Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Ο ηρωικός Υπολοχαγός που κάλυψε με το σώμα του τη χειροβομβίδα για να σώσει τους στρατιώτες

Σαν σήμερα, στις 5 Νοεμβρίου 2009, ο Υπολοχαγός Χαραλάμπους Χαράλαμπος της Εθνικής Φρουράς, έπεσε νεκρός από έκρηξη χειροβομβίδας.

Ο θάνατός του όμως ήταν ηρωικός. Ο «Πάμπος» για τους φίλους και την οικογένεια, έπεσε πάνω στην χειροβομβίδα που «όπλισε» μόνη της. Ήθελε να δώσει χρόνο σε άλλους τρεις στρατιώτες για να τρέξουν και να σωθούν. Έγινε θυσία γι΄ αυτούς. 

Η αντίστροφη μέτρηση

Στις 10:50 πρωί, ένας υπόκωφος ήχος τάραξε την περιοχή γύρω από το φυλάκιο στην πρώτη γραμμή της Λευκωσίας κοντά στην Πύλη Πάφου, στο κέντρο της Παλιάς Λευκωσίας. Ο Υπολοχαγός Χαράλαμπος Χαραλάμπους έπεσε νεκρός.
Εκείνο το πρωί, ο Υπολοχαγός και οι άλλοι τρεις στρατιώτες ξεκίνησαν καταμέτρηση του πολεμικού υλικού που υπήρχε στο φυλάκιο. Κατά τη διάρκειά της, ο Υπολοχαγός έπιασε μία χειροβομβίδα. Ένας περίεργος ήχος, προειδοποιητικός, ακούστηκε.

Άγιος Ιωάννης ο Βατατζής ο ελεήμονας βασιλιάς

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού


Ανάμεσα στους πολλούς ευσεβείς αυτοκράτορες του Βυζαντίου ξεχωρίζει ο Ιωάννης Γ΄ Δούκας Βατάτζης, ο οποίος υπήρξε ένας από τους ενδοξότερους βασιλείς, και άγιος της Εκκλησίας μας και μάλιστα έχει την προσωνυμία του Ελεήμονος.

Γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1193 από γονείς επιφανείς και ευσεβείς. Ο πατέρας του Βασίλειος και ήταν ο Δούκας του θέματος των Θρακησίων και δομέστικος της ανατολής. Η μητέρα του Αγγελίνα ήταν κόρη του Ισαακίου, γιού του Κωνσταντίνου Αγγέλου, και της Θεοδώρας Κομνηνής, κόρης του Αλεξίου Α΄ Κομνηνού.

Τουταγχαμών-100 χρόνια από την ανακάλυψη του τάφου(Φωτο)

Ο τάφος εξακολουθεί να θεωρείται από τους περισσότερους ειδικούς ως η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη όλων των εποχών

Στις 4 Νοεμβρίου 1922, ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανακάλυψε τον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών, στην Κοιλάδα των Βασιλέων της Αιγύπτου, ο οποίος περιελάμβανε τη σαρκοφάγο, τη χρυσή μάσκα και μια σημαντική συλλογή κοσμημάτων.

Ο τάφος άνοιξε στις 26 Νοεμβρίου 1922 και μετά για δέκα χρόνια ο Βρετανός αρχαιολόγος αφοσιώθηκε στη μελέτη του τάφου του Φαραώ, ο οποίος μεταφέρθηκε και φυλάχτηκε στο Μουσείο του Καΐρου. Ο Χάουαρντ Κάρτερ άρχισε να μελετά τις επιγραφές και τους πίνακες της Αιγύπτου σε ηλικία 17 ετών. Οι ικανότητές του αναγνωρίστηκαν σύντομα και το 1899 του προσφέρθηκε θέση επιθεωρητή στην Αιγυπτιακή Υπηρεσία Αρχαιοτήτων, συνεχίζοντας τις ανασκαφές. Ο Κάρτερ παραιτήθηκε το 1905 και ξεκίνησε τις επιχειρήσεις για τον εαυτό του.

Χρειαζόμενος χρηματοδότηση, συνεργάστηκε με τον Λόρδο Κάρναρβον και για χρόνια οι δυο τους έψαχναν στην Κοιλάδα των Βασιλέων για τον τάφο του Τουταγχαμών. Την 1η Νοεμβρίου 1922,

Α/ΓΕΑ: Εγκαινίασε την έκθεση της ΠΑ – Τα εκθέματα που «ξεχωρίζουν» και οι αεροπορικές επιδείξεις(Φωτο)

Τα εγκαίνια έκθεσης προσομοίωσης πτήσης μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και παρουσίασης των στρατιωτικών σχολών (Σχολής Ικάρων (ΣΙ) και Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) πραγματοποίησε χθες ο Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στον σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα».

Η έκθεση, που εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 8 Νοεμβρίου, περιλαμβάνει :

Black Hawk: τέλος τα μεταχειρισμένα – για νέας κατασκευής έχει ρωτήσει το ΓΕΣ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η “αναρχία πληροφορίας” του διαδικτύου, ως προς την ενημέρωση ακόμη και επί εξειδικευμένων θεμάτων, προκάλεσε αυτές τις ημέρες και στην χώρα μας, εσφαλμένη εντύπωση περί εξελίξεων και επικειμένης αποκτήσεως ελικοπτέρων Black Hawk. Η “είδηση” προέκυψε από λογαριασμό στο Twitter ξένου σχολιαστή αλλά έτυχε ευρυτάτης αναπαραγωγής, χωρίς να προσεχθεί ότι παρέπεμπε σε δηλώσεις του ΥΕΘΑ Νικολάου Παναγιωτόπουλου τον περασμένο Μάιο και δεν παρουσίαζε καμμία ενημέρωση για περαιτέρω εξελίξεις από τότε.

Θα αποκαλύψουμε τι ισχύει, προβαίνοντας σε μία αναδρομή στα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, για ορισμένα εκ των οποίων έχουμε γράψει ήδη.

Ανατροπή – Μόνο στο Newpost: «Πρόσω ολοταχώς» ξανά για τις κορβέτες – Επαφές σε πολιτικό επίπεδο με Γάλλους και Ιταλούς

Κώστας Σαρικάς

Η Αθήνα έχει αποφασίσει να ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό με κορβέτες ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα εξοπλιστικά προγράμματα συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και του Στόλου.

Το πρόγραμμα απόκτησης καινούργιων κορβετών από το Πολεμικό Ναυτικό όχι απλά έχει αναθερμανθεί αλλά φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να το τρέξει με γρήγορους ρυθμούς ώστε να προκύψουν εξελίξεις έως τα τέλη του 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει ήδη  πάρει το ‘’πράσινο φως’’ από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και αναλαμβάνει άμεσα πρωτοβουλίες. Προχωρά σε σειρά επαφών με Γάλλους και Ιταλούς και ξεκαθαρίζει στους δύο «μνηστήρες» ότι αποτελεί ειλλημμένη απόφαση για την κυβέρνηση η υλοποίηση του προγράμματος και μάλιστα στο άμεσο μέλλον.

Νέα αλλαγή πλεύσης από την κυβέρνηση για τις κορβέτες: Θέλει να το προχωρήσει εδώ και τώρα – Ιταλοί και Γάλλοι στο παιχνίδι

Φωτο: Το Πολεμικό Ναυτικό εδώ και δεκαετίες έχει ζητήσει νέα πλοία, ενώ στην τελευταία δομή δυνάμεων που έχει εκπονηθεί από το Γενικό Επιτελείο, στον προγραμματισμό υπάρχουν και έξι κορβέτες για την αποτρεπτική ενίσχυση του στόλου. Πηγή εικόνας: Hellasjournal 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ // HELLAS JOURNAL

Νέα αλλαγή πλεύσης από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την κυβέρνηση η οποία φαίνεται πως θέλει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς το θέμα των κορβετών, ανεξάρτητα από το τι πρόκειται να γίνει με τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, που από όσα σημειώνουν πηγές θα προχωρήσει και αυτό.

Τα ΔΙΚΤΥΑ κρίνουν τον πόλεμο ως INFOSPHERE… Αντιλαμβανόμαστε τις επιπλοκές; Οι ελληνικές ΕΔ;

Στις 10 Ιουλίου 1940, η Luftwaffe ξεκινάει τις πρώτες αεροπορικές επιχειρήσεις πάνω από το στενό της Μάγχης, και την ηπειρωτική Αγγλία, με σκοπό να πιέσει το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) να αποδεχθεί τους όρους ειρήνης. Είναι μόνο η πρώτη από τις πολλές αεροπορικές μάχες που θα δοθούν – ημέρα και νύχτα – μέχρι το Μάιο του 1941, σε αυτό που είναι γνωστό ως η «Μάχη της Αγγλίας» (Battle of Britain). Είναι η πρώτη μεγάλη νίκη ενάντια στις δυνάμεις της Ναζιστικής Γερμανίας (ακόμα δεν έχει εκδηλωθεί η Ιταλική επίθεση ενάντια στην Ελλάδα), με τη Βρετανία να μάχεται ουσιαστικά μόνη της (σημειώνεται ότι μέχρι τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είχαν μέχρι τότε την πεποίθηση ότι το ΗΒ δεν μπορούσε να νικήσει). Η Royal Air Force ξεκίνησε την Μάχη της Αγγλίας από καθαρά μειονεκτική θέση.

Γράφει ο ΣΩΖΩΝ ΛΕΒΕΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
(M.Sc., CISSP, CASP+, ISO 27001 LA, Sec+, Net+)

Η Luftwaffe έχοντας εμπλέξει 3 Luftflotte με 1137 βομβαρδιστικά και 864 μαχητικά, υπερτερεί σαφώς

Ειδικές Επιχειρήσεις: Οι Έλληνες βατραχάνθρωποι εκπαιδεύονται στη διείσδυση και διαφυγή με τη χρήση υποβρυχίου

Γιάννης Νικήτας

Ένα ιδιαίτερο, ενδιαφέρον και πολύ απαιτητικό αντικείμενο πραγματοποιήσαν οι Έλληνες βατραχάνθρωποι της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ). Ειδικότερα σε συνεργασία με γερμανικό υποβρύχιο στα πλαίσια κοινών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων των μελών του ΝΑΤΟ, ομάδα υποβρυχίων καταστροφών της ΔΥΚ πραγματοποίησε όλες τις απαιτούμενες τεχνικές και τακτικές διεργασίες ώστε να αξιοποιηθεί ένα υποβρύχιο τύπου «212» του Γερμανικού Ναυτικού ως πλατφόρμα μεταφοράς ομάδας ειδικών επιχειρήσεων εγγύς της περιοχής ενδιαφέροντος.

Η «Κ» πάνω από το Αιγαίο με Mirage 2000-5(Βίντεο - Φωτο)

Βασίλης Νέδος 

Η «Κ» βρέθηκε χθες στο κόκπιτ Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), το οποίο πέταξε για περίπου 50 λεπτά πάνω από το Κεντρικό Αιγαίο και την Εύβοια

Το πρωί της χθεσινής Παρασκευής ήταν κυριολεκτικά μοναδικό για τον γράφοντα, καθώς η «Κ» είχε την τύχη να κληρωθεί για την πραγματοποίηση πτήσης μαχητικού Mirage 2000-5, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εορτή του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Απολύτως τίποτε δεν με είχε προετοιμάσει για την εμπειρία που έζησα. Νωρίς το πρωί έγινε η πρώτη

Γ. Καραμπελιάς στο pagenews.gr: Αναλογίες της σημερινής συγκυρίας με την εκστρατεία στη Μ.Ασία (βίντεο)

 

Ο Γιώργος Καραμπελιάς μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη όπου αναφέρθηκε στις αναλογίες της σημερινής συγκυρίας με την εκστρατεία στη Μ.Ασία.

Αλέξανδρος Δρίβας: Οι Αμερικανοί "κουρεύουν" τις μεγάλες δυνάμεις-Η Γερμανία θα "χαμηλώσει" κι άλλο

 
Αλέξανδρος Δρίβας: Οι Αμερικανοί "κουρεύουν" τις μεγάλες δυνάμεις-Η Γερμανία θα "χαμηλώσει" κι άλλο

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Λ. Καλαρρύτη, Παραπολιτικά FM, 04/11/2022

 
Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Λ. Καλαρρύτη, Παραπολιτικά FM, 04/11/2022

Θανάσης Δρούγος: ΟιΤούρκοι εκνεύρισαν μέχρι και τον Στόλντερμπεργκ... Εκβιάζουν για Σουηδία

 
Θανάσης Δρούγος: ΟιΤούρκοι εκνεύρισαν μέχρι και τον Στόλντερμπεργκ... Εκβιάζουν για Σουηδία

Σπανός: " Η Τουρκία λειτουργεί με τους δικούς της κανόνες και όχι με τους κανόνες του Διεθνούς Δικ."

 

Ο Αντιναύαρχος ε.α., Νικόλαος Σπανός μιλάει στο NaftemporikiTV

Ερντογάν προς Στόλτενμπεργκ: «Παραβατική στην περιοχή η Ελλάδα. Να την κατευθύνουμε στον διάλογο»

 

Η επιθετικότητα της Ελλάδας ήταν μεταξύ των θεμάτων που ανέφερε ο Ερντογάν στον Στόλτενμπεργκ, κατά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ι. Μπαλτζώης και Τ. Χατζηβασιλείου για τα ελληνοτουρκικά και την πιθανότητα θερμού επεισοδίου | Τώρα μαζί | 05/11/2022

 

1. Ι. Μπαλτζώης και Τ. Χατζηβασιλείου για τα ελληνοτουρκικά και την πιθανότητα θερμού επεισοδίου
2. Ο Έλληνας κολυμβητής που παρενόχλησε το τουρκικό λιμενικό στο «Τώρα Μαζί»

Τούρκοι παρενόχλησαν τον Παραολυμπιονίκη Ταϊγανίδη ενώ κολυμπούσε εκπληρώνοντας το τάμα του | Καλημέρα | 05/11/2022

1. Τούρκοι παρενόχλησαν τον Παραολυμπιονίκη Ταϊγανίδη ενώ κολυμπούσε εκπληρώνοντας το τάμα του
2. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά για ελληνοτουρκικά, ακρίβεια και πότε θα γίνουν οι εκλογές
3. Νέο παραλήρημα Ερντογάν:«Η Ελλάδα κάνει τις επιθετικές ενέργειες», είπε στον Στόλτενμπεργκ