Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Η Γεωργία Στρατούλη αποκαλύπτει την οχυρωμένη αρχαία πόλη μεταξύ Καμπάνη-Πεδινού Κιλκίς


Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς και την Προϊσταμένη της, Γεωργία Στρατούλη, ξενάγηση για την πορεία των εργασιών – ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο της Τράπεζας Καμπάνη – Πεδινού, στην περιοχή Σαρ Τεπέ (Sari tepe = Κίτρινος Λόφος).

Ο μύθος της φεμινάζι


Τεράστιο πρόβλημα ο μύθος της φεμινάζι. Γιατί; Ο νόμος του Poe λέει πως είναι αδύνατον, χωρίς κάποια συγκεκριμένη ένδειξη, να ξεχωρίσεις εάν κάτι είναι αυθεντικό ή σάτιρα, επειδή η ιδεολογία που σατιρίζετε είναι εντελώς παράλογη. Με λίγα λόγια οι άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι κάτι είναι σάτιρα. Επειδή έχουν δει παρόμοιες τέτοιες ιδέες να εκφράζονται και να γίνονται αποδεκτές σαν κάτι αληθινό.

Καιιιι... να τα μας!!! Στη Βρετανια λοιπον ζητανε ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ νομους και ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ δικαστικο συστημα για τις γυναικες


ΔΕΝ ειναι κατι που προεκυψε ξαφνικα. Το λεω και το ξαναλεω. Δεκαετιες τωρα οι φεμινιστριες απαιτουν οι γυναικες ΝΑ ΜΗΝ ΦΥΛΑΚΙΖΟΝΤΑΙ ο,τι κι αν εχουν κανει! Πως το λενε; Να σου σφαζει το παιδι, να μην πηγαινει φυλακη! Επειδη εχουμε πολλη "πατριαρχια"

Shabana Mahmood Prison isn’t working for women, Labour says, as it unveils plans for alternatives


Shabana Mahmood tells conference she wants more help in community for offenders and fewer cases going to court

Rajeev Syal Home affairs editor

Δύο περιστατικά στην Πάτρα – Μαθήτριες κατηγορούνται για σωματικές βλάβες


DIKASTIKO.GR / ΕΙΔΗΣΗ / Δυο περιστατικα στην Πατρα – Μαθητριες κατηγορουνται για σωματικες βλαβες

Δύο ανήλικες, 15 και 13 ετών αντίστοιχα, προκάλεσαν σωματικές βλάβες η μία στην άλλη - Μια 17χρονη χτύπησε με γροθιά συμμαθήτριά της, η οποία μετέβη στο νοσοκομείο.

ΙΑΝΟΣ Αθήνας: «Τα φιλοσοφικά θεμέλια του woke» | Σήμερα στις 19.30


Tην Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 στις 19.30 o Γιώργος Καραμπελιάς  στα πλαίσια του κύκλου «Συναντήσεις Κορυφής» , θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα και αρθρογράφο Τάκη Θεοδωρόπουλο με θέμα: “Τα φιλοσοφικά θεμέλια του woke” με αφορμή το βιβλίο, H φιλοσοφία του Woke”, που κυκλοφορεί από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις.

Ακάθεκτος ο Τατάρ: Το Κυπριακό θα λυθεί εάν «τα δύο κράτη» αναγνωρίσουν το ένα το άλλο


«Αν αυτά τα δύο κράτη αναγνωρίσουν το ένα το άλλο, τότε ούτως ή άλλως θα λυθεί ριζικώς το κυπριακό», δηλώνει ο Ερσίν Τατάρ στον ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου Αναντολού

Θύελλα αντιδράσεων στα κατεχόμενα για την ομιλία Ερντογάν


Με την ομιλία του στην ΓΣ του ΟΗΕ ο Τούρκος Προέδρος διακήρυξε στον κόσμο ότι η Τουρκία κρατά το βόρειο τμήμα της Κύπρου κάτω από την κατοχή της από το 1974, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής του Ιδρύματος Αρίφ Χασάν Ταχσίν, Σενέρ Ελτζίλ.

Υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 521.020 χιλιομέτρων


Πράσινο φως άναψε η Περιβαλλοντική Αρχή στην εγκατάσταση υποθαλάσσιου   καλωδίου οπτικών ινών (fiber optic) που επιδιώκει την συνδεσιμότητα μεταξύ Γαλλίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. 

Εθνική Φρουρά: Στο επίκεντρο η προμήθεια Leopard 2 – Αποκλείστηκαν τα Merkava – Τέλη του έτους έρχονται τα νέα H145M


Καίριες εξελίξεις λαμβάνουν χώρα για την Εθνική Φρουρά. Η κυριότερη εξέλιξη αφορά τη προοπτική προμήθειας γερμανικών αρμάτων Leopard 2 για την αντικατάσταση των ρωσικών αρμάτων. Αρχικώς, υπήρχαν διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για άρματα μάχης Merkava πλην όμως η επιλογή αυτή αποκλείστηκε και πλέον η Εθνική Φρουρά στρέφεται στη Γερμανία για τη προμήθεια νέων αρμάτων μάχης. 

Bradley: Νέα πρόταση για παραχώρηση επιχειρησιακών ΤΟΜΑ από τις ΗΠΑ μετά την αρνητική απάντηση του ΓΕΣ

*Του Κώστα Σαρικά 

Η επίσημη αρνητική απάντηση του ΓΕΣ προς τις ΗΠΑ μέσω του αρμόδιου για τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ γραφείου στης πρεσβείας στην Αθήνα ODC (Office of Defense Cooperation) σχετικά με την προσφορά των Αμερικανών για 62 μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ Bradley φαίνεται ότι δρομολόγησε εξελίξεις.

Ramstein Flag 24: Πολυεθνικός στόλος μαχητικών στην Ανδραβίδα για την κορυφαία άσκηση του ΝΑΤΟ (Βίντεο)

 

Αφίξεις μαχητικών στην Ανδραβίδα
Πολεμική Αεροπορία
H μεγάλη αεροπορική άσκηση της Συμμαχίας στην Ελλάδα- Ποιοι και με τι συμμετέχουν, πού εστιάζε.

Κώστας Μαυραγάνης

Άφιξη του 19ου Rafale στην Τανάγρα

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η 27η Σεπτεμβρίου, είναι τελικώς η ημέρα στην οποία άρχισαν οι αφίξεις στην Ελλάδα των Rafale F3R της δεύτερης, συμπληρωματικής προμήθειας, η οποία αφορούσε 6 μαχητικά και όπως είχε γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, παρουσιάζουν μικρή καθυστέρηση. 

Άμεσα τα Ισραηλινά Spice & Rampage για τα F-16 Viper: Κι από το 2028 το μακρύτερο δόρυ – οι AGM-158 JASSM ER των 1000 χλμ και τα άλλα αμερικανικά όπλα

Από σήμερα ως το 2028 η πολεμική αεροπορικά θα ενισχυθεί με τα ισραηλινά όπλα των συλλογών Spice και τους πυραύλους Rampage. Μετά το 2028 θα ξεκινήσουν οι παραγγελίες αμερικανικών όπλων για F-16 Viper & F-35. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ // HELLAS JOURNAL

Το 2028 μπορεί να θεωρηθεί η χρονιά «κλειδί» για τις Ένοπλες Δυνάμεις και ίσως, λίγο περισσότερο για την Πολεμική Αεροπορία η οποία, άλλωστε, έχει ξεκινήσει προοδευτικά να ενισχύεται σημαντικά.

Mirage 2000-5 της ΠΑ στην Σερβία;


Οι συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Βελιγραδίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην πώληση 12 Mirage 2000-5, ενισχύοντας τις αεροπορικές δυνατότητες της Σερβίας.

Πυρηνικό αντιδραστήρα θα κατασκευάσει η Σουηδία ως το 2026


Ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός που υποστηρίζεται από την άκρα δεξιά, δηλώνει ότι θέλει «μαζική» παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Σουηδία

Ο Νίκος Δένδιας θα παρουσιάσει σε λίγες ημέρες στη Βουλή τον αντι-drone θόλο


Τη φρεγάτα «Σπέτσαι», λίγο πριν αποπλεύσει για να ενταχθεί στις δυνάμεις της επιχείρησης «Ασπίδες», επισκέφθηκε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Ελληνοτουρκικά: Ο ιδεολογικός αφοπλισμός


Kαι το αντιπαράδειγμα του Ισραήλ

του Γιώργου Καραμπελιά 

Ως προοίμιο θα ήθελα να θυμίσω ένα κείμενο του μεγάλου Έλληνα φιλόσοφου Παναγιώτη Κονδύλη πριν από 27 χρόνια, το 1997, που παρουσιάζει μια μάλλον επηυξημένη επικαιρότητα: 

Γιώργος Γεραπετρίτης στο ΣΑ του ΟΗΕ: Γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης η Ελλάδα

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

«Η Ελλάδα κατανοεί την τεράστια ευθύνη που συνεπάγεται η θέση του εκλεγμένου μέλους» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στην ανοιχτή συνεδρίαση υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα «Διατήρηση της Διεθνούς Ειρήνης και Ασφάλειας: Ηγεσία για την Ειρήνη». 

Στη Φινλανδία ο επικεφαλής του ΛΣ και για σκάφη (pics)


Eπίσκεψη στην Φινλανδία πραγματοποίησε στις 13/9/2024 ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης. Συνοδευόμενος από την Πρέσβυ της Ελλάδος στο Ελσίνκι Ναταλία Καραγεώργου, συναντήθηκε με τον Υπαρχηγό της Φινλανδικής Συνοριοφυλακής (Deputy Chief of the Finnish Border Guard), Υποναύαρχο Markku Hassinen, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα Αρχηγού από 01/01/2025.

Συνελήφθη 28χρονος που έφερνε παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα – Χρέωνε από 700 έως 2.220 ευρώ το άτομο


Αστυνομικοί συνέλαβαν 28χρονο αλλοδαπό που έφερνε παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα.

Ιταλία: Πρόστιμα έως €10.000 σε πιλότους που βοηθούν σκάφη μεταναστών


Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ σε πιλότους αεροσκαφών που αναζητούν σκάφη μεταναστών που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, σύμφωνα με ένα προσχέδιο κυβερνητικού διατάγματος.

Μίτσκοσκι: «Κακό μήνυμα έστειλαν οι Βρυξέλλες στους πολίτες μας»


Σεπτέμβριος 27, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Σκόπια.

Ένα κακό μήνυμα στέλνεται στους πολίτες της χώρας μας, αυτό είναι το σχόλιο του πρωθυπουργού Χριστιάν Μίτσκοσκι μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον διαχωρισμό της Αλβανίας από τη Βόρεια Μακεδονία στην πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαχώρισε τα Τίρανα από τα Σκόπια


Σεπτέμβριος 27, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Οι Βρυξέλλες ξεκινούν διαπραγματεύσεις μόνο με τα Τίρανα, τα Σκόπια συνεχίζουν να περιμένουν.

Προκλητική ανάρτηση του τουρκικού BPT για το Γαλατασαράι-ΠΑΟΚ: Το τέλος του δρόμου στην Κωνσταντινούπολη είναι η θάλασσα


Ένα άκρως προκλητικό και εθνικιστικό σχόλιο έκανε του τουρκικό δίκτυο BPT για τη νίκη της Γαλατασαράι επί του ΠΑΟΚ στο Europa League

Συνελήφθη φίλαθλος του ΠΑΟΚ: Κατέβασε τουρκική σημαία από τον ιστό της στην Κωνσταντινούπολη


Έλληνας φίλος του ΠΑΟΚ φέρεται να συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη και κρατείται στις τουρκικές φυλακές με την κατηγορία ότι κατέβασε τουρκική σημαία από τον ιστό της.

Και ξαφνικά... σενάρια του τουρκικού Τύπου για άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης


Στα δημοσιεύματα γίνεται αναφορά στη μετάβαση διευρυμένης αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου στην Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα για σχετικές συνομιλίες, που αφορούν τεχνικά θέματα της επαναλειτουργίας της Σχολής.

Ερντογάν: Συζητήσαμε με Μητσοτάκη τα γνωστά ζητήματα στο Αιγαίο – Αρχές του 2025 θα τα βάλουμε στο τραπέζι


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Τι ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος για την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Διαφορά μας με την Τουρκία η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ


Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί στην 79η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024.
via Associated Press
«Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εργαστεί για την επίλυση του μοναδικού εκκρεμούς σημαντικού ζητήματος με τη γείτονά μας»

Πώς είδε ο τουρκικός Τύπος την ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ για Κυπριακό και ΑΟΖ


Μαρία Ζαχαράκη

Η τουρκική ειδησεογραφία έσπευσε να σχολιάσει την χθεσινοβραδινή ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εστιάζοντας στη ρητορική του για τα ζητήματα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών και του Κυπριακού. 

Ελληνοτουρκικές επαφές υπό τον ΟΗΕ: Η Παπαδοπούλου συναντάται με την υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας – Παζάρια στον ΟΑΣΕ


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Αμφότερες οι χώρες δείχνουν να συνεργάζονται για να προσφέρουν ισχυρή αλληλοϋποστήριξη στις υποψηφιότητες εκατέρωθεν

Στα ενδότερα του αραβικού κόσμου: Θέλουν οι Αραβες ηγέτες να κάνει το Ισραήλ τη «βρώμικη δουλειά», εξοντώνοντας τη Χεζμπολάχ; – Ανάλυση Corriere della Sera


FILE PHOTO Hezbollah fighters take the oath during the memorial ceremony to mark the 40th day since the death of Hezbollah senior commander Fuad Shukr, in Beirut, Lebanon, 07 September 2024. EPA, WAEL HAMZEH

Ένα διάσημο αστυνομικό διήγημα του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ έχει τον τίτλο «The Dog That Never Barked». Το μυστήριο του σκύλου που δεν γάβγισε, άλλα έπρεπε να γαυγίσει. Κάτι ανάλογο συμβαίνει στον αραβικό κόσμο και σε σχέση με την ισραηλινή επίθεση κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο γράφει στην Corriere della Sera o Federico Rampini

Η Μέση Ανατολή φλέγεται: Ομοβροντία ρουκετών της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ - Τι επιδιώκει η Τεχεράνη - Αναζητείται ισορροπία


Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε ομοβροντία ρουκετών εναντίον της Τιβεριάδας, στην κάτω Γαλιλαία στο βόρειο Ισραήλ, περίπου 30 χιλιόμετρα από τη μεθόριο με τον Λίβανο.

Χερσαία επέμβαση-εξπρές το σχέδιο του Ισραήλ για τον Λίβανο


«Θα το κάνουμε όσο πιο σβέλτα γίνεται», δήλωσε ανωνύμως Ισραηλινός αξιωματούχος. «Οι άμαχοι έχουν πυραύλους στο σπίτι τους...». Ακροβασίες Νετανιάχου με φόντο τη (μη) κατάπαυση πυρός.

Η εκεχειρία σαν πρόσχημα: Γιατί η χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο είναι «μονόδρομος» για το Ισραήλ

Ισραηλινό πλήγμα στην πόλη Marjayoun, στο νότιο Λίβανο (AP Photo/Hussein Malla) (AP Photo/Hussein Malla)

Γιάννης Χαραμίδης

Μπορεί τις τελευταίες 48 ώρες να διαρρέεται από επίσημες αλλά και ανεπίσημες πηγές πως Χεζμπολάχ και Ισραήλ βρίσκονται κοντά σε μία συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, τα δεδομένα, όμως, δείχνουν πως το Ισραήλ στην πραγματικότητα έχει μόνο έναν δρόμο.

Νετανιάχου προς Ιράν: Αν μας χτυπήσετε, θα σας χτυπήσουμε – Αποχωρήσεις κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ


Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι αποφάσισε να μεταβεί στη Νέα Υόρκη μετά «τα ψέματα και τις συκοφαντίες» που ακούστηκαν από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ για το Ισραήλ

Η Τεχεράνη στηρίζει τη Χεζμπολάχ, αλλά «με σύνεση»


Με φόντο τα μαζικά πλήγματα του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ, το Ιράν αναζητεί μια εύθραυστη ισορροπία στηρίζοντας τον λιβανέζο σύμμαχό του χωρίς ωστόσο να εμπλακεί άμεσα στη σύγκρουση, κάτι που θα μπορούσε να βλάψει τις προσπάθειές του να χαλαρώσουν οι δυτικές κυρώσεις εις βάρος του, εκτιμούν αναλυτές.

Σαουδική Αραβία: Δημιουργεί διεθνή συμμαχία για να προωθήσει τη λύση 2 κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση


Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι οι πρώτες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Ριάντ και τις Βρυξέλλες

Το Ισραήλ προετοιμάζει την χερσαία επιχείρηση: Με «πλήρη ισχύ» η επίθεση στη Χεζμπολάχ


Η ισραηλινή αεροπορία προετοιμάζει το έδαφος μίας χερσαίας επίθεσης στο έδαφος του Λιβάνου.

Χούθι: Εξαπολύσαμε επιθέσεις με βαλλιστικό πύραυλο και drones σε Τελ Αβίβ και Ασκελόν


Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν επίθεση με στόχο τις ισραηλινές πόλεις Τελ Αβίβ και Ασκελόν με έναν βαλλιστικό πύραυλο και ένα drone.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία πως συζητά προμήθεια όπλων με τους Χούθι της Υεμένης

Ελικόπτερο των Χούθι της Υεμένης πάνω από εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα Houthi Media Center via AP

Επιμέλεια - Ορέστης Παντελόγλου

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε  τη Ρωσία πως διαπραγματεύεται παραδόσεις όπλων με το προσκείμενο στο Ιράν κίνημα των Χούθι της Υεμένης.

Πάνω από 30 χώρες υπέγραψαν την Κοινή Δήλωση Υποστήριξης για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας


Σεπτέμβριος 27, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, υιοθέτησαν την Κοινή Διακήρυξη Υποστήριξης για την Ανάκαμψη και την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν κλιμακώνει τον πόλεμό του κατά της Δύσης


Του Hal Brands

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αποφυγή της κλιμάκωσης ήταν το μόνιμο μέλημα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Αλλά σχεδόν τρία χρόνια μετά, η πραγματικότητα είναι ότι ο πόλεμος έχει ήδη επεκταθεί και κλιμακωθεί, απλώς όχι ακριβώς με τους τρόπους που πολλοί θα περίμεναν.

H πυρηνική «κόκκινη» γραμμή που χάραξε ο Πούτιν στη Δύση - Τι σηματοδοτεί


Η Δύση αναρωτιέται ακόμα αν ο Ρώσος πρόεδρος εννοεί αυτά που λέει ή μπλοφάρει

Η Κίνα θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ιαπωνία μετά την εκλογή Ισίμπα


Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ιαπωνία μετά την εκλογή ως προέδρου του κυβερνώντος κόμματος του Σιγκέρου Ισίμπα, που θα γίνει πρωθυπουργός την ερχόμενη εβδομάδα.