Αγία Σοφία σε μουσουλμανική προσευχή αλλά δεν πήρε απάντηση.

Κοτζιάς: Η χώρα έχει ανάγκη από το θεσμό του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας - «Η χώρα έχει ανάγκη από περισσότερο συντονισμό και σχεδιασμό στα θέματα κρίσεων»

Της χρησιμότητας του θεσμού του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπεραμύνθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). Παράλληλα επέκρινε τη στάση της ΝΔ να αποχωρήσει και ειδικότερα τη στάση του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου λόγω απόρριψης του αιτήματός του για διεύρυνση της ατζέντας της συνεδρίασης.
Αίτημα στο οποίο διαφώνησαν οι εκπρόσωποι των ΑΝΕΛ, ΣΥΡΙΖΑ, Ποταμιού και Ένωσης Κεντρώων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου. Δριμεία κριτική άσκησε επίσης ο κ. Κοτζιάς προς τον κ. Κουμουτσάκο και για τον ισχυρισμό του ότι η πρόσκληση για το ΕΣΕΠ του απεστάλη μόλις πριν δύο ημέρες, ενώ -όπως σημείωσε- την είχε λάβει με την υπογραφή του στις 17 Αυγούστου.