Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του Κεραμεικού - Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών αφορούν, μεταξύ άλλων, στην αποκατάσταση του αρχαίου οδικού δικτύου και των διαδρομών κυκλοφορίας των επισκεπτών, με πρόβλεψη για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα, στη διαμόρφωση νέων χώρων στάσης, ανάπαυσης και θέασης στον αρχαιολογικό χώρο, στη δημιουργία νέας εισόδου-εξόδου, στην τοποθέτηση νέων στεγάστρων, στη διευθέτηση των ομβρίων υδάτων, στη δημιουργία απτικών διαδρομών για την προσβασιμότητα ατόμων με προβλήματα όρασης όπως και των αναγκαίων υποδομών εξυπηρέτησης των επισκεπτών. Το συνολικό έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Κως: Πόντος και Κρήτη τιμούν την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων – Στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών τα έσοδα

Εκδηλώσεις από τον «Ξενιτέα» και τον «Τάλο», τους δύο συλλόγους των Ποντίων και των Κρητών

ΦΩΤΟ:Από την αφίσα για την εκδήλωση «Πόντος και Κρήτη τιμούν την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων»

Με φόντο τις φωνές που ζητούσαν την ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων στην Κω για την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων λόγω του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, οι σύλλογοι Ποντίων και Κρητών με νεότερη ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι τα έσοδα από τις προγραμματισμένες χοροεσπερίδες θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς στη μνήμη των θυμάτων.

Εκδήλωση: “Τις πταίει; Το διαχρονικό έγκλημα των σιδηροδρόμων” (8-3-23)

Το Άρδην διοργανώνει την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 στις 19.00 εκδήλωση με θέμα:

“Τις πταίει; Το διαχρονικό έγκλημα των σιδηροδρόμων”

Θα μιλήσουν οι:

Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας

Παναγιώτης Καρκατσούλης, Εμπειρογνώμων δημόσιας διοίκησης

Γιώργος Νάθενας, πρώην ειδικός σύμβουλος του ΟΣΕ, συγκοινωνιολόγος, συγγραφέας

Προτεραιότητα η αναθέρμανση των τριμερών συνεργασιών:Πρόγραμμα επαφών από Χριστοδουλίδη με κράτη της περιοχής και επανεκκίνηση της Γραμματείας

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η αναθέρμανση των τριμερών συναντήσεων, στα πλαίσια της στρατηγικής των συνεργασιών, που ανέπτυξαν Λευκωσία και Αθήνα με χώρες της περιοχής, αποτελούν προτεραιότητα για τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας,  Νίκο Χριστοδουλίδη. Σε συνεννόηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο, αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα επαφών με τις γειτονικές χώρες υπό το φως και των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, θα υπάρξει συντονισμός και συνεννόηση με την Αθήνα για τον προγραμματισμό τριμερών συναντήσεων. Τούτο θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα κατά την επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στην Ελλάδα, που χρονικά τοποθετείται στις 13 Μαρτίου. Μια επίσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί μέσα σε ιδιαίτερα κρίσιμες συνθήκες καθώς αμφότερες οι κυβερνήσεις έχουν στο μυαλό τους στην τουρκική επιθετικότητα. Η Λευκωσία είναι της άποψης πως η τουρκική επεκτατική πολιτική αντιμετωπίζεται από κοινού στη βάση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού.

NEPTUNE STRIKE 23-1: Συμμετοχή της Ελλάδας στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση στη Μεσόγειο

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023 η Διακλαδική Συμμαχική Δράση με την επωνυμία «NEPTUNE STRIKE 23-1», που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου, με την συμμετοχή Ναυτικών και Αεροπορικών Δυνάμεων καθώς και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces – SOF) του ΝΑΤΟ, υπό την Διοίκηση και τον Έλεγχο του Στρατηγείου της Ναυτικής Δύναμης Κρούσης και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (Naval Striking and Support Forces NATO – STRIKFORNATO).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συμμετοχή στην «NEPTUNE STRIKE 23-1» εντάσσεται στον

Η αντιαεροπορική φρεγάτα ALS CLAS 140.

 Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος 

Η αντιαεροπορική φρεγάτα ALS CLAS 140.

Το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της ALS NSD Naval Ship Designs.

Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος

Η οικογένεια των Ναυτικών Πλοίων Als NSD περιλαμβάνει σύγχρονα σκάφη βασισμένα σε πλατφόρμα με κοινά υδροδυναμικά χαρακτηριστικά και περιλαμβάνει πολεμικά πλοία διαφόρων τύπων, από απλή περιπολία 65 μέτρων έως μεγάλη φρεγάτα Air Defense 140 μέτρων. Ευέλικτη και αξιόπιστη βασική πλατφόρμα στην οποία τοποθετείται το επιθυμητό επίπεδο εξοπλισμού και οπλισμού με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη σχέση των εγκατεστημένων συστημάτων και εξοπλισμού με το μέγεθος του σκάφους. Η ευελιξία του σχεδιασμού επιτρέπει στο τελικό προϊόν να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των πελατών.

Ελληνοτουρκικά: Σοκ στην Τουρκία από το βεληνεκές των METEOR που «ανακοίνωσε» η Ελλάδα

 Διονύσης Αντωνέλλος

To περίμεναν οι Τούρκοι ότι οι ελληνικοί METEOR θα δημιουργήσουν τεράστιο θέμα στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία. 

Ελληνοτουρκικά: Σοκ στην Τουρκία από το βεληνεκές των METEOR των ελληνικών Rafale που ανακοίνωσε επίσημα η Ελλάδα.

To περίμεναν οι Τούρκοι ότι οι ελληνικοί METEOR θα δημιουργήσουν τεράστιο θέμα στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Άλλο ομως να το… φαντάζεσαι και άλλο να το βλέπεις με τα ίδια σου τα μάτια, επίσημα γραμμένο.

Αυτοψία στον Έβρο για τους Διευθυντές αμυντικής πολιτικής της ΕΕ

Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ), του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ανέλαβε πρωτοβουλία για την ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας με τις χώρες της Ομάδας Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία).

​Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία στελεχών των Γενικών Διευθύνσεων Αμυντικής Πολιτικής των Υπουργείων Άμυνας της Ελλάδας και της Τσεχίας, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του ΥΠΕΘΑ Δρ. Κωνσταντίνο Μπαλωμένο και τον Τσέχο ομόλογό του Δρ. Martin Riegl, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 01 Μαρτίου 2023, επίσκεψη σε Σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο, τα στελέχη των οποίων, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης του Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2020.

114 Πτέρυγα Μάχης και το Full Mission System των α/φων Rafale F3R… που διασυνδέεται και με των F-16V!

Rafale Full Mission System – Στα άδυτα του προσομοιωτή του νέου μαχητικού στην 114 Πτέρυγα Μάχης. Ο προσομοιωτής του Rafale F3R είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία της πρόσφατης αποστολής του DP στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Όχι μόνο γιατί είναι το τελευταίο απόκτημα του είδους για την Πολεμική Αεροπορία και γιατί οι δυνατότητές του έχουν τεράστιο ρόλο στην επαρκώς ποιοτική και ποσοτική εκπαιδευτική διαδικασία των ιπταμένων, αλλά και γιατί μαζί με τους προσομοιωτές του F-16V θα αποτελέσει το νέο περιβάλλον ρεαλιστικής εισαγωγής στις σύγχρονες αεροπορικές επιχειρήσεις και τις τακτικές τους.

Ποια είναι η Μεράλ Ακσενέρ και πόσο μπορεί να απειλήσει τον Ταγίπ Ερντογάν

 

Αλεξία Τασούλη

Η Αλεξία Τασούλη γράφει στο Newsbomb.gr και το «Διπλωματικό Διαβατήριο» για τη Μεράλ Ακσενέρ και τις εκλογές στην Τουρκία.

Την έχουν χαρακτηρίσει «η Μαρί Λεπέν της Τουρκίας» εξαιτίας της απόφασής της να συνεργαστεί στο παρελθόν με τους Γκρίζους Λύκους. Η κίνησή της να αποχωρήσει από το τραπέζι των έξι, σπάζοντας τη συμμαχία και την κοινή γραμμή με τα πέντε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης διότι διαφώνησε με το να οριστεί ο Κιλιτσντάρογλου κοινός υποψήφιος, δεν πέρασε απαρατήρητη στους πολιτικούς κύκλους διεθνώς.

Αλλάξτε τα όλα στο σιδηρόδρομο

 Πάνος Αμυράς 

Η τραγωδία στα Τέμπη αποκάλυψε σοβαρά κενά και αδυναμίες δεκαετιών στη λειτουργία του σιδηροδρόμου. Οι πολίτες σοκαρισμένοι αντιλήφθηκαν ότι μόνο από τύχη δεν είχε σημειωθεί αντίστοιχο δυστύχημα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς οι συνθήκες λειτουργίας του ΟΣΕ παραμένουν ίδιες σε βάθος χρόνου. Τα στοιχεία συντριπτικά:

Η «αμαρτωλή» σύμβαση για την εγκατάσταση συστημάτων τηλεματικής παρέμενε ανενεργή από το 2014, παίρνοντας διαρκώς παρατάσεις για την πλήρη παράδοση του υλικού.

Στο σταθμαρχείο της Λάρισας, από τους μεγαλύτερους σιδηροδρομικούς κόμβους της χώρας, υπήρχαν βάρδιες με έναν μόνο υπάλληλο το 2016 και το 2017, όπως προκύπτει από τις καρτέλες του προσωπικού.

Απάντηση ΥΠΕΣ σε Ραγκούση: Σε ποιον να γίνει ρουσφέτι και γιατί; - Ζητούσαν 18 σταθμάρχες και εμφανίστηκαν δύο

Το Υπουργείο Εσωτερικών απάντησε στα όσα είπε ο Γιάννης Ραγκούσης του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη μετάταξη του σταθμάρχη. Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΣ αναφέρεται πως ουδέν παράνομο υπάρχει στη μετάταξη του σταθμάρχη.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ
«Αναφορικά με τη σημερινή ανακοίνωση του κ. Ραγκούση είναι θετικό ότι τελικά αντελήφθη πως ουδέν παράνομο υπάρχει στη μετάταξη του σταθμάρχη καθώς η υπηρεσιακή μεταβολή της επήλθε με την έκδοση του ΦΕΚ 1549/Γ/30.6.2022 ενώ η Υπουργική Απόφαση Καραμανλή είχε ήδη εκδοθεί από 30 Μαΐου του ίδιου έτους» σχολιάζει το Υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση για τον τρόπο που προσελήφθη ο σταθμάρχης Λάρισας.

Δίκη για το Μάτι: Γνώριζαν για την πορεία της φωτιάς – Επρεπε να διατάξουν εκκένωση αποκάλυψε ο πραγματογνώμονας 06.03.2023

Με την κομβικής σημασίας κατάθεση του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου ο οποίος διορίστηκε από τις εισαγγελικές αρχές να ερευνήσει την εθνική τραγωδία στο Μάτι, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

Ο κ. Λιότσιος άρχισε την κατάθεση του αναφερόμενος στο ότι δεν δόθηκε εντολή για μεταστάθμευση αεροσκαφών και ελικοπτέρων και στο ότι το ΕΣΚΕ δεν έδωσε έγκαιρη εντολή για εναέρια επιτήρηση της Αττικής παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό από την προηγούμενη μέρα τα δεδομένα που έδειχναν υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

Κομισιόν: Θα συνεργαστούμε με τις ελληνικές αρχές για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων

«Είμαστε ανοιχτοί και πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τις ελληνικές αρχές σε όλα τα επίπεδα όπως μας ζητηθεί, προκειμένου να δώσουμε την υποστήριξή μας όπου χρειαστεί». Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Επιτροπής προς τον Τύπο, στις Βρυξέλλες.

Η Ντάνα Σπίναν ανέφερε ότι η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, κατά την οποία συζητήθηκε η βούληση και των δύο πλευρών να συνεργαστούν για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα.

Τέμπη: Σε εφέτη ανακριτή η υπόθεση – Χωριστή έρευνα για τα έργα

Ιωάννα Μάνδρου 

Συγκαλείται η Ολομέλεια του Εφετείου της Λάρισας - Το αίτημα του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Σταμάτη Δασκαλόπουλου για αναβάθμιση των ερευνών - Χωριστή έρευνα παραγγέλλει ο Ισίδωρος Ντογιάκος για την καθυστέρηση των έργων στο σιδηροδρομικό δίκτυο 

Την αναβάθμιση των ερευνών για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη δρομολόγησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ο οποίος έχει οριστεί από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως υπεύθυνος για την εποπτεία του συνόλου των ερευνών.

Υπογραφή συμφωνιών Αιγύπτου- Ελλάδας για την κατασκευή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού

Οι Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν προσανατολιστεί να εισέλθουν δυναμικά στον κόσμο της στρατιωτικής εκβιομηχάνισης υπογράφοντας πολλές συμφωνίες με διαφορετικές χώρες για την κατασκευή βαρέων πυρομαχικών και στρατιωτικού εξοπλισμού, γράφει αιγυπτιακό δημοσίευμα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Στρατιωτικής Παραγωγής της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Σαλάχ ελ ντιν Μουστάφα, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ελληνικής εταιρείας «Hellenic Instruments», Ερμή Κουτσό, για να συζητήσουν την παραγωγή σφαιρών βαρέων πυρομαχικών και διαφόρων στρατιωτικών. εξοπλισμός.

Εξηγήσεις από τον Αμερικανό πρέσβη ζήτησε η Άγκυρα για την επίσκεψη στη Συρία

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία, Τζεφ Φλέικ, κλήθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να δεχτεί την ενόχληση της Άγκυρας από την επίσκεψη του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία.

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα ζήτησε εξηγήσεις από τον Φλέικ, σχετικά με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του στρατηγού Μαρκ Μίλι στη βορειοανατολική Συρία που το Σάββατο (4/3).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μίλι, αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, έκανε

Μέρος Ι - Ν. Λυγερός: Η σημασία της ελληνικής γλώσσας στη σημερινή κοινωνία και ως δεύτερη γλώσσα

 

Μέρος Ι - Ν. Λυγερός: Η σημασία της ελληνικής γλώσσας στη σημερινή κοινωνία και ως δεύτερη γλώσσα

Geopolitics με τον Σάββα Καλεντερίδη: Δυστύχημα στα Τέμπη– Οι παθογένειες του ελληνικού σιδηρόδρομου

 
Η νέα εκπομπή Geopolitics με τον στρατιωτικό αναλύτή και συγγραφέα, Σάββα Καλεντερίδη με όλες τις γεωπολιτικές εξελίξεις τις επικαιρότητας. 

Νέος εποικισμός με τουρκική βίζα και φρένο μέσω μηχανισμών της ΕΕ

 

Νέος εποικισμός με τουρκική βίζα και φρένο μέσω μηχανισμών της ΕΕ

@SavvasKalenteridis Κατώτεροι των περιστάσεων και πάλι (5-3-2023)

 

Σάββας Καλεντερίδης: Κατώτεροι των περιστάσεων και πάλι

Συνάντηση Φραγκογιάννη – Τσαβούσογλου στο Κατάρ | Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων 6/3/2023 | OPEN TV

 


1. Συνάντηση Φραγκογιάννη – Τσαβούσογλου στο Κατάρ
2. Τουρκία: Έντονο παρασκήνιο και προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος με Ακσενέρ
3. Φήμες ότι η Ακσενέρ επιστρέφει στη συμμαχία της τουρκικής αντιπολίτευσης

Αποκαλύψεις για τις παραλείψεις και τα προβλήματα που άφησαν τον σιδηρόδρομο χωρίς ασφάλεια

 

1. Γιατί ο μοιραίος σταθμάρχης ήταν μόνος στην βάρδια – Έρευνα για την αναρρωτική στον επιθεωρητή
2. Επιστολή Μητσοτάκη σε Ντογιάκο: Αναθέστε την έρευνα στο υψηλότερο ανακριτικό επίπεδο
3. Ο Υπ. Υγείας για το τραγικό δυστύχημα και την αναρρωτική άδεια που έλαβε ο επιθεωρητής ακριβώς μετά
4. Αποκαλύψεις για τις παραλείψεις και τα προβλήματα που άφησαν τον σιδηρόδρομο χωρίς ασφάλεια

Τουρκία: Αντιδράσεις για Δένδια που έγραψε για... «Κωνσταντινούπολη» και «Οικουμενικό Πατριαρχείο» | Σήμερα | 06/03/2023

 

1. Το Φανάρι και το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε ο Νίκος Δένδιας
2. Τουρκία: Αντιδράσεις για Δένδια που έγραψε για... «Κωνσταντινούπολη» και «Οικουμενικό Πατριαρχείο»
3. Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία μετά την αποχώρηση Ασκενέρ–Οι αντιδράσεις Ερντογάν - αντιπολίτευσης
4. Ι. Παπαφλωράτος και Ε.Γεωργούσης για τις εξελίξεις στην Τουρκία και πως επηρεάζουν τα ελληνοτουρκικά