Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κωνσταντίνος Χολέβας

Γιορτάζουμε την επέτειο των 201 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως με τον νου μας στραμμένο στον Ελληνισμό της Ουκρανίας και ειδικότερα της Μαριούπολης. Φέτος ειδικά έχουμε στο νου και στην καρδιά μας μία άλλη σημαντική επέτειο, τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Την κατάληξη της μακροχρόνιας Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής.

Πρόκειται για μία αλυσίδα γεγονότων που έχουν ως κοινό στοιχείο τον εθνικισμό των Οθωμανών, των Νεοτούρκων και των Κεμαλικών. Αλλά και μετά το 1922 ο ίδιος προκλητικός γείτονας συνέχισε τη δράση του, αρχικά κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινουπόλεως, Ίμβρου και Τενέδου και μετά κατά του Ελληνισμού της Κύπρου. Άμεση συνέχεια των ιστορικών γεγονότων είναι ο Νέος Οθωμανισμός του Ερντογάν και οι παράνομες διεκδικήσεις της Άγκυρας.

Στην Ελλάδα ορισμένοι προτείνουν την αναθεώρηση της Ιστορίας  με πρόθεση να εξωραϊσθεί η Οθωμανική τυραννία και να ξεχαστούν οι σφαγές των Νεοτούρκων και των Κεμαλικών κατά του Ελληνισμού. Το πνεύμα των αναθεωρητών είναι: Αφού στο παρελθόν οι Τούρκοι ήσαν «καλοί» άρα και τώρα είναι ακίνδυνοι. Πρόκειται για απαράδεκτη νοοτροπία, η οποία αλλοιώνει το παρελθόν σκοπίμως.

COLPO GROSSO Γαλλίας-Τουρκίας για τους S-400 που “συμπαρασύρει”… και την Ελλάδα;

Το “μεγάλο κόλπο” επιχειρεί να κάνει η γαλλική διπλωματία με τρόπο που θα καθιστά τη Γαλλία αδιαμφισβήτητο ηγέτη στην Μεσόγειο κι όχι μόνο, αναντικατάστατο σύμμαχο των ΗΠΑ στο πλαίσιο της Ατλαντικής αρχιτεκτονικής ασφαλείας. Το σχέδιο περιλαμβάνει την ενοποίηση της αεράμυνας της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, με αιχμή το ευρωπαϊκό αντιαεροπορικό και αντιβαλλιστικό σύστημα μακρού βεληνεκούς SAMP/T της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας Eurosam.

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)


Το σχέδιο συνάγεται από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Είπε συγκεκριμένα ότι το

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Τουρκία

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΝΤΙΝΙΔΗ

Από ελληνικής σκοπιάς παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αντιμετώπιση του πολέμου στην Ουκρανία από πλευράς της Τουρκίας. Μιας χώρας που μας έχει συνηθίσει να πατά σε δύο βάρκες και να εκμεταλλεύεται τις δεθνείς ισορροπίες για να εξυπηρετεί τα εθνικά της συμφέροντα. Συγκρίνουμε δε την πολιτική της με τη δική μας, πάντα ασφυκτικά προσδεδεμένης στο άρμα της Δύσης και ειδικότερα στο αμερικανικό άρμα. Μια πρόσδεση που δεν απορρέει μόνο από τις  συμβατικές υποχρεώσεις μας που απορρέουν από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή το ΝΑΤΟ, αλλά από έναν υπερβάλλοντα ζήλο που δεν διακρίνει πολλές άλλες χώρες είτε ανήκουν στο ΝΑΤΟ, είτε στην ΕΕ.

Κ.Καλογερίδου:«Η διπλωματική ευελιξία του Ερντογάν αποδίδει καρπούς σε βάρος μας…»

Το ότι η ιστορική γνώση οπλίζει τον άνθρωπο με διορατικότητα (ενίοτε διαισθητική) είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Γι’ αυτό και θεωρώ ”αναγκαία συνθήκη” για μια επιτυχημένη Εξωτερική πολιτική τη στελέχωση του ΥΠΕΞ με ιστορικά καταρτισμένο προσωπικό όποιο κι αν είναι το κόμμα που εκλέγεται για να κυβερνήσει.

Γράφει η Κρινιώ Καλογερίδου
(Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας)

Απτό παράδειγμα της αμοιβαίας σχέσης μεταξύ ιστορικής γνώσης και διορατικότητας αποτελεί η προσέγγιση Ρωσίας-Τουρκίας από το 2014, χρονιά προσάρτησης την Κριμαίας στη Ρωσία. Προσάρτησης η οποία προκάλεσε τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας έως το 2018.

Την άφησαν στην ησυχία της

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Η εβδομάδα που πέρασε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια από τις πιο καλές στα ευρωτουρκικά εδώ και καιρό. Η Τουρκία είδε την Ευρωπαϊκή Ένωση αν επιστρέφει στην στρατηγική «της μη ενόχλησης» αφού κατάφερε να την αφήσουν στην ησυχία της σ’ ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη βλέπει μια Ευρωπαϊκή Ένωση να αδυνατεί να της προκαλέσει το παραμικρό πρόβλημα ως προς τη στάση που ακολουθεί στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. 

Στο κείμενο της Στρατηγικής Πυξίδας για την Ασφάλεια και την Άμυνα υπήρξε μεν αναφορά για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο πλην όμως χωρίς να κατονομάζεται η χώρα που προκαλεί τις εντάσεις. Ωσάν και οι εντάσεις να προκαλούνται από μια αόρατη δύναμη! 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο νέος ρόλος της Ελλάδας

Του Μάνου Καραγιάννη*

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έπιασε εξαπίνης πολλές δυτικές κυβερνήσεις, παρά τις προειδοποιήσεις των μυστικών τους υπηρεσιών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πόλεμος θα αλλάξει την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη για τις επόμενες δεκαετίες. Το ΝΑΤΟ επιστρέφει στην αρχική του αποστολή, δηλαδή την ανάσχεση της ρωσικής επιθετικότητας στην Ευρώπη. Η ΕΕ κάνει ένα μεγάλο βήμα προς μια κοινή αμυντική πολιτική, που θα στοχεύει στη στρατηγική αυτονομία. Η Γερμανία επανεξοπλίζεται για να παίξει έναν

Ακάρ: «Θέλουμε δίκαιη μοιρασιά του πλούτου του Αιγαίο» – Τι είπε για τη συνάντηση Ερντογάν με Μητσοτάκη(Βίντεο)

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χολουσί Ακάρ αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου Ερντογάν, την οποία χαρακτήρισε «θετική και αποτελεσματική», τονίζοντας όμως ότι ότι η Άγκυρα δεν υποχώρησε στα αιτήματά της και επιδιώκει μια «δίκαιη μοιρασιά του πλούτου του Αιγαίου».

Ο Ακάρ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Εκφράσαμε την επιθυμία μας να ζήσουμε ειρηνικά ως δύο

Τι δουλειά έχει η τουρκία στην επιχείρηση εκκένωσης της Μαριούπολης μαζί με Γαλλία και Ελλάδα;

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Γαλλία θα πρωτοστατήσει σε μια «ανθρωπιστική επιχείρηση» μαζί με την Τουρκία και την Ελλάδα για την εκκένωση της ουκρανικής πόλης Μαριούπολης, η οποία βρίσκεται υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις εδώ και τρεις εβδομάδες. 

«Θα ξεκινήσουμε μια ανθρωπιστική επιχείρηση σε συνεργασία με την Τουρκία και την Ελλάδα για να απομακρύνουμε όλους όσους επιθυμούν να φύγουν από τη Μαριούπολη», είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους μετά τη διήμερη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Μακρόν έδωσε λίγες λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί «όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο» και θα διεξαχθεί «σε συντονισμό» με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τις ουκρανικές αρχές.

Επικίνδυνες υπόγειες διεργασίες στη Λιβύη: Ο πρωθυπουργός και οι γιοί του Χαφτάρ στην Άγκυρα ζητούν «ευλογία»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στην Λιβύη ένας δύσκολος γρίφος για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου που απεικονίζεται στην παράλληλη ύπαρξη δυο πρωθυπουργών που επιχειρούν να διασφαλίσουν την επικράτησή τους μέσω παρασκηνιακών και μη επαφών με διεθνείς παράγοντες.

Ο εκλεγμένος από το κοινοβούλιο [ελεγχόμενο από τον Χαλίφα Χάφταρ] νέος πρωθυπουργός Φαχτί Μπασάγκα ο οποίος θεωρεί τελειωμένη την θητεία του πρωθυπουργού της Τρίπολης Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά, έχει επιδοθεί σε διπλωματικό μαραθώνιο για απόσπαση διεθνούς στήριξης:

Ἀγγαρεία γιά τόν πολιτικό κόσμο ὁ ἑορτασμός τῆς 25ης Μαρτίου

Ἀπόν τό ὑπουργικό συμβούλιο – Ἀπόντες οἱ ἀρχηγοί τῶν κομμάτων – Οὐδεμία ἀναφορά σέ ὀρθοδοξία καί ὀθωμανικό ζυγό

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ περίμεναν οἱ Ἀθηναῖοι γιά νά ἑορτάσουν τήν ἐθνική ἐπέτειο τῆς 25ης Μαρτίου μέ τήν προσήκουσα λαμπρότητα. Δύο χρόνια ἔμεναν κλεισμένοι πειθόμενοι στίς ἐπιταγές τῆς καραντίνας, βλέποντας τήν παρέλαση ἀπό τηλεοράσεως. Χωρίς τήν δυνατότητα νά ἐπευφημήσουν καί νά χειροκροτήσουν στά στρατευμένα νιάτα τοῦ ἔθνους. Χωρίς νά μποροῦν νά ἔλθουν σέ ἄμεση ἐπαφή μέ τά ὑπερσύγχρονα ὁπλικά συστήματα πού ἔχουν ἀγορασθεῖ ἀπό τό δικό τους ὑστέρημα. Φέτος λοιπόν, οἱ Ἕλληνες, βοηθοῦντος καί τοῦ ἀνοιξιάτικου καιροῦ, γέμισαν τίς κεντρικές λεωφόρους τῶν Ἀθηνῶν γιά τήν παρέλαση. Ἑόρτασαν ὅπως δέν εἶχαν ἑορτάσει τά τελευταῖα χρόνια. Ἐτίμησαν τήν ἐπέτειο τῆς ἐθνικῆς παλιγγενεσίας. Χειροκρότησαν τίς Ἔνοπλες Δυνάμεις.

Εξαμερής στην έρημο Negev: Κινητικότητα σε Μέση Ανατολή και επανεμπλοκή των ΗΠΑ

Νίκος Μελέτης

Οι παράπλευρες επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι τεκτονικές αλλαγές που επιφέρει στο διεθνές σύστημα, υποχρεώνουν τις ΗΠΑ να αντιληφθούν ότι πλέον δεν μπορούν να αποφύγουν την εμπλοκή τους στη διαμόρφωση του νέου πλαισίου ασφαλείας όχι μόνο στην Ανατολική Ευρώπη αλλά και στην κρίσιμη περιοχή της Μ.Ανατολής και Β.Αφρικής, την οποία έδειχναν να εγκαταλείπουν τα τελευταία χρόνια, προσανατολισμένες στον Ειρηνικό Ωκεανό και στην Κίνα.

Η περιοδεία που ξεκίνησε χθες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Α. Μπλίνκεν με πρώτο σταθμό το Ισραήλ (ακολουθεί η Παλαιστινιακή Αρχή, η Αλγερία και το Μαρόκο) η πολυμερής συνάντηση με ομολόγους του 4 αραβικών και βορειοαφρικανικών χωρών

Ο ΡΟΛΟΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Του Δημήτρη Γαρούφα*

Από αυτή τη στήλη πολλές φορές  έχουμε αναφερθεί στις μετά το 1989 γεωπολιτικές εξελίξεις που δημιούργησαν για την Ελλάδα μια ιστορική ευκαιρία να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και αντανακλαστικά να έχει αναβαθμισμένο ρόλο στην Ε.Ε. ΄Επρεπε ο ρόλος μας να είναι σταθεροποιητικός με προβολή των αρχών της δημοκρατίας, ελευθερίας, φιλίας και συνεργασίας, με δράσεις που θα συμβάλλουν στην άμβλυνση των διαφορών με προβολή της κοινής Ευρωπαϊκής προοπτικής και ενός καλύτερου αύριο για τους λαούς της περιοχής.

Είχα την τύχη  να επισκεφθώ κατ  έπανάληψη όλες τις βαλκανικές χώρες  με θεσμική ιδιότητα ως

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ παίζουν ρωσική ρουλέτα με τη Μόσχα το ολοκαύτωμα!

Συμμετέχουν ενεργά και στρατιωτικά υπέρ της Ουκρανίας, με στόχο τη χρονική παράταση του πολέμου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή της Ευρώπης, με την Ελλάδα ένα από τα πρώτα θύματα

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, συμμετέχουν ενεργά και στρατιωτικά υπέρ της Ουκρανίας, με στόχο τη χρονική παράταση του πολέμου στην Ουκρανία, γεγονός που -ανάλογα με τον βαθμό αντιδράσεων της Μόσχας- μπορεί να οδηγήσει σε ολοκαύτωμα την Ευρώπη, με την Ελλάδα ένα από τα πρώτα θύματα, λόγω της μονοδιάστατης πολιτικής της κυβέρνησης.

  • Από την Κύρα Αδάμ

Η «κυριακάτικη δημοκρατία», σύμφωνα με επίσημα και έγκυρα στοιχεία, αποκαλύπτει τα εξής:

Χάρτης σκάνδαλο: "Διχοτόμησε" την Κύπρο το βρετανικό υπουργείο Άμυνας - Αφαίρεσε τα Κατεχόμενα (Βίντεο)

 Χάρτης που παρουσίασε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δείχνει την Κύπρο... μισή. Δεν περιλαμβάνονται τα Κατεχόμενα.

Ένας χάρτης σε βίντεο που παρουσίασε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δείχνει την Κύπρο... μισή, χωρίς τα Κατεχόμενα και χωρίς ακόμη και στις βρετανικές βάσεις στο νησί.

Το θέμα δεν πέρασε απαρατήρητο από τα τουρκοκυπριακά Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία έσπευσαν να ερμηνεύσουν το βίντεο ως "την πρώτη φορά που ένας επίσημος φορέας του Ηνωμένου Βασιλείου απεικόνισε την Κύπρο ως διχασμένη και αποδέχτηκε την πραγματικότητα".

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Σενάριο Κορέας» θέλει ο Πούτιν σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες - Προειδοποιούν για αιματηρό ανταρτοπόλεμο

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιδιώκει να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο, κατά τα πρότυπα του μεταπολεμικού διχασμού της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με τον επικεφαλής τρων στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας.

Ο στρατηγός Κιρίλο Μπουντάνοφ, που έκανε λόγο για ρωσική εισβολή ήδη από το Νοέμβριο, προειδοποίησε για έναν αιματηρό ανταρτοπόλεμο.

Παράλληλα, ο Λεονίντ Πασέτσνικ, ηγέτης της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε: «Πιστεύω ότι στο άμεσο μέλλον θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στην επικράτεια της δημοκρατίας, στο πλαίσιο του οποίου οι άνθρωποι θα εκφράσουν την άποψή τους γύρω από το ζήτημα της ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Energean: Στην Halliburton το project αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο

Η επένδυση 390 εκατ. ευρώ, έχει λάβει έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 

Στην Αμερικανική Halliburton ανέθεσε η Energean τη μελέτη αξιολόγησης του δυναμικού αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στη Λεκάνη του Πρίνου, στην Καβάλα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το project της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο αποτελεί μια επένδυση της τάξης των 390 εκατ. ευρώ, η οποία έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery & Resilience Fund) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία θα καταστήσει τον Πρίνο σε πρότυπο βιομηχανικό συγκρότημα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Μεσόγειο γενικότερα.

Politico για Γερμανία: Οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» του Πούτιν

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί «μαύρο στίγμα» για την γερμανική πολιτική κάστα - Πώς και γιατί κινδυνεύει να γίνει επανάληψη της ιστορίας

Η Γερμανία έχει βρεθεί πολλές φορές στη λάθος πλευρά της ιστορίας. Κανείς, σύμφωνα με το Politico, δεν εξεπλάγη από τη 16ετή στάση της όσον αφορά την αντιμετώπιση της Ρωσίας. Παρ’ όλα αυτά, ελάχιστοι ανέμεναν την αμεσότητα της απόφασης για την παύση λειτουργίας του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2, την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, την εφαρμογή κυρώσεων προς τη Ρωσία και την ενίσχυση των δικών της στρατιωτικών δυνάμεων.

Λιβύη: Ο Μπασάγκα λέει ότι με την Τουρκία συνδέεται με ‘πολύ δυνατή φιλία’

O ορισθείς Πρωθυπουργός της Λιβύης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, Φάτχι Μπασάγκα, δήλωσε ότι με την Τουρκία συνδέεται με μια «πολύ δυνατή φιλία», παρά τις κάποιες προσπάθειες να την διαστρεβλώνουν.

Αυτό προέκυψε σε συνέντευξή του, χθες το βράδυ, στο λιβυκό κανάλι Αλ Ουασάτ.

Απαντώντας στον λόγο για τον οποίο η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη την κυβέρνησή του, παρόλο που η Άγκυρα ήταν μεγάλος υποστηρικτής του σε όλα τα προηγούμενα πολιτικά στάδια, ο Μπασάγκα απάντησε:

«Η σχέση μου με την Τουρκία είναι ισχυρή, με μια πολύ δυνατή φιλία».

Καμπούλ: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν στις γυναίκες να επισκέπτονται πάρκα μαζί με άνδρες

Μία ακόμα σελίδα για τη συστηματική καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γράφτηκε σήμερα στο Αφγανιστάν, καθώς οι αρχές των Ταλιμπάν και το «υπουργείο Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς», διέταξαν όλα τα πάρκα ψυχαγωγίας στην Καμπούλ να διαχωρίζουν τους επισκέπτες με βάση το φύλο, γεγονός που σημαίνει ότι τα μέλη μιας οικογένειας δεν θα μπορούν πλέον να πηγαίνουν μαζί σε αυτούς τους χώρους.

Σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα που εξέδωσαν, οι γυναίκες επιτρέπεται να επισκέπτονται πάρκα ψυχαγωγίας όπου υπάρχουν θεματικά παιχνίδια και δραστηριότητες στην Καμπούλ και στις παρακείμενες περιοχές από την Κυριακή ως την Τρίτη φορώντας την ισλαμική χιτζάμπ και οι άνδρες μόνο από την Τετάρτη ως το Σάββατο.

Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, Σε παίκτες αναδεικνύονται Τουρκία και Πολωνία μέσω της Ουκρανικής κρίσης

 

Σε παίκτες αναδεικνύονται Τουρκία και Πολωνία μέσω της Ουκρανικής κρίσης δηλώνει ο ταξίαρχος ε.α και πρώην εκπρόσωπος τύπου του ΝΑΤΟ Παναγιώτης Θεοδωρακίδης. Με τον Τούρκο πρόεδρο να μιλάει με όλους και να δέχεται επαίνους από τον Ολλανδό πρωθυπουργό για την διαμεσολάβηση στο Ουκρανικό την στιγμή που κατέχει παράνομα ένα μεγάλο τμήμα της Κύπρου συμπληρώνει ο καλός αναλυτής

¨Η Ελλάδα να μην προβαίνει σε δηλώσεις και ενέργειες που κλιμακώνουν…¨

 

Κειμενο του ιστολόγιου  28/3/2022

Σε δηλώσεις που έκανε χτες ο Ακάρ, μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής :

¨Επαναλάβαμε ξανά και ξανά στην γείτονα μας Ελλάδα και υπενθυμίσαμε πως δεν πρέπει να προβαίνει σε ενέργειες και δηλώσεις που κλιμακώνουν τα γεγονότα και αυξάνουν την ένταση.

Ι. Μάζης :Να καταθέσει πρόταση για ένταξη στο ΝΑΤΟ η Κύπρος, για να πέσουν οι «μάσκες»

 

Ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας , Ιωάννης Μάζης , παράθεσε σήμερα το τι σημαίνει να αναγνωρίζεται η Τουρκία από Ρωσία – Ουκρανία και Δύση ως «αξιόπιστος» συνομιλητής «εγγυητής» συνομιλιών αποκλιμάκωσης . Όπως είπε, όταν αυτές ευοδωθούν και με κάποιο τρόπο περιλαμβάνουν αποσπάσεις εδαφών της Ουκρανίας, έχει αντιληφθεί κανένας στην Ελλάδα, που της δίνουμε και άλλοθι ήρεμης περιόδου και απευθείας συνομιλιών, ότι το ίδιο θα προβάλει ως «κεκτημένο» στη διεθνή κοινότητα και για την Κύπρο;

Ζαχ. Μίχας : Τι σηματοδοτεί το αδιέξοδο στην Ουκρανία και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις

 

Ο Ζαχαρίας Μίχας συνιδρυτής και διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας και συνεργάτης του defence-point.gr , μίλησε σήμερα για τις πολύ-επίπεδες εξελίξεις που επηρεάζονται από το πεδίο του πολέμου στην Ουκρανία, επικεντρώνοντας στο ρόλο που διεκδικεί αναβαθμισμένα η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή και τον αντίκτυπο αυτής της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πόλεμος στην Ουκρανία, 33η ημέρα εισβολής – Ολες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

 

Νέα αεροπορικά πλήγματα σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής σε Κίεβο, Λουζκ, Ρίβνε και Χάρκοβο. Σήμερα ξεκινά ακόμη ένας γύρος διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, με τον Ζελένσκι να προτίθεται να συζητήσει για «καθεστώς ουδετερότητας».