Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Η Μάχη του Φραγκοκάστελλου

Το ενετικό κάστρο Φραγκοκάστελλο
Μάχη στο πλαίσιο του απελευθερωτικού αγώνα στην Κρήτη, που διεξήχθη στις 18 Μαΐου 1828, μεταξύ των δυνάμεων του τουρκαλβανού Μουσταφά Πασά και του ηπειρώτη οπλαρχηγού Χατζημιχάλη Νταλιάνη, γύρω από το ενετικό κάστρο Φραγκοκάστελλο κοντά στα Σφακιά.
Τους τελευταίους μήνες του 1827 έγιναν μεγάλες προσπάθειες να αναζωπυρωθεί η επανάσταση στην Κρήτη, ώστε να είναι δυνατή η προβολή επιχειρημάτων για την ένταξη της μεγαλονήσου στο νέο ελληνικό κράτος, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Λονδίνου της 6ης Ιουλίου 1827.

Η Μάχη των Δολιανών

Οι Έλληνες επαναστάτες υπό τον Νικηταρά νικούν τους Οθωμανούς Τούρκους στα Δολιανά της Αρκαδίας στις 18 Μαΐου 1821 και επισφραγίζουν τη μεγάλη νίκη στο Βαλτέτσι (12-13 Μαΐου). Ο κλοιός γύρω από την Τριπολιτσά σφίγγει, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Μετά την ήττα στο Βαλτέτσι, το σχέδιο των Τούρκων για προέλαση στη Μεσσηνία από το δρόμο της Μεγαλόπολης είχε αποτύχει. Έτσι, ο κεχαγιάμπεης του Μοριά Μουσταφάμπεης, υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει τον σχεδιασμό του και να εφαρμόσει άλλη τακτική για να αντισταθμίσει την ήττα του.

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Το θαλάσσιο δίκτυο του Ελληνισμού"(Βίντεο)



Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: 
"Η διαχρονική στρατηγική του απαράδεκτου εναντίον των Αρμενίων και των Ποντίων". 
Πρώην Αρμενικό Σχολείο, Οδός Μαυρογένους, Ηράκλειο. 
Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΟΒΑ!

Του Νίκου Χειλαδάκη
Από το nikosxeiladakis
 
Νέο σκληρό χτύπημα της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβας, προς την τουρκική κυβέρνηση που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στα τουρκικά ΜΜΕ, καθώς η όμορφη Ρωσίδα στέλνει όλη την τουρκική κυβέρνηση φυλακή για την συνεργασία της με τους Τζιχαντιστές.

Τραβάει επικίνδυνα το σχοινί η Τουρκία - Μετά τις παραβιάσεις τώρα στόχος η Θράκη - Μιλούν για τουρκική μειονότητα και ζητούν σχολεία

- Μετά τις συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα, έρχονται και οι εμπρηστικές ανακοινώσεις
- Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει κριτική στην Ελλάδα πως δεν σέβεται τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
- Οι Τούρκοι κατηγορούν τους Έλληνες πως κάνεις παρεμβάσεις στις θρησκευτικής πεποιθήσεις της μειονότητας στη Θράκη
- Παρέμβαση Πάνου Καμμένου για τα όσα υποστηρίζουν οι Τούρκοι
Όσο οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία είναι ραγδαίες και η χώρα μαστίζεται από σημαντικές πολιτικές αλλαγές, τόσο έχει την ανάγκη η γείτονα χώρα να αλλάξει την ατζέντα και να στρέψει το βλέμμα της κοινής γνώμης προς την Ελλάδα, με νέες προκλητικές ενέργειες κάθε μέρα.
Εκτός από τις καθημερινές τουρκικές παραβιάσεις από αέρος και θάλασσας, οι Τούρκοι πλέον βάζουν στόχο και τη Θράκη, καθώς με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επιτίθεται με σφοδρότητα κατά της Ελλάδας, την οποία κατηγορεί για μη σεβασμό των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων στην περιοχή.

«Βόμβα» μεγατόνων: «Η βασίλισσα Ελισάβετ υποστηρίζει το Brexit» αποκαλύπτει η εφημερίδα «The Sun» - ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΞΗΛΩΝΕΤΑΙ ΤΟ «ΠΟΥΛΟΒΕΡ» ΤΗΣ ΕΕ;

Bόμβα μεγατόνων στη Βρετανία καθώς όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "The Sun" "Η βασίλισσα Ελισάβετ επιθυμεί την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ".

Για το λόγο αυτό η εφημερίδα δέχτηκε σφοδρές επιθέσεις από τους υπέρμαχους της ΕΕ για ψευδείς ειδήσεις. «Αν ήταν να το ξανακάνουμε, δεν θα αλλάζαμε ούτε ένα κόμμα από αυτό το άρθρο» δήλωσε ο διευθυντής της εφημερίδας Tony Gallagher, στο ραδιόφωνο του BBC Radio 4.

Εκτιμήσεις για πιθανή διάσκεψη για το Κυπριακό το καλοκαίρι - Με ανάληψη ηγετικού ρόλου στην τουρκική πλευρά εκ μέρους του Ερντογάν

Άγκυρα: Τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό αναμένεται να επηρεάσουν οι αλλαγές στην Άγκυρα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο και διευθυντή της "Χουριέτ Ντέιλι Νιους", Μουράτ Γετκίν, ο οποίος εκτιμά ότι πλέον ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν θα αναλάβει ο ίδιος το τιμόνι της εξωτερικής πολιτικής και δεν αποκλείεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μια πιθανή διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της εφημερίδας, με τις νέες αλλαγές στην Άγκυρα πιθανότατα να επηρεαστούν αποφασιστικά οι συνομιλίες για κύρια ζητήματα τις εξωτερικής πολιτικής όπως είναι το Κυπριακό. "Ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα στην ε/κ πλευρά, ο Ερντογάν ίσως αναλάβει ηγετικό ρόλο στην τουρκική πλευρά σε μια πιθανή διάσκεψη για το Κυπριακό τους καλοκαιρινούς μήνες", αναφέρει.

«Πόλεμος» Σόιμπλε - ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος - Δυσκολία στην επίτευξη συμφωνίας διαπιστώνουν τα διεθνή ΜΜΕ

Τη σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας συναντά η πρόταση του Ταμείου να σταματήσει η Ελλάδα την αποπληρωμή των δανείων ή να παγώσουν τα επιτόκια
Τη δυσκολία να επιτευχθεί συμφωνία για το ελληνικό χρέος επισημαίνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, ενώ η πρόταση που κατά πληροφορίες κάνει το ΔΝΤ, να σταματήσει η Ελλάδα την αποπληρωμή δανείων μέχρι το 2040 ή να παγώσουν τα επιτόκια, συναντά τη σθεναρή αντίσταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αρχηγός ΓΕΑ: Υπαρκτός ο κίνδυνος για ατύχημα με τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο - Μετά τις 80 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου

Ο Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για έξαρση προκλήσεων και αποκάλυψε ότι έχει ενημερώσει τον ΓΓ του ΝΑΤΟ πως οι συμπεριφορές των Τούρκων «μπορεί να οδηγήσουν πολύ εύκολα και σε ένα ατύχημα»
Για τον κίνδυνο πρόκλησης ενόςσοβαρού αεροπορικού ατυχήματος μεταξύ των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που εισέρχονται μαζικά στο FIR Αθηνών παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο, πετώντας ακόμη και πάνω από ελληνικά νησιά, και των μαχητικών αεροσκαφών επιφυλακής της Πολεμικής Αεροπορίας προειδοποίησαν σήμερα ο Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Βαϊτσης.